Są jednymi z najbardziej korzystnych, jakie istnieją, a istnieje bardzo prosty trik, dzięki któremu segmenty będą wychodzić jeden po drugim, nie uszkadzając paznokci. Sztuczka szybko stała się wirusowa na X (dawniej Twitterze) i zgromadziła już ponad 120 000 wyświetleń.
Zwykle obieramy mandarynkę i po obraniu dzielimy ją na kawałki. Cóż, ten trik całkowicie łamie zasady, ponieważ zamiast usuwać skórę, musimy to zrobić przekrój mandarynkę na pół. Następnie prostym naciśnięciem możemy sprawić, że segmenty z łatwością wyjdą.
Zapach mandarynki dla większości jest bardzo przyjemny, jeśli jednak z jakiegoś powodu nam nie odpowiada, po zjedzeniu owocu możemy natrzeć go odrobiną na dłoniach. mieszaninę sody oczyszczonej i ciepłej wody. Wiadomo, że soda oczyszczona neutralizuje nieprzyjemne zapachy i pomaga wyeliminować utrzymujący się aromat mandarynki.
W jakim wieku odkryłeś, że tak można jeść mandarynki lepiej?
— Ross_co_Jones (@anonimo_jones)
Właściwości zdrowotne mandarynki
Podobnie jak inne owoce cytrusowe, mandarynka ma miąższ złożony z wielu pęcherzyków zawierających witamina C, beta-karoten i flawonoidy. Chociaż zawartość witaminy C nie jest tak wysoka jak w pomarańczach, jej wkład jest znaczący i uzupełnia go większa zawartość beta-karotenu w porównaniu z pomarańczami.
Spożywanie około czterech mandarynek dziennie może być doskonałe suplement przeciwutleniający i stymulujący wzmacnia układ odpornościowy, głównie dzięki dużej zawartości witaminy C. Witamina ta pomaga zapobiegać grypie i przeziębieniom, wzmacniając jednocześnie mechanizmy obronne organizmu.
Witamina C odgrywa kluczową rolę poprawiają wchłanianie żelaza i stymulują produkcję czerwonych krwinek w organizmie. Dlatego jego spożycie zalecane jest osobom cierpiącym na anemię, częsty problem kobiet w wieku rozrodczym.
On wysoka zawartość potasu w mandarynce działa jak naturalny środek moczopędny. Flawonoidy chronią ściany naczyń krwionośnych, a pektyna pomaga obniżyć zły cholesterol. W ten sposób mandarynka pomaga zmniejszyć ryzyko zachorowania na choroby układu krążenia.
Mandarynka jest jedną z najlepszych naturalne źródła błonnikaktóry pobudza pracę jelit i zmniejsza wchłanianie tłuszczów i substancji toksycznych w organizmie.