Nowy Rok to świetna okazja, aby spotkać się z rodziną lub przyjaciółmi, dobrze się bawić i oczywiście zjeść dużo pysznego jedzenia.
Nie możemy jednak tracić czujności. W końcu niektóre składniki świąt noworocznych mogą poważnie zepsuć nadchodzący długi weekend.
Kto powinien zachować szczególną ostrożność przy stole noworocznym?
Chcąc zjeść jak najwięcej, wielu ucieka się do przebiegłych taktyk – 31 grudnia nawet odmawiają śniadania i czekają do rozpoczęcia uroczystości, czyli często do 22:00-23:00. Dla większości ludzi, nawet tych, którzy nie chorują przewlekle, takie przedsięwzięcie może okazać się katastrofalne w skutkach.
Gwałtowny wzrost poziomu cukru we krwi i wzmożona praca układu trawiennego wprowadzają organizm w stan silnego stresu. Osoba odczuwa senność, ciężkość, a nawet ból brzucha. W tym stanie nie pozostaje ślad noworocznego nastroju.
Posiłki, nawet noworoczne, powinny być zbilansowane:
· Mięso ciężkie i tłuste koniecznie należy łączyć z warzywami, tylko świeżymi;
· jeśli zdiagnozowano u Ciebie choroby przewodu pokarmowego, nie powinieneś pić mocnego alkoholu;
· uważnie monitoruj poziom sytości, nie dochodź do bólu i stanu, w którym trudno jest nawet oddychać.
Jakie produkty spożywcze są niebezpieczne dla zdrowia?
· Pietruszka
Warzywa liściaste są niezwykle bogate w witaminę K, która wspomaga przyspieszone krzepnięcie krwi. W przypadku osób starszych, zwłaszcza tych o podwyższonym ryzyku zakrzepicy, przerwa może zakończyć się zawałem serca. Również osoby cierpiące na choroby nerek i wątroby powinny zachować ostrożność podczas dodawania tych warzyw do posiłków.
· Kapusta
Jak wszystkie warzywa kapustne – brokuły, rukola, szpinak – zawiera tiocyjaniany, blokujące wchłanianie jodu przez tarczycę.
W rezultacie człowiek czuje się zmęczony, skarży się na wypadanie włosów, przyrost masy ciała i brak możliwości koncentracji. Niektórzy ludzie doświadczają tych objawów po zjedzeniu dwustu gramów kapusty dziennie.
· Tuńczyk
Mięso rybne jest bogate w białka i aminokwasy, dlatego w małych ilościach jest niezwykle przydatne dla organizmu. Jednak w niektórych przypadkach owoce morza mogą wyrządzić szkodę.
Tuńczyk gromadzi metale ciężkie. Nie dlatego, że jest złą rybą, po prostu żyje długo.
· Gałka muszkatołowa i orzech brazylijski
Ostra przyprawa ma niezwykle niebezpieczną właściwość, z której często korzystają osoby uzależnione od narkotyków.
Jeśli zjesz trzy gramy tego orzecha, nic złego się nie stanie. Po dziewięciu gramach mogą już pojawić się nieprzyjemne zjawiska. I nie od razu, ale po kilku godzinach. Możliwe są halucynacje i dezorientacja.
· Cynamon
Przyprawa ma wiele przydatnych właściwości: obniża poziom cukru we krwi, działa przeciwzapalnie i wzmacnia układ odpornościowy. Ale jest kilka „ale”.
Prawdziwy cynamon jest znacznie droższy, ponieważ wytwarza się go z młodych pędów. Natomiast kasję robi się ze starych i szorstkich lasek cynamonu. W przypadku przedawkowania odczuwalne jest poważne osłabienie. Istnieją skargi na funkcjonowanie przewodu pokarmowego, wątroby i nerek.