Świąteczne sprzątanie: Jak idealnie wyczyścić i odtłuścić piekarnik. Ta genialna sztuczka pomoże

Jeśli przez całe lato w Twoim piekarniku pieczono głównie ciasta, a jesienią zastąpiono je tłustymi pieczeniami, trzeba coś z tym zrobić. Nie myśl, że jeśli z blachy do pieczenia nic nie wycieka, to znaczy, że piekarnik jest czysty. Mimo to na dnie stopniowo przypiekają się okruchy i tłuszcz, drzwi i ściany spryskane są tłuszczem ze wszystkich przygotowywanych w nim smakołyków. Ponadto piekarnik pokryty tłuszczem może nie działać tak dobrze, jak czysty. Stary, spalony tłuszcz wydziela także gazy węglowe, które mogą wpływać na smak i zapach przygotowywanej w nim żywności. Ponadto piekarnik zużywa więcej energii, co w tej chwili nie jest dobrą wiadomością.

Źródło: YouTube

Ale wiadomo, nie wszyscy są tak uczciwi, że czyszczą piekarnik po każdym pieczeniu, więc jeśli zdecydujesz się na radykalne wyczyszczenie go po pewnym czasie, na pewno będzie to więcej pracy. A jednak najłatwiej jest go przetrzeć (jeśli nie jest to piekarnik z funkcją czyszczenia pirolitycznego, katalitycznego lub parowego) po każdym użyciu, gdy jest jeszcze ciepły (nie gorący) wilgotną szmatką, najlepiej jeśli nałożysz odrobinę do tego sok z cytryny, detergent lub, lepiej, produkt na bazie sody oczyszczonej.

Mocna soda

To właśnie soda oczyszczona jest skutecznym pomocnikiem w czyszczeniu piekarnika bez pomocy środków chemicznych. Potrafią działać szybciej i na pierwszy rzut oka skuteczniej, ale tak na poważnie – czy chcesz poddać chemicznemu działaniu obszar, w którym przygotowywana jest żywność, jeśli jest inny sposób?
Czyszczenie sodą oczyszczoną jest delikatniejsze, ale zajmuje więcej czasu. Im brudniejszy i bardziej tłusty jest piekarnik, tym dłużej pozwalamy, aby soda działała.

Możesz przygotować domową pastę czyszczącą, mieszając sodę oczyszczoną z ciepłą wodą, aby uzyskać gęstą pastę, którą nakładasz na brudne miejsca w piekarniku. Więc pozwól jej pracować dla ciebie. Dla uzyskania najlepszego efektu należy pozostawić go na jak najdłużej, najlepiej na całą noc. Czyszczące działanie sody można wzmocnić dodatkiem octu, niezależnie od tego, czy jest to klasyczny spirytus czy wino. Wlej go do atomizera i ponownie spryskaj pastą – zamienia się w pianę, która stopniowo wchłania cały tłuszcz i wystarczy przetrzeć ją wilgotną szmatką.
Jak widać po pierwszym czytaniu, nie jest to proces szybki i usunięcie tej domowej pasty czyszczącej będzie wymagało sporo pracy – choć efekt naprawdę jest tego wart.

Kwaśne, słone i gorące

Innym naturalnym sposobem czyszczenia piekarnika jest połączenie octu, soli i ciepła. Zmieszaj sól i ocet na pastę i natrzyj nią całe wnętrze piekarnika. Następnie nagrzej piekarnik do temperatury wyższej niż 100°C. Ocet w rozgrzanym piekarniku łatwiej rozpuszcza tłuszcz i inne zanieczyszczenia. Dalsza procedura jest taka sama jak w przypadku czyszczenia pastą sodową – przetrzyj piekarnik wilgotną szmatką.

Następnie za pomocą pasty z proszku do pieczenia i ciepłej wody wyczyść szklane drzwiczki. Nałóż to na drzwi i pozostaw na co najmniej pół godziny, a najlepiej na godzinę. Następnie wytrzyj. I ostatnia dobra rada. Podczas czyszczenia zawsze unikaj wentylatora, nawet jeśli używasz sody oczyszczonej, octu lub cytryny.

Inteligentni pomocnicy

Jest jeszcze jedna opcja, która brzmi bardzo przyjemnie. Jeśli nie jesteś fanem częstej konserwacji, zaopatrz się w piekarnik z funkcją samooczyszczania. Ma nieprzywierającą powierzchnię i wszystko, co się do niej przyklei, zostanie spalone pod wpływem wysokiej temperatury.

Co to jest…

Pod koniec pieczenia wystarczy nacisnąć przycisk, temperatura wewnątrz piekarnika wzrasta do 500°C, a brud rozkłada się na pył, który następnie po prostu wymiata się z piekarnika. W ten sposób można również czyścić blachy do pieczenia, patelnie, ruszty i inne emaliowane części. Czyszczenie w ten sposób jest zalecane przez producentów mniej więcej raz na dwa do trzech miesięcy.

Ściany piekarnika wykonane są ze specjalnego materiału. Mają otwarte pory, które wchłaniają tłuszcze i inne zanieczyszczenia. Zawsze, gdy pieczesz w temperaturze powyżej 200°C, zanieczyszczenia utleniają się, zamieniają w parę wodną i odparowują.

W przypadku obu trybów samooczyszczania konieczne jest wcześniejsze wyjęcie rusztów i blach z piekarnika – wysoka temperatura może je uszkodzić.

Chociaż ani czyszczenie pirolityczne, ani katalityczne nie wymaga żadnych specjalnych działań z Twojej strony, program czyszczenia parowego EcoClean już potrzebuje Twojej pomocy. Polega na wlaniu około pół litra wody do głębokiej formy do pieczenia, włożeniu jej do piekarnika i uruchomieniu specjalnego programu. Piekarnik nagrzewa się do żądanej temperatury i wytwarza się para, która uwalnia brud i tłuszcz z powierzchni piekarnika. Chociaż para wodna nie ma tak uderzającej mocy pirolizy lub czyszczenia katalitycznego, aby całkowicie usunąć wszelkie zanieczyszczenia. Jednak ich późniejsze czyszczenie wilgotną szmatką znacznie ułatwi to zadanie.

Powiązane artykuły

Źródło: Magazyn Receptář

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *