Świąteczny deser bez cukru (nie tylko dla diabetyków) – urozmaici swoją dietę w naprawdę zdrowy sposób

Słodkie desery są nieodłącznym elementem każdej rodzinnej uroczystości, święta czy niedzielnej kawy. Jeśli mamy w rodzinie cukrzyka lub zapraszamy go do odwiedzenia, warto przygotować dla niego także jakiś deser, aby mógł jeść bez ryzyka i nie czuł się pominięty. Wiele deserów przeznaczonych dla diabetyków może spożywać cała rodzina, dzięki czemu nie musimy ich przygotowywać osobno.

Specyfika deseru

O deserze odpowiednim dla diabetyków decyduje nie tylko ilość cukru. Mąka zawiera również węglowodany, a w połączeniu z dużą zawartością tłuszczu istnieje duże niebezpieczeństwo. Dlatego np. ciasto liniowe nie nadaje się, nawet jeśli cukier zastąpimy słodzikiem. Aby diabetyk mógł sobie pozwolić na przykład na cukierki Linneusza, zamiast tłuszczu do ciasta dodaje się twarożek. Ponadto mąka pełnoziarnista jest lepsza, zawiera więcej błonnika i ma niższy indeks glikemiczny.

W wielu przypadkach mąkę zastępuje się np. fasolą lub w ogóle nie dodaje się jej do deseru. Należy również zwrócić uwagę na bardzo słodkie owoce. Dlatego lepiej wybrać specjalny przepis dla diabetyków, a nie tylko adaptować klasyczny przepis z książki kucharskiej. Jednak nawet ten deser ma pewną wartość kaloryczną, którą należy uwzględnić w całkowitej dziennej ilości kalorii. Dziś przygotowaliśmy dla Was przepisy na te pyszności, więc cieszcie się nimi:

  • Rolada bez mąki
  • Nietradycyjne ciasto z twarogiem nie tylko dla diabetyków

Zdjęcie: Pixabay

Nietradycyjne ciasto z twarogiem nie tylko dla diabetyków

Składniki:

  • 5 czubatych łyżek mąki pełnoziarnistej (według uznania)
  • 1 łyżka oleju (oliwkowego lub innego)
  • 4 łyżki miodu
  • 2 jajka
  • 500 g półtłustego miękkiego twarogu w folii
  • 5 łyżek mleka
  • 2 jabłka (obrane i starte na grubej tarce)
  • garść orzechów włoskich (grubo posiekanych)
  • cynamon
  • soda oczyszczona na czubku noża
  • oliwą i odrobiną bułki tartej do wytarcia i obsypania formy

Procedura:

  1. W misce wymieszaj mąkę, 1 jajko, olej, 2 łyżki miodu, mleko i sodę. Ciasto wlewamy do natłuszczonej i wyłożonej papierem tortownicy lub mniejszej tortownicy.
  2. Na cieście rozsmaruj jabłka zmieszane z cynamonem i orzechami.
  3. Twarożek ubić z jajkiem i pozostałym miodem i posmarować nim jabłka. Masę możemy podzielić na pół i do tej części dodać łyżkę kakao.
  4. Ciasto wstawić do piekarnika nagrzanego do 175°C i piec około godziny. Jeśli twaróg szybko się rumieni, przykryj ciasto papierem do pieczenia. Gdy tylko ciasto oddzieli się od ścianek, a twaróg lekko popęka na wierzchu, ciasto jest upieczone.
  5. Wyjmij ciasto z piekarnika i pozostaw do całkowitego ostygnięcia. Dopiero wtedy się wycofamy. Na koniec możemy skropić podgrzaną wysokoprocentową czekoladą.

Rolada bez mąki

Składniki:

  • 6 dużych jaj
  • 3 łyżki kakao
  • 3 łyżki cukru lub słodzika
  • 2 szklanki bitej śmietany
  • 2 torebki bezcukrowego zagęstnika do bitej śmietany
  • 1 banan lub 10 truskawek lub innych owoców
  • zmielone orzechy, kokos lub kakao do posypania

Procedura:

  1. Oddziel żółtka od białek.
  2. W misce ubić białka z łyżką cukru (do tego deseru można dodać cukier, nie zawiera on innych węglowodanów, ale można też użyć ulubionego słodzika).
  3. W drugiej misce ubić żółtka z pozostałym cukrem na jasną i puszystą masę, dodać kakao i na końcu śnieg.
  4. Ciasto rozprowadzamy na papierze do pieczenia i szybko pieczemy. Odetnij krawędzie i pozostaw do ostygnięcia.
  5. Ubij bitą śmietanę ze śmietaną i pokrój owoce, ale rolada jest też świetna bez niej.
  6. Rozwałkowujemy ciasto, smarujemy nadzieniem i przykrywamy owocami.
  7. Zawijamy, rozprowadzamy pozostałą część kremu na całej powierzchni i posypujemy orzechami.
  8. Pozostawić do ostygnięcia i stwardnienia w lodówce na kilka godzin.

Źródła: https://www.cukrovka.cz/fazolove-brownies, https://www.toprecepty.cz/recept/8270-netradicni-tvarohovy-dia-moucnik/, https://www.vareni.cz/recepty /terezcina-rolada/, https://www.cukrovka.cz/zivotosprava-2

Zdjęcie poglądowe: Pixabay

Każdy chciałby czuć się świetnie. Ja też. Staram się to robić i w moich artykułach będę Wam opowiadać ciekawe rzeczy na temat zdrowia.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *