Sezon na zbieranie i skup owoców buku, dębu i skrzypu powoli dobiega końca. Jeśli chcesz dodatkowo dorobić, możesz teraz dostać około 200 CZK za kilogram buków i średnio 20 CZK za tę samą ilość żołędzi i około 5 CZK za kasztany. Jeśli nie zarabiasz na nich, możesz je sensownie wykorzystać samodzielnie, a my doradzimy Ci, jak to zrobić.
Zbiór i sprzedaż żołędzi, buków i kasztanów
Żołędzie, buki i kasztany zbierane są ręcznie z ziemi. Po zebraniu wkładamy je do chłodniejszego pomieszczenia, rozkładamy niską warstwą na macie i odwracamy, aby nie zaparowały i nie zaczęły pleśnieć. Należy je przekazać do przechowywania i dalszego przetwarzania możliwie jak najszybciej po odbiorze.
MOŻE BYĆ ZAINTERESOWANY:
W wielu miejscach w Czechach działają wyspecjalizowane centra skupu jesiennych owoców, można więc wybrać albo najbliższy, najciekawszy finansowo, albo ten, w którym zakupy odbywają się w formie odbioru i po nie przyjechać.
Aby nie zostać odrzuconym przy zakupie, najpierw upewnij się na ich stronie internetowej lub telefonicznie, że nadal przyjmują żołędzie, buki lub kasztany. Mimo że zwykle je wykupują, z dnia na dzień przestają kupować, gdy pojemność się zapełni. Dopiero po uzgodnieniu i zapoznaniu się ze wszystkimi warunkami zakupu przejdź do kolekcji. Możesz znaleźć kontakty w Internecie (na przykład , , ) lub zapytać w okolicy.
-
Sprawdź także cenę zakupu, która w danym momencie może się zmienić i to dość znacząco.
Kupowanie żołędzi
Żołędzie kupuje się wyłącznie wydłużone, brązowe, bez dziurek i kapeluszy, o długości co najmniej 2 cm, suche, nieporośnięte i nieuszkodzone. Przy zakupie nie przyjmą robaków ani pleśni. Musi być pozbawiony wszelkich dodatków i zanieczyszczeń. Za zdrowe i ładne żołędzie z dębu zimowego (można dostać około 30 CZK za kg, z dębu letniego około 15 CZK. Czasami ich nie rozróżniają.
NIE PRZEGAP:
Skup buków
Październik to główny sezon zbioru buków i owoców. Są bardzo cenione, z jednej strony wykorzystywane są do karmienia zwierzyny łownej, ale przede wszystkim jako nasiona do uprawy nowych sadzonek w szkółkach leśnych. Cena skupu buków wynosi obecnie około 200 CZK za kilogram. Jasne, są stosunkowo lekkie, więc minie trochę czasu, zanim przybędziesz kilogramów. Z drugiej strony, jeśli już po ich upadku, na ziemi jest ich tak wielu, że skończysz w mgnieniu oka.
Kupuję kasztany
W październiku nadal kupuje się kasztany, błyszczące, brązowe nasiona drzewa zwanego jirovec maďal (Aesculus hippocastanum). Cena zdrowych i nieuszkodzonych kasztanów (nie mogą być spleśniałe ani suche) wynosi obecnie około 5 CZK/kg.
PRZECZYTAJ TAKŻE:
Jak wykorzystać jesienne owoce w domu
Jeśli nie spieniężysz zebranych jesiennych owoców, możesz je bezpłatnie przekazać np. stowarzyszeniom łowieckim czy szkółkom leśnym – lub wykorzystać je samodzielnie. Jeśli nie wiesz jak, doradzimy Ci.
Żołędzie robią dobrą kawę
„W czasach potrzeby i niedoboru ludzie zbierali, prażyli i obierali żołędzie, a dość powszechne było mielenie ich na mąkę, z której piekło się chleb, lub miażdżenie uprażonych żołędzi i zalewanie ich gorącą wodą. Tak powstał napój na długo przed przybyciem kawy i herbaty do Europy, który dziś coraz częściej zyskuje miano nowoczesnego wzmacniającego i pobudzającego napoju bezkofeinowego, zwanego, czyli żołądkowego,„ mówi zielarz Martin Kolár.
Możesz przekąsić orzechy bukowe jak orzechy
Orzechy bukowe smakują jak pestki słodkich migdałów lub orzechów laskowych, innym przypominają pestki dyni lub jadalne kasztany. Dzięki prażeniu zyskują znacznie lepszy i wyraźniejszy smak. Zjadane są wyłącznie nasiona, które znajdują się pod brązową, błyszczącą i jędrną skórką, którą po obróbce cieplnej można dość łatwo oderwać.
-
Orzeszki bukowe poddane obróbce cieplnej można spożywać w taki sam sposób, jak zwykłe orzechy, można też przygotować z nich mąkę lub kawę bezkofeinową, która na wzór swoich przodków ma bardzo ciekawy smak. Wystarczy wymieszać, zmielić lub zmielić prażone nasiona w moździerzu na proszek i zalać wrzątkiem. Prażone nasiona można dodawać także do sałatek, musli czy wypieków.
Kasztany leczą
a w medycynie ludowej służy m.in. jako sprawdzony naturalny lek na reumatyzm, dnę moczanową, żylaki, obrzęki oraz bóle pleców i stawów. Robią popularny smarowidło kasztanowe z frytkami lub domowym smarem końskim.
-
Już od czasów starożytnych zaleca się noszenie kilku kasztanów w kieszeni w celu zapobiegania bólom pleców i stawów. Skuteczną bronią w walce z reumatyzmem jest także rozcieranie kasztanów w dłoniach.
-
Spanie na kasztanach ma chronić nas przed przeziębieniami, kaszlem i ogólnie korzystnie wpływać na nasz organizm w okresie zimowym. Ilość kasztanów w grządce uzależniona jest od wieku – powinno ich być tyle, ile wynosi nasz wiek + jeden dodatkowy.
-
Według Martina Kolára kasztan jest symbolem płodności i kobiety starające się o dziecko powinny nosić przy sobie 9 kasztanów przez cały czas, najlepiej w dolnej części ciała, ale to samo tyczy się przyszłych ojców!
-
Oprócz swoich zalet kasztany działają również jako skuteczny naturalny detergent. Ich miąższ zawiera m.in. saponina glikozydowa, która w kontakcie z wodą pieni się. Dodatkowo zmiękcza wodę i usuwa typowe zanieczyszczenia.