Ostatnio coraz więcej osób lubi jeść sushi. Tak, ale ten przysmak w restauracjach jest dostępny w małych ilościach, a jednocześnie drogi.
Czytelnik podzielił się sekretem przygotowania doskonałego domowego sushi.
„Podjąłem wiele prób, ale wszystkie zawiodły. Coś ciągle szło nie tak i sushi nie nadawało się do jedzenia. Wszystko to się skończyło, dopóki znajomy, który jest szefem kuchni w restauracji sushi, nie zdradził mi tajemnicy.
Okazało się, że klucz jest w ryżu” – podzieliła się kobieta, która przesłała sekretny przepis na idealne sushi do .
Jest nieugięta, że sekret doskonałego domowego sushi leży w przygotowaniu ryżu.
Potrzebne składniki:
Ryż (wystarczy dowolny rodzaj ryżu) – 2 stosy.
Ocet (ocet ryżowy) – 50 ml
Cukier – 30 g
Sól – 10 g
Woda – 500 ml
Czas gotowania: 50 minut
Sposób przygotowania:
Ryż należy przepłukać pod zimną bieżącą wodą. Aby wygodnie ugotować ryż, użyj garnka z przezroczystą pokrywką.
Na szklankę ryżu zagotuj 250 ml zimnej wody. Zamknij garnek pokrywką, postaw na największym ogniu i poczekaj, aż woda się zagotuje. Następnie ustaw kuchenkę na minimum (najniższą możliwą) i tak dalej przez 12 minut. Zdjąć z ognia i pozostawić do zaparzenia na 15 minut.
NIE MA MOWY Nie zdejmuj pokrywki z garnka, dopóki nie będziesz gotowy do użycia ryżu.
Teraz czas przygotować ocet.
Na 2 szklanki ryżu potrzebujesz: 50 ml octu ryżowego, 30 g cukru, 10 g soli.
„W kuchence mikrofalowej podgrzewam ocet, dodaję cukier i sól, mieszam” – dzieli się czytelnikiem i dodaje: „Dopiero teraz zdejmij pokrywkę z garnka z ryżem. Wlać powstałą mieszaninę octu do ryżu i dobrze wymieszać. Mieszankę pozostawić na jakiś czas, aby ocet dobrze „namoczył się” w ryżu.
Teraz masz idealną bazę do doskonałego, domowego sushi. Od tego momentu możesz przygotować sushi z dowolnych składników i cieszyć się jego smakiem. /
Lubię to gdzie znajdziesz wiele innych przydatnych i interesujących lektur dla każdego!