Dla bardziej spektakularnego wyglądu pierników można zastosować różne barwniki spożywcze / Profimedia Images
Pierniki to część słodkiej słodyczy tradycji zimowych świąt. Można go przygotować na różne sposoby, zaczynając od klasycznego przepisu. Do dekoracji z zimowymi opowieściami można zmobilizować całą rodzinę, od małej do dużej. Każdy odciśnie swoje piętno na tym deserze, puszczając wodze fantazji i tworząc zimowe i świąteczne projekty.
Po zakończeniu przygody satysfakcja będzie tym większa, że niepowtarzalny smak słodkiego ciasta dorówna jego efektownemu wyglądowi. Jeśli nadal chcesz wypełnić talerz innymi formami pierników, możesz przygotować również przepis na .
Poniżej przedstawiamy listę składników i kroki niezbędne do przygotowania efektownego przepisu na pierniki ozdobione lukrem królewskim.
Sposób przygotowania
Pierwszym krokiem jest przygotowanie mieszanki przypraw do piernika. Można je znaleźć także w sklepach spożywczych, jeśli jednak nie uda Ci się ich znaleźć na czas, możesz przygotować je we własnej kuchni. Tutaj dowiesz się, jak możesz to zrobić w domu. Po rozpuszczeniu mieszanki przyprawowej można przygotować ciasto na piernik, które również wymaga czasu odpoczynku po ujednorodnieniu, następnie uformowaniu i upieczeniu.
Jak zrobić pierniki udekorowane lukrem królewskim
Do dużej miski przesiej mąkę. Mieszankę przypraw bardzo drobno zmielić i dodać do mąki. Dodać sól, kakao w proszku i wodorowęglan sodu. Wszystkie te składniki bardzo dobrze wymieszaj.
Do miski miksera włóż miękkie masło wraz z cukrem pudrem. Dobrze je wymieszaj, aż cukier się rozpuści, a kompozycja stanie się pienista. Dodać całe jajko i żółtko i dobrze wymieszać.
Dodajemy miód, następnie stopniowo mąkę z przyprawami, intensywnie mieszając. Ciasto dobrze zagniatamy przy pomocy miksera, aż zacznie odchodzić od ścianek miski. Następnie zawiń go w folię spożywczą i wstaw do lodówki na co najmniej godzinę. Gdy ciasto odpocznie na zimno, podziel je na dwie części. Blat roboczy posyp mąką i za pomocą wałka rozłóż pierwszą część ciasta na arkusz o grubości 5-6 mm.
Przed krojeniem włącz piekarnik na 200 stopni Celsjusza. Wycinaj ciasto piernikowe ozdobione lukrem królewskim za pomocą specjalnych foremek. Idealnym rozwiązaniem są kłody, gwiazdki, bałwany i wiele innych figurek charakterystycznych dla ferii zimowych.
Pokrojone ciasteczka układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i wstawiamy blaszkę do piekarnika na środkową półkę. Pierniki pieczemy maksymalnie 15 minut w temperaturze 200 stopni Celsjusza. Podczas pieczenia pierwszej piernikowej formy rozwałkuj drugą część ciasta i powtórz proces.
Jak zrobić Lukier Królewski
Należy pamiętać, że białko użyte do glazury nie może być bardzo zimne. Pozostawić w temperaturze pokojowej na 15-20 minut i posypać solą. Następnie dobrze wymieszaj białko za pomocą miksera, aż uzyskasz pienistą kompozycję.
Stopniowo dodawaj cukier puder i sok z cytryny i energicznie mieszaj, aż uzyskasz błyszczącą, ale niezbyt twardą bezę. Będzie on dalej rozcieńczany dodanym sokiem z cytryny. Wyciśnij Royal Icing do rękawa cukierniczego, używając rękawa cukierniczego z bardzo małą końcówką. Udekoruj pierniki według własnej wyobraźni.
Pyszne pierniki udekorowane lukrem królewskim odłóż na kratkę do studzenia. Pozostaw tam, aż lukier stanie się twardy. A jeśli zależy Ci na kolorowej dekoracji, możesz użyć różnych barwników naturalnych lub syntetycznych.
Jeżeli szukasz innych przepisów na ciasteczka świąteczne to polecamy.