Te popękane ciasteczka czekoladowe możesz upiec w ostatniej chwili. I każdemu się to spodoba

Herbatniki popękane, czyli marszczone, są popularne za granicą, ale i tutaj zapracowały na honorowe miejsce na świątecznym stole. Pięknie wyglądają, są łatwe w przygotowaniu i przede wszystkim są bardzo dobre.

Krótkie podsumowanie artykułu

  • Crinkles to popularne ciasteczka o charakterystycznej popękanej powierzchni.
  • Przygotowanie jest proste, składniki są powszechnie dostępne, a ciasto wymaga przechowywania w lodówce.
  • Przepis na chrupki zawiera kakao, mąkę, cukier, masło, jajka i cukier puder do panierowania.

To podsumowanie zostało wygenerowane przy użyciu sztucznej inteligencji i jest sprawdzane przez redaktorów.

Nazwa crrinkle pochodzi z języka angielskiego i oznacza pęknięty. To właśnie jest charakterystyczne dla tych ciasteczek – podczas pieczenia ich powierzchnia pęka i tworzy piękne kształty przypominające śnieżny krajobraz lub korę brzozy. Mają cienką skórkę na powierzchni, a w środku są pięknie miękkie i giętkie. Niewiele wiadomo o ich historii, są popularne w Anglii, Stanach Zjednoczonych, Niemczech i Belgii – a dwa ostatnie wymienione kraje od lat spierają się o ich pochodzenie.

Źródło: YouTube

Składniki masz w domu

Zaletą jest to, że ich przygotowanie jest bardzo proste i nie ma nic do zepsucia. Do ciasta nie będą potrzebne żadne specjalne składniki – najprawdopodobniej wszystko, czego potrzebujesz, masz w domu, zwłaszcza przed Świętami Bożego Narodzenia. Mąka, cukier, masło, proszek do pieczenia, jajka i kakao utworzą zwartą masę – nie panikuj, jest trochę klejąca i nie ma problemu.

Pamiętaj, że ciasto przed pieczeniem musi schłodzić się w lodówce co najmniej dwie godziny. Ale możesz pozwolić mu odpocząć przez noc. Następnie z ciasta formuje się kulki, które na surowo panieruje się w cukrze pudrze. W piekarniku lekko urosną, powiększą się i utworzą na powierzchni piękne wzory.

Pęknięte, marszczone ciasteczka

Przygotowanie: ciasto 10 minut, formowanie 15 minut, ciasto odpoczywa 2-12 godzin
Składniki:
1 szklanka wysokiej jakości kakao
2 szklanki zwykłej mąki
½ łyżeczki proszku do pieczenia
¼ łyżeczki soli
80 g miękkiego masła
1,5 szklanki granulowanego cukru
1 cukier waniliowy
4 większe jajka
1 szklanka cukru pudru do posypania

Przygotowanie:
1) Wyjmij wszystkie schłodzone składniki z lodówki co najmniej 30 minut wcześniej, aby osiągnęły temperaturę pokojową.
2) Do dużej miski przesiej mąkę z proszkiem do pieczenia i kakao. Dodać sól.
3) Lekko wmieszać masło do mieszanki, wymieszać z semoliną i cukrem waniliowym oraz jajkami.
4) Za pomocą szpatułki lub drewnianej łyżki wyrobić zwarte, gęste, lekko lepkie ciasto. Przechowuj go w lodówce przez co najmniej dwie godziny.
5) Rozgrzej piekarnik do 180°C, wyłóż dwie blachy papierem do pieczenia.
6) Łyżką odcinaj kawałki ciasta i formuj z nich kulki tej samej wielkości.
7) Do miski lub głębokiego talerza wsypać cukier puder. Zawiń w niego każdą kulkę i połóż na blasze do pieczenia. Zostaw dla nich wystarczająco dużo miejsca, urosną podczas pieczenia.
8) Piec 10-12 minut – ciasteczka powinny być miękkie po wciśnięciu w środek.
9) Gotowe ciasteczka pozostawić do ostygnięcia. Do przechowywania nadaje się szklany słoik lub puszka z pokrywką. W temperaturze pokojowej zachowają świeżość przez 4 dni, jeśli chcesz poczekać do Świąt, przechowuj je w chłodnym miejscu.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *