Tani trik, dzięki któremu chudy chlebek wigilijny stanie się puszystą rozkoszą:

Jesteśmy pewni, że przepis, którym się z Tobą podzielimy, znajdzie miejsce w notesie każdej gospodyni domowej. Efekt końcowy jest niesamowity.

Ciasto wigilijne według tego przepisu jest nie tylko chude i pyszne, ale także wypełnia całą blachę. Jest mały sekret, który czyni go wyjątkowym. Spieszymy się nim z Wami podzielić, bo wiemy, że każda gospodyni domowa nie może się doczekać zbliżających się wakacji i pragnie, aby dania na stole były smaczniejsze niż kiedykolwiek. Jak zrobić idealny, chudy chleb na Boże Narodzenie?

Chleb wielkopostny na Wigilię

Produkty:

  • 2,5 łyżeczki mąki
  • 1 łyżka oleju
  • 2 łyżeczki cukier
  • 1 łyżeczka proszek do pieczenia
  • 1 łyżeczka sól
  • 1 i 1/3 łyżeczki wody gazowanej
  • Mieszanka nasion do posypania lub dodania do ciasta

Sposób przygotowania:

Zgadujemy, że już zgadłeś, jaki jest mały sekret, który zamienia zwykły bochenek sody w miękki, puszysty, rozpływający się w ustach bochenek. Tak, to woda gazowana. Bez tego składnika nie możemy oczekiwać podobnych efektów od naszego arcydzieła.

Pierwszą rzeczą, którą należy zrobić podczas pieczenia chleba, jest przesianie mąki. Jeśli masz więcej czasu, możesz to zrobić dwa razy (a najlepiej trzy). Ostatecznie wynik będzie jeszcze bardziej miękki.

Do mąki dodać sól i sodę oczyszczoną. Odłóż niewielką ilość mąki. Jeśli zdecydowałeś się na użycie nasion w chlebie, dodaj je na tym etapie. Wszystkie składniki wymieszaj i szybko dodaj cukier.

Ponownie zamieszaj i wlej wodę gazowaną. Zacznij ugniatać. Jeśli chleb potrzebuje więcej mąki, użyj tej, którą wcześniej odłożyłeś. Ciasto nie powinno być twarde, ale też nie powinno kleić się do rąk podczas wyrabiania.

Czas przenieść chleb na blachę wyłożoną wcześniej papierem do pieczenia. Pamiętaj, aby włożyć monetę i wykonać nacięcie nożem.

Jeśli chcesz dotrzymać tradycji do końca, oddziel niewielką część ciasta i uformuj z niej dekorację – kłos pszenicy, słońce, kiść winogron i inne symbole płodności.

Posypać odrobiną mąki i piec w piekarniku nagrzanym do 220 stopni. Piec 10 minut, a następnie zmienić temperaturę na 180.

Gdy chleb nabierze złocistej skórki, czas wyjąć go z piekarnika i podać na stół. Wypróbuj ten przepis, a jesteśmy pewni, że oczarujesz całą rodzinę siedzącą przy stole!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *