Nawóz do chleba to jeden z tanich i skutecznych sposobów, aby pomidory, ogórki, papryka czy dynia rosły jak roślina, pelargonie czy petunie kwitły jak szalone, a kwiaty domowe rosły jak woda. Wyprodukowanie nawozu do chleba jest dość łatwe, ponadto koszt produkcji jest prawie zerowy. Jest również łatwy w użyciu, jeśli wiesz, jak to zrobić.
Nawóz ze starego chleba to tani i bardzo skuteczny sposób na dostarczenie roślinom uprawnym niezbędnych składników odżywczych. Podstawą chleba jako nawozu są drożdże – drożdże używane do wypieku chleba zawierają ważne biologicznie aktywne pierwiastki śladowe i minerały dla roślin, głównie:
-
(wzmacnia tworzenie kwiatów i nasion, wspomaga tworzenie korzeni, jego niedobór powoduje opóźnienie kwitnienia)
-
(reguluje gospodarkę wodną i powstawanie chlorofilu, w przypadku jego braku liście żółkną, a rośliny nie rozwijają się)
-
(reguluje gospodarkę wodną, wzmacnia tkankę roślinną, poprawia trwałość owoców, niedobór powoduje zahamowanie wzrostu lub wysuszenie liści)
-
(jest ważna dla metabolizmu roślin, jej niedobór objawia się żółknięciem liści i karłowatością pąków)
Komu pomaga nawóz do chleba?
-
Warzywa owocowe będą wdzięczne za nawóz chlebowy: , , , , papryka, í i A odżywienie z chleba również nas zadowoli.
-
Na pewno nie jesteśmy głupi, gdy nawozimy chlebem rośliny balkonowe, , ), dobrze robimy też przede wszystkim roślinom domowym.
-
Nie zalecamy używania on , i
Jak chleb pomaga roślinom
Nawóz chlebowy zwiększa odporność roślin i ich naturalną odporność na choroby, szkodniki i niekorzystne warunki. Wspomaga tworzenie silnego systemu korzeniowego i przyspiesza wzrost. Dzięki temu rośliny będą silniejsze i zdrowsze. Nawóz chlebowy stymuluje i przyspiesza wzrost roślin już po dwóch, trzech dniach od zastosowania do gleby. Zwiększa płodność warzyw owocowych, smak i jakość owoców, wspomaga bogactwo i długość kwitnienia kwiatów.
NIE PRZEGAP:
Nawóz do chleba ogrodowego
Składniki
Procedura
Chleb włóż do około dwóch trzecich zamykanego pojemnika i zalej przegotowaną ciepłą wodą tak, aby całość znalazła się pod powierzchnią. Pozostawić do ostygnięcia, następnie wymieszać i rozgnieść chleb rękoma (starać się nie kroić go w kostkę). Następnie zamykamy pojemnik i odstawiamy na tydzień do dwóch, im mniejsze kawałki chleba, tym szybciej będziemy mieli nawóz. Sos warzywny rozcieńczyć nawozem chlebowym w proporcji 1 część nawozu na 10 części wody.
Domowy nawóz do chleba
Składniki
-
3 litry wody
-
90 g kawałków utwardzonego chleba
Procedura
Chleb włóż do czterolitrowego słoika, zalej przegotowaną wodą o temperaturze mniej więcej pokojowej, zamknij słoik i odstaw w chłodne miejsce. Pozostaw na jeden lub dwa dni. Następnie przecedź przez drobne sito do czystej, zamykanej szklanki i przechowuj w lodówce. Przed każdym użyciem zawsze rozcieńczamy roztwór w proporcji 1:5.
Wskazówki dotyczące stosowania nawozu do chleba
-
Najpierw dokładnie podlewamy warzywa, a do korzeni każdej rośliny dodajemy około ćwierć litra rozcieńczonego nawozu.
-
Nawóz chlebowy można już zastosować do sadzonek, aby były coraz mocniejsze. Przerwa pomiędzy nawożeniem powinna wynosić około dwóch tygodni.
-
Warzywa owocowe można nawozić co 10-12 dni do momentu zawiązania owoców, potem nie więcej. Nawóz chlebowy jest idealny w okresie kwitnienia.
-
Nawozić wieczorem, najlepiej dodawać do dobrze rozgrzanej gleby. Drożdże rozwijają się w ciepłym środowisku.
-
Jednocześnie warto dodać, być może ze względu na większe zapotrzebowanie na potas i wapń, którymi żywią się bakterie podczas przetwarzania materiału organicznego.
-
Równocześnie z nawozem do chleba nie stosujemy obornika, odchodów kurzych itp.
-
Obliczamy jedną łyżeczkę nawozu w opatrunku raz na dwa tygodnie dla pelargonii i innych. możemy dać jedną łyżkę.