Stary chleb jest doskonałym nawozem dla pomidorów, ogórków, pelargonii i storczyków. I prawie za darmo

Nawóz do chleba to jeden z tanich i skutecznych sposobów, aby pomidory, ogórki, papryka czy dynia rosły jak roślina, pelargonie czy petunie kwitły jak szalone, a kwiaty domowe rosły jak woda. Wyprodukowanie nawozu do chleba jest dość łatwe, ponadto koszt produkcji jest prawie zerowy. Jest również łatwy w użyciu, jeśli wiesz, jak to zrobić.

Nawóz ze starego chleba to tani i bardzo skuteczny sposób na dostarczenie roślinom uprawnym niezbędnych składników odżywczych. Podstawą chleba jako nawozu są drożdże – drożdże używane do wypieku chleba zawierają ważne biologicznie aktywne pierwiastki śladowe i minerały dla roślin, głównie:

  • (wzmacnia tworzenie kwiatów i nasion, wspomaga tworzenie korzeni, jego niedobór powoduje opóźnienie kwitnienia)

  • (reguluje gospodarkę wodną i powstawanie chlorofilu, w przypadku jego braku liście żółkną, a rośliny nie rozwijają się)

  • (reguluje gospodarkę wodną, ​​wzmacnia tkankę roślinną, poprawia trwałość owoców, niedobór powoduje zahamowanie wzrostu lub wysuszenie liści)

  • (jest ważna dla metabolizmu roślin, jej niedobór objawia się żółknięciem liści i karłowatością pąków)

Komu pomaga nawóz do chleba?

  • Warzywa owocowe będą wdzięczne za nawóz chlebowy: , , , , papryka, í i A odżywienie z chleba również nas zadowoli.

  • Na pewno nie jesteśmy głupi, gdy nawozimy chlebem rośliny balkonowe, , ), dobrze robimy też przede wszystkim roślinom domowym.

  • Nie zalecamy używania on , i

Jak chleb pomaga roślinom

Nawóz chlebowy zwiększa odporność roślin i ich naturalną odporność na choroby, szkodniki i niekorzystne warunki. Wspomaga tworzenie silnego systemu korzeniowego i przyspiesza wzrost. Dzięki temu rośliny będą silniejsze i zdrowsze. Nawóz chlebowy stymuluje i przyspiesza wzrost roślin już po dwóch, trzech dniach od zastosowania do gleby. Zwiększa płodność warzyw owocowych, smak i jakość owoców, wspomaga bogactwo i długość kwitnienia kwiatów.

NIE PRZEGAP:

Nawóz do chleba ogrodowego

Składniki

Procedura

Chleb włóż do około dwóch trzecich zamykanego pojemnika i zalej przegotowaną ciepłą wodą tak, aby całość znalazła się pod powierzchnią. Pozostawić do ostygnięcia, następnie wymieszać i rozgnieść chleb rękoma (starać się nie kroić go w kostkę). Następnie zamykamy pojemnik i odstawiamy na tydzień do dwóch, im mniejsze kawałki chleba, tym szybciej będziemy mieli nawóz. Sos warzywny rozcieńczyć nawozem chlebowym w proporcji 1 część nawozu na 10 części wody.

Domowy nawóz do chleba

Składniki

  • 3 litry wody

  • 90 g kawałków utwardzonego chleba

Procedura

Chleb włóż do czterolitrowego słoika, zalej przegotowaną wodą o temperaturze mniej więcej pokojowej, zamknij słoik i odstaw w chłodne miejsce. Pozostaw na jeden lub dwa dni. Następnie przecedź przez drobne sito do czystej, zamykanej szklanki i przechowuj w lodówce. Przed każdym użyciem zawsze rozcieńczamy roztwór w proporcji 1:5.

Wskazówki dotyczące stosowania nawozu do chleba

  1. Najpierw dokładnie podlewamy warzywa, a do korzeni każdej rośliny dodajemy około ćwierć litra rozcieńczonego nawozu.

  2. Nawóz chlebowy można już zastosować do sadzonek, aby były coraz mocniejsze. Przerwa pomiędzy nawożeniem powinna wynosić około dwóch tygodni.

  3. Warzywa owocowe można nawozić co 10-12 dni do momentu zawiązania owoców, potem nie więcej. Nawóz chlebowy jest idealny w okresie kwitnienia.

  4. Nawozić wieczorem, najlepiej dodawać do dobrze rozgrzanej gleby. Drożdże rozwijają się w ciepłym środowisku.

  5. Jednocześnie warto dodać, być może ze względu na większe zapotrzebowanie na potas i wapń, którymi żywią się bakterie podczas przetwarzania materiału organicznego.

  6. Równocześnie z nawozem do chleba nie stosujemy obornika, odchodów kurzych itp.

  7. Obliczamy jedną łyżeczkę nawozu w opatrunku raz na dwa tygodnie dla pelargonii i innych. możemy dać jedną łyżkę.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *