Dla niektórych to potwór, który psuje im angielski trawnik. Jednocześnie stokrotka biedaka jest tradycyjnym lekiem stosowanym również w homeopatii. Przygotuj syrop stokrotkowy według naszego przepisu, nie jest to trudne.
Stokrotka kwitnie praktycznie przez cały sezon i można ją znaleźć mniej więcej wszędzie – warto więc skorzystać z niej i zrobić z niej syrop, czyli chódok. To całkiem proste, a otrzymasz wspaniały lek na kaszel i egzemę. Dzieje się tak dlatego, że chubobka może pomóc nie tylko w leczeniu drobnych ran, ale także przy egzemie, działa przeciwzapalnie, wpływa na choroby wątroby i pęcherzyka żółciowego.
Chubobka jest pełna witamin, dlatego możesz zerwać kwiaty i dodać je do sałatki lub farszu. Jeśli masz trochę więcej czasu, przygotuj syrop z wiciokrzewu, który po chwili ugotowania możesz zamienić w miód z wiciokrzewu (podobnie jak z mniszka lekarskiego robi się miód mniszkowy).
Syrop stokrotkowy
Składniki
-
1000 kwiatów przytułków
-
1,5 litra wody
-
1,5 kg cukru
-
2 cytryny
Aby dać ci wyobrażenie, zebranie 1000 kwiatów pierwiosnka zajmie ci około 30 minut (jeśli masz trawnik z wystarczającą ilością tej rośliny).
metoda
-
Z tej podstawowej porcji otrzymasz 5 szklanek syropu (o pojemności ok. 225 ml). Dlatego jeśli zaczynasz przygotowania i już masz zamiar zabrudzić garnek, zrób od razu przynajmniej 2 porcje. Posłuży Ci przez całą zimę.
-
Polej biednych gorącą wodą. Cytrynę umyj, jeśli masz organiczną bez opryskiwania, pokrój ją wraz ze skórką na kawałki i dodaj do biedaków. Najpierw obierz cytrynę ze zwykłego sklepu.
-
Przykryj pojemnik i pozostaw chutney do namoczenia na 24 godziny – nie warto podlewać chutneyów o godzinie 10 wieczorem, ponieważ następnego dnia o 10 wieczorem należy je odcedzić i poddać dalszej obróbce, wtedy czekałaby na ciebie nocna zmiana.
-
Po 24 godzinach fermentacji przecedź przez durszlak, który również wyłożysz ściereczką (ze starej koszuli, klasycznego prześcieradła, pościeli…).
-
Do płynu dodać cukier i zagotować.
-
Wystarczy chwilę pogotować i syrop gotowy. Jeśli chcesz zrobić miód, kontynuuj gotowanie i od czasu do czasu mieszaj.
-
Gotowy syrop/miód wlewamy jeszcze wrzący do czystych szklanek i zamykamy. Uważaj, żeby nie popękać okularów, owiń je wcześniej mokrą szmatką. Już nie musisz.
Używać
Lemoniadę i herbatę można doprawiać syropem półmlecznym, rozcieńczać wodą i pić jako sok, zimą jeść łyżką na kaszel i przeziębienie.