Ślimaki Cynamonowe. Przepis na pikantny deser, post

Na porcję deseru w dni postne lub na słodką przekąskę podczas przerwy obiadowej w biurze możesz przygotować przepis na ślimaki z cynamonem. Jest łatwy w przygotowaniu, z prostych składników i zawsze pod ręką.

Ślimaki można również udekorować cukrem o smaku cynamonowym / Profimedia Images

Aromat cynamonu jest niepowtarzalny i uszlachetnia smak ciast czy kremów, do których jest dodany. Każdy deser o smaku cynamonu przeniesie Cię w symfonię przyjemności, ale też doda zastrzyku energii. Cynamon to jedna z najpopularniejszych przypraw, której nie powinno zabraknąć w żadnej kuchni. Chodzi nie tylko o niepowtarzalny aromat, ale także o właściwości, jakie wywiera na zdrowie organizmu.

Cynamon ma właściwości prebiotyczne, które pomagają przywrócić równowagę bakterii w jelitach. Ale oprócz zdrowia układu trawiennego prebiotyki pomagają również układowi odpornościowemu. A najważniejszą zaletą spożycia cynamonu jest to, że reguluje on ilość glukozy w surowicy, pomagając zapobiegać cukrzycy.

Wśród deserów, do których można wykorzystać cynamon, dużą popularnością cieszą się te z jabłkami, a także ciasteczka i ciasteczka na świąteczny stół. Odkryj także, idealne na świąteczny stół. Poniżej podajemy listę składników i sposób przygotowania przepisu na ślimaki cynamonowe.

Sposób przygotowania

Zaczyna się od sprawdzenia listy składników i postawienia ich na stole roboczym. Pozostawiamy je w temperaturze pokojowej na około 15-20 minut. Ważne jest, aby składniki udanego ciasta nie były bardzo zimne podczas mieszania ciasta. Im cieplej, tym lepiej.

Jak zrobić ciasto na ślimaki cynamonowe

W misce wymieszaj przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia, sodą oczyszczoną i cynamonem. Dodaj szczyptę soli i brązowego cukru. Następnie zacznij stopniowo wlewać olej i wodę mineralną, intensywnie mieszając do ujednorodnienia. Zagniataj ciasto, aż stanie się zwarte i nieklejące. Dodaj trochę więcej mąki, jeśli ciasto jest lepkie lub trochę wody, jeśli jest bardzo twarde. Po wyrobieniu ciasto przykryć folią spożywczą i wstawić do lodówki na 30 minut.

Po tym czasie włącz piekarnik na 180 stopni Celsjusza i przygotuj blachę do pieczenia.

Aby uformować ślimaki, najpierw posyp stół roboczy mąką i połóż na nim ciasto. Ciasto rozwałkować na cienki placek za pomocą wałka.

Oliwę wlać do miski i wymieszać z łyżką mąki. Rozprowadź tę mieszaninę równomiernie na całej powierzchni rozwałkowanego ciasta. W drugiej misce wymieszaj proszek cynamonowy z brązowym cukrem. Otrzymaną mieszanką posypać arkusz ciasta. Następnie zwiń ciasto wzdłuż.

Otrzymaną bułkę pokroić w krążki o grubości około 1-1,5 cm.

Uformowane krążki układamy na przygotowanej blaszce, wysmarowanej olejem lub wyłożonej papierem do pieczenia. Włóż blachę do piekarnika i piecz pyszne ślimaki z cynamonem przez 15-20 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza.

Po wystygnięciu można posypać je cukrem pudrem lub pozostawić gładkie. Dostępny jest także cukier puder o smaku cynamonowym, który można wykorzystać do dekoracji.

Z tej samej kategorii deserów możesz także przygotować przepis na .

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *