Co roku wraz z pierwszymi dniami jesieni szukamy najlepszych sposobów na wzmocnienie odporności, abyśmy mogli wytrzymać atak wirusów oraz grypy i przeziębienia. Siły obronne organizmu możemy wzmacniać na różne sposoby, np. za pomocą „zwykłego” czosnku. Jest to jeden z pokarmów, który ma wręcz cudowny wpływ na nasze zdrowie, być może dlatego, że potrafi zwalczać wirusy.
to sprawdzony naturalny antybiotyk, ale także silny środek przeciwwirusowy, dzięki czemu w naturalny sposób pomaga chronić przed infekcjami wirusowymi. Jest dobry jako profilaktyka, ale także skutecznie wspomaga leczenie.
Co leczy czosnek?
! „Na przykład detoksykuje, dezynfekuje, regeneruje, obniża ciśnienie krwi, pobudza apetyt, wspomaga układ odpornościowy, łagodzi bóle stawów, oczyszcza naczynia krwionośne, działa korzystnie na serce, niszczy grzyby, leczy rany… Najbardziej skuteczny jest surowy czosnek, profilaktycznie powinniśmy zjadać codziennie jeden goździk (czyli 5 do 6 g) i tej też ilości nie powinniśmy przekraczać.” radzi zielarz Martin Kolár.
Woda czosnkowa przeciwko wirusom
Składniki
-
1–2 goździki (maks. 6 g)
-
200ml wody
metoda
Obrane ząbki czosnku prasuje się lub rozgniata w moździerzu i zalewa zimną przegotowaną wodą. Dokładnie wymieszaj i wypij. Możemy dosłodzić maksymalnie 1 łyżeczką miodu.
Używać
„W celach profilaktycznych, szczególnie w suche jesienne dni, pijemy wodę czosnkową rano tuż przed śniadaniem przez dwa tygodnie, potem przez tydzień i jeszcze raz przez kolejny tydzień. polecany przez zielarza.
PRZECZYTAJ TAKŻE:
Herbata czosnkowo-imbirowa
Składniki
metoda
Czosnek i imbir obieramy, siekamy, zalewamy zimną wodą i powoli doprowadzamy do wrzenia. Gotuj przez 2 minuty, wyjmij. Odcedź po 5-8 minutach.
Używać
Pijemy herbatę ciepłą lub letnią, zawsze świeżo przygotowaną. W ramach profilaktyki raz dziennie, jako wsparcie w leczeniu grypy i przeziębienia do trzech razy dziennie, tak długo jak to konieczne.
Przeciwwirusowy eliksir czosnkowy
Składniki
-
250 gr
-
500 ml czystego alkoholu 40-50% (najlepiej domowej brandy lub czysty destylat)
metoda
Obierz ząbki czosnku, rozgnieć je w moździerzu lub wyciśnij praską czosnkową. Zalać alkoholem, szczelnie zamknąć i odstawić na 10 dni w ciemnym i chłodnym pomieszczeniu. Od czasu do czasu potrząśnij. Następnie przecedź przez gazę lub grube sitko i przelej do buteleczek z zakraplaczem.
Używać
„Przez miesiąc stosujemy eliksir czosnkowy jako zabezpieczenie przed wirusami. Albo 20 kropli trzy razy dziennie na szklankę wody przed posiłkami, albo osoby bardziej wrażliwe mogą zacząć stosować 5 kropli trzy razy dziennie i stopniowo dodawać jedną kroplę aż do 20 kropli trzy razy dziennie przed posiłkami. Dwa razy w roku poddajemy się terapii przeciwwirusowej.” doradzał Martin Kolár.
Olej czosnkowy
Składniki
-
10 goździków
-
150 ml oleju tłoczonego na zimno
metoda
Czosnek obieramy, rozcieramy lub rozgniatamy w moździerzu lub wyciskamy, wkładamy do ciemnej szklanki i zalewamy oliwą – czosnek musi znajdować się poniżej powierzchni. Zamykamy i zostawiamy na co najmniej 3 dni. Odpływ.
Używać
Olejek czosnkowy stosujemy profilaktycznie 2-3 razy dziennie, mieszając 1 łyżeczkę oliwy z 1 łyżeczką świeżo wyciśniętego soku z cytryny 20 minut przed posiłkiem.
Syrop czosnkowy
Składniki
metoda
Obrany czosnek rozgnieć lub natrzyj i wymieszaj z octem jabłkowym i miodem. Przełóż mieszaninę do zamykanego szklanego pojemnika i pozostaw w lodówce na tydzień. Codziennie mieszaj drewnianą łyżką. Odpływ.
Używać
„Jeśli zachorowaliśmy już na chorobę wirusową, rano na pusty żołądek zażywamy 1 łyżeczkę syropu na 220 ml niegazowanej wody. nigdy nie pijemy nierozcieńczonego!!! Profilaktycznie wystarczy jedna szklanka raz w tygodniu.” dostarczone przez zielarza.