Sos sojowy zdrowszy niż czerwone wino (+przepis)

Większości z nas sos sojowy kojarzy się z kuchnią chińską. Dzieje się tak, ponieważ został wynaleziony w Chinach ponad 2500 lat temu. Buddyści nie mogli jeść mięsa, dlatego przygotowali sos sojowy zawierający wysokiej jakości białka. Innym powodem, dla którego to zrobili, było to, że używali go do konserwacji wielu swoich produktów. Następnie przepis został wzbogacony w Japonii i dziś nikt nie wyobraża sobie kuchni chińskiej ani japońskiej bez sosu sojowego.

Kupując sos sojowy musimy niestety kierować się ceną i jeśli trzymamy się zdrowszego trybu życia, wybierać droższe opcje. Dzieje się tak dlatego, że są one fermentowane w sposób naturalny i nie zawierają konserwantów, barwników i innych substancji chemicznych. Wysokiej jakości sos sojowy dojrzewa przez kilka miesięcy, a drugi przez miesiąc.

Wiele osób zastanawia się, czy sos sojowy jest zdrowy. Jeśli jest dobrej jakości, to tak.

Zawiera przeciwutleniacze i pomaga zapobiegać powstawaniu nowotworów w organizmie. Tak naprawdę badania pokazują, że zawiera 10 razy więcej przeciwutleniaczy niż . Jest to również środek przeciwstarzeniowy. Zawartość fitoestrogenów sprzyja objawom menopauzy. Sos sojowy pomaga na bezsenność i problemy lękowe, usuwa obrzęki, dobrze wpływa na skurcze mięśni.

W Chinach produkowane są dwa rodzaje sosu sojowego – jasny i ciemny. Oprócz koloru różnią się także smakiem, aromatem i bogactwem. Jasna jest bardziej słona i używana jest głównie do aromatyzowania po ugotowaniu, gdyż nie zmienia swojej barwy.Ciemna ma słodkawy odcień, który rozwija się podczas obróbki cieplnej, dlatego używa się jej podczas przygotowywania potraw.

Ostrożność

Sos sojowy jest przydatny, ale nie w dużych ilościach, ponieważ ma wysoką zawartość soli. Zaleca się kupowanie od marek najlepszej jakości, które mają również warianty z mniejszą ilością soli. Nie kupuj sosu sojowego w plastikowych butelkach. Traci w nich swój smak i aromat. I przeczytaj uważnie etykietę. Jeśli zawiera glutaminian sodu, nie kupuj go. Jest to niezwykle szkodliwe dla zdrowia.

Zastosowanie kulinarne

Sos sojowy to pierwszy przyjaciel ryżu. Można nim przyprawić ryż, ale także . W połączeniu z czosnkiem i łyżką miodu można z niego zrobić rewelacyjne żeberka. Ryby i warzywa również lubią być skropione sosem sojowym. Być może jego najczęstszym zastosowaniem, poza marynatami, jest przygotowywanie sosów i dressingów do sałatek. Oczywiście sushi bez sosu sojowego jest niedopuszczalne.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *