Syrop stokrotkowy pomaga na kaszel i egzemę. Przygotuj go według przepisu

Dla niektórych to potwór, który psuje im angielski trawnik. Jednocześnie stokrotka biedaka jest tradycyjnym lekiem stosowanym również w homeopatii. Przygotuj syrop stokrotkowy według naszego przepisu, nie jest to trudne.

Stokrotka kwitnie praktycznie przez cały sezon i można ją znaleźć mniej więcej wszędzie – warto więc skorzystać z niej i zrobić z niej syrop, czyli chódok. To całkiem proste, a otrzymasz wspaniały lek na kaszel i egzemę. Dzieje się tak dlatego, że chubobka może pomóc nie tylko w leczeniu drobnych ran, ale także przy egzemie, działa przeciwzapalnie, wpływa na choroby wątroby i pęcherzyka żółciowego.

Chubobka jest pełna witamin, dlatego możesz zerwać kwiaty i dodać je do sałatki lub farszu. Jeśli masz trochę więcej czasu, przygotuj syrop z wiciokrzewu, który po chwili ugotowania możesz zamienić w miód z wiciokrzewu (podobnie jak z mniszka lekarskiego robi się miód mniszkowy).

Syrop stokrotkowy

Składniki

  • 1000 kwiatów przytułków

  • 1,5 litra wody

  • 1,5 kg cukru

  • 2 cytryny

Aby dać ci wyobrażenie, zebranie 1000 kwiatów pierwiosnka zajmie ci około 30 minut (jeśli masz trawnik z wystarczającą ilością tej rośliny).

metoda

  1. Z tej podstawowej porcji otrzymasz 5 szklanek syropu (o pojemności ok. 225 ml). Dlatego jeśli zaczynasz przygotowania i już masz zamiar zabrudzić garnek, zrób od razu przynajmniej 2 porcje. Posłuży Ci przez całą zimę.

  2. Polej biednych gorącą wodą. Cytrynę umyj, jeśli masz organiczną bez opryskiwania, pokrój ją wraz ze skórką na kawałki i dodaj do biedaków. Najpierw obierz cytrynę ze zwykłego sklepu.

  3. Przykryj pojemnik i pozostaw chutney do namoczenia na 24 godziny – nie warto podlewać chutneyów o godzinie 10 wieczorem, ponieważ następnego dnia o 10 wieczorem należy je odcedzić i poddać dalszej obróbce, wtedy czekałaby na ciebie nocna zmiana.

  4. Po 24 godzinach fermentacji przecedź przez durszlak, który również wyłożysz ściereczką (ze starej koszuli, klasycznego prześcieradła, pościeli…).

  5. Do płynu dodać cukier i zagotować.

  6. Wystarczy chwilę pogotować i syrop gotowy. Jeśli chcesz zrobić miód, kontynuuj gotowanie i od czasu do czasu mieszaj.

  7. Gotowy syrop/miód wlewamy jeszcze wrzący do czystych szklanek i zamykamy. Uważaj, żeby nie popękać okularów, owiń je wcześniej mokrą szmatką. Już nie musisz.

Używać

Lemoniadę i herbatę można doprawiać syropem półmlecznym, rozcieńczać wodą i pić jako sok, zimą jeść łyżką na kaszel i przeziębienie.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *