Syrop z igieł sosnowych to środek ludowy, który najbardziej pomaga zimą

W świecie przyrody witaminy mogące chronić nasze zdrowie można znaleźć w zupełnie nieoczekiwanych źródłach – jednym z nich są igły sosny.

Syrop z igliwia sosnowego to skuteczny, naturalny środek wzmacniający odporność, na wszelkiego rodzaju przeziębienia, kaszel i inne choroby układu oddechowego. W świecie przyrody witaminy, które mogą zachować zdrowie, a nawet uratować życie, można znaleźć w zupełnie nieoczekiwanych źródłach – jednym z nich są igły sosny. Od stuleci igły warzone są na całym świecie w celu przygotowania herbaty, która odżywia w miesiącach zimowych, szczególnie dlatego, że jest bogata w niezbędną witaminę C.

Dlaczego igły sosnowe są przydatne?

Głównym korzystnym składnikiem odżywczym ekstrahowanym z igieł sosny jest. Wszystkie jadalne gatunki sosny zawierają ten korzystny składnik odżywczy, niezbędny do tworzenia kości i tkanki łącznej. Igły sosnowe zawierają również kilka cząsteczek, których obecność i ilość mogą się różnić w zależności od gatunku. Naukowcy wciąż są w trakcie identyfikowania nowych substancji znajdujących się w igłach sosny, a niektóre z dotychczas zidentyfikowanych związków bioaktywnych to:

  • Flawonoidy – szczególnie proantocyjanidyny, które powiązano z szeregiem korzyści zdrowotnych
  • takie jak arginina i prolina, są wykorzystywane w całym organizmie do wytwarzania białek
  • Związki kojarzone ze smakiem – w tym alfa-pinen i alkohol izoamylowy.

Jeśli chodzi o korzyści zdrowotne wynikające ze stosowania igieł sosnowych, w kilku badaniach naukowych sprawdzano wpływ herbaty z igieł sosnowych na ludzi, a większość skupiała się na identyfikacji cząsteczek w igłach sosny i ocenie ich właściwości w eksperymentach laboratoryjnych. Jako główne udowodnione zastosowanie herbaty z igieł sosnowych jako lekarstwa na które zwykle otrzymujemy z owoców i warzyw w naszej diecie.

Z jakich drzew iglastych robi się najlepszy syrop z igieł sosnowych?

W medycynie tradycyjnej naszego regionu szczególnie ceniony jest balsam z igieł sosnowych w miodzie, a syropy można sporządzać na różne sposoby, zwłaszcza z jasnozielonych igieł świerku, sosny białej i jodły. Przygotowując syrop z igieł sosny, należy zwrócić uwagę, z jakich igieł iglastych się korzysta, gdyż niektóre są trujące, np. tuja i cis, czego należy unikać. Radzimy, aby nie wycinać zbyt wielu pędów z jednego drzewa, ponieważ tam, gdzie zostaną zerwane, nie odrosną w tym roku.

Jak wszyscy możemy używać igieł sosnowych jako pomocniczego narzędzia leczniczego

Syrop z igieł sosnowych z miodem to wyjątkowy napój bogaty w karoteny i witaminę C, skuteczny na przeziębienia, przeciw przeziębieniom oraz przy leczeniu szkorbutu. Szczególnie polecany jest po spadku odporności lub po rekonwalescencji po długotrwałych chorobach, gdy odzyskuje siły i wigor. Igły sosnowe stosuje się świeże, najlepiej bezpośrednio po zerwaniu, gdyż przy dłuższym przechowywaniu część ich właściwości leczniczych traci się.. Pąki sosny to tak naprawdę szyszki, ale gdy są w pełni dojrzałe i zdrewniałe, nie mają wartości fitoterapeutycznej, dlatego stosuje się wyłącznie świeże, młode i nowo wykiełkowane pąki. Zawierają cenne substancje gorzkie i lecznicze. Z powodzeniem stosowane są przy leczeniu bólu gardła, uporczywego kaszlu, zapalenia oskrzeli i bólu gardła. Kąpiele z młodych pąków sosny polecane są na przykład osobom cierpiącym na reumatyzm i artretyzm.

Przepis na syrop z igieł sosnowych z cukrem i miodem

Najważniejsze jest, aby uzyskać czyste i świeże igły sosnowe, a proces przygotowania jest bardzo prosty. Do odpowiedniego szklanego słoja wsypujemy najpierw rząd cukru, na który układamy rząd świeżo zebranych igieł sosnowych, następnie kolejny rząd cukru, na to igiełki i tak dalej, aż do szczytu słoika. Ostatnia warstwa musi być wykonana z cukru. Zamknij słój możliwie szczelnie i umieść go w nasłonecznionym miejscu, aby cukier lekko się rozpuścił. Aby cukier całkowicie się rozpuścił i syrop z igliwia mógł zostać wykorzystany, należy go odstawić przynajmniej na 40 dni.

Ten na odporność jest przygotowywany wiosną i spożywany zimą. W naszym narodzie ugruntowała się nazwa tego naturalnego leku „miód z igieł sosnowych”, ale najważniejsze, że działa dobrze na wymienione dolegliwości.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *