Solone bezy z pistacjami są naprawdę pyszne – i nie tak kaloryczne, jak mogłoby się wydawać

Solone bezy pistacjowe są naprawdę pyszne. Lubisz orzechy i cukier? Przygotuj łatwo i szybko w domu przekąski pistacjowe. Bezy te są chrupiące na powierzchni i miękkie w środku, dzięki czemu powoli rozpływają się na języku. Gdy raz ich skosztujesz, nie będziesz mógł przestać.

Podstawowe składniki do przygotowania

Zanim założysz fartuch i zaczniesz tworzyć, upewnij się, że masz w domu wszystkie te składniki w wystarczającej ilości. Podczas pieczenia możesz nie mieć czasu na zakup wszystkiego.

  • cukier puder – 3 szklanki
  • białka jaj – 9 sztuk
  • wanilia – łyżeczka
  • niesolone pistacje – 1/3 szklanki
  • aromat migdałowy

Wykonaj proste kroki

Włóż dwie blachy do piekarnika i rozgrzej go do 200 stopni. Blachę wyłóż papierem do pieczenia. Na papierze rozsmaruj cukier tak, aby jego grubość była jednakowa. Pozostaw brzeg na papierze, aby cukier nie dostał się na blachę, skąd po upieczeniu trudno byłoby go usunąć.

Zdjęcie: Pixabay

Zanim piekarnik się nagrzeje, włóż białka do miski i ubijaj je za pomocą miksera elektrycznego wyposażonego w końcówkę do ubijania. Ubijanie białek zajmie Ci od jednej do dwóch minut, a mieszanina powinna być tak sztywna, aby nie rozlewała się po przewróceniu miski.

Kiedy blender pracuje na niskich obrotach, Do ubitych białek powoli dodawać cukier. Dodaj ekstrakt waniliowy i kontynuuj ubijanie przez 10 minut lub do momentu, aż białka jaj osiągną temperaturę pokojową. Beza będzie bardzo gęsta i błyszcząca.

Piec przez 8 do 10 minut lub do momentu, aż krawędzie lekko się zarumienią. (Ostrożnie.) Wyjmij patelnię i obniż temperaturę piekarnika do 250°F.

Ostatni krok

Używając dwóch dużych łyżek do serwowania, nałóż mieszaninę na każdą przygotowaną tacę z cukrem, aby z grubsza uformować kształt bezy. Należy zachować odstępy, aby podczas pieczenia nie sklejały się ze sobą. Piec przez jedną do dwóch godzin lub do momentu, aż zewnętrzne strony bezy lekko się zarumienią, natomiast środy będą nieco łagodne. Na koniec można posypać je orzechami, posypać aromatem lub dodać kolejny smakołyk.

Źródło: https://www.toprecepty.cz/recept/30789-pistaciove-pusinky/, https://www.laskominyodmaryny.cz/2016/01/pusinky-s-pistaciemi-ruzovou-vodou.html

Zdjęcie poglądowe: Pixabay

Każdy chciałby czuć się świetnie. I ja. Staram się to robić i w moich artykułach będę Wam opowiadać ciekawe rzeczy na temat zdrowia.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *