Tort piernikowy ozdobiony polewą Royal Icing. Przepis na świąteczny stół

Dla bardziej spektakularnego wyglądu pierników można zastosować różne barwniki spożywcze / Profimedia Images

Pierniki to część słodkiej słodyczy tradycji zimowych świąt. Można go przygotować na różne sposoby, zaczynając od klasycznego przepisu. Do dekoracji z zimowymi opowieściami można zmobilizować całą rodzinę, od małej do dużej. Każdy odciśnie swoje piętno na tym deserze, puszczając wodze fantazji i tworząc zimowe i świąteczne projekty.

Po zakończeniu przygody satysfakcja będzie tym większa, że ​​niepowtarzalny smak słodkiego ciasta dorówna jego efektownemu wyglądowi. Jeśli nadal chcesz wypełnić talerz innymi formami pierników, możesz przygotować również przepis na .

Poniżej przedstawiamy listę składników i kroki niezbędne do przygotowania efektownego przepisu na pierniki ozdobione lukrem królewskim.

Sposób przygotowania

Pierwszym krokiem jest przygotowanie mieszanki przypraw do piernika. Można je znaleźć także w sklepach spożywczych, jeśli jednak nie uda Ci się ich znaleźć na czas, możesz przygotować je we własnej kuchni. Tutaj dowiesz się, jak możesz to zrobić w domu. Po rozpuszczeniu mieszanki przyprawowej można przygotować ciasto na piernik, które również wymaga czasu odpoczynku po ujednorodnieniu, następnie uformowaniu i upieczeniu.

Jak zrobić pierniki udekorowane lukrem królewskim

Do dużej miski przesiej mąkę. Mieszankę przypraw bardzo drobno zmielić i dodać do mąki. Dodać sól, kakao w proszku i wodorowęglan sodu. Wszystkie te składniki bardzo dobrze wymieszaj.

Do miski miksera włóż miękkie masło wraz z cukrem pudrem. Dobrze je wymieszaj, aż cukier się rozpuści, a kompozycja stanie się pienista. Dodać całe jajko i żółtko i dobrze wymieszać.

Dodajemy miód, następnie stopniowo mąkę z przyprawami, intensywnie mieszając. Ciasto dobrze zagniatamy przy pomocy miksera, aż zacznie odchodzić od ścianek miski. Następnie zawiń go w folię spożywczą i wstaw do lodówki na co najmniej godzinę. Gdy ciasto odpocznie na zimno, podziel je na dwie części. Blat roboczy posyp mąką i za pomocą wałka rozłóż pierwszą część ciasta na arkusz o grubości 5-6 mm.

Przed krojeniem włącz piekarnik na 200 stopni Celsjusza. Wycinaj ciasto piernikowe ozdobione lukrem królewskim za pomocą specjalnych foremek. Idealnym rozwiązaniem są kłody, gwiazdki, bałwany i wiele innych figurek charakterystycznych dla ferii zimowych.

Pokrojone ciasteczka układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i wstawiamy blaszkę do piekarnika na środkową półkę. Pierniki pieczemy maksymalnie 15 minut w temperaturze 200 stopni Celsjusza. Podczas pieczenia pierwszej piernikowej formy rozwałkuj drugą część ciasta i powtórz proces.

Jak zrobić Lukier Królewski

Należy pamiętać, że białko użyte do glazury nie może być bardzo zimne. Pozostawić w temperaturze pokojowej na 15-20 minut i posypać solą. Następnie dobrze wymieszaj białko za pomocą miksera, aż uzyskasz pienistą kompozycję.

Stopniowo dodawaj cukier puder i sok z cytryny i energicznie mieszaj, aż uzyskasz błyszczącą, ale niezbyt twardą bezę. Będzie on dalej rozcieńczany dodanym sokiem z cytryny. Wyciśnij Royal Icing do rękawa cukierniczego, używając rękawa cukierniczego z bardzo małą końcówką. Udekoruj pierniki według własnej wyobraźni.

Pyszne pierniki udekorowane lukrem królewskim odłóż na kratkę do studzenia. Pozostaw tam, aż lukier stanie się twardy. A jeśli zależy Ci na kolorowej dekoracji, możesz użyć różnych barwników naturalnych lub syntetycznych.

Jeżeli szukasz innych przepisów na ciasteczka świąteczne to polecamy.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *