Rodzaje sarm i ich tajemnice

Małe czy duże, chude czy mięsiste, ale zawsze smaczne, sarmi zawsze zajmują centralne miejsce w naszej tradycyjnej bułgarskiej kuchni. Są ozdobą codziennego, rodzinnego menu, ale także wspaniałym sposobem, aby znakomicie zaprezentować się gościom i smakowicie ich poczęstować na specjalne okazje. A czy wiecie, że istnieje sposób, aby domowe sarmickie były jeszcze piękniejsze? Przeczytaj jak.

Rodzaje sarmi

Jeśli spróbujemy wymienić rodzaje sarm, będziemy mieli trudności. Bardzo! Pomysł zawijania mieszanek ryżu i innych produktów w liście różnych warzyw jest na tyle atrakcyjny i tak stary, że gospodynie domowe zawsze kusiły się, aby spróbować nowych i nowych wersji tego wspaniałego dania. Tak powstały dziesiątki, które możemy klasyfikować na różne sposoby.

Sarmi z mielonym mięsem lub mięsem

Do nadzienia w tych przepisach dodaje się mięso mielone lub siekane, którym może być wieprzowina, wołowina, jagnięcina lub ryba. Najczęściej wypełnienia te posiadają, choć niekoniecznie.

Wielkopostny Sarmas

Tutaj do nadzienia dodaje się różne warzywa i przyprawy, zwykle marchewkę, cebulę, seler, pomidory, grzyby itp. Podstawą nadzienia jest najczęściej ryż biały, ale można też użyć ryżu brązowego, kaszy bulgur, soczewicy, ziemniaków itp.

Sarmi z nadzieniem owocowym

Niektóre bardziej szczegółowe przepisy dodają nieoczekiwanej słodyczy smakom sarmi – na przykład jabłek, rodzynek lub suszonych śliwek.

Przyprawy do sarmi

Większość sarm używa oleju, czerwonej papryki, czarnego pieprzu, kminku, ale można dodać koperek, jojoba, tymianek, cząber, pietruszkę, por, seler, przecier pomidorowy, a nawet mielone orzechy włoskie. Istnieją tradycyjne przepisy, ale można też eksperymentować według własnego gustu.

Sarmi z różnymi rodzajami liści

Tutaj wyobraźnia kulinarna stworzyła ogromną różnorodność. Klasyczne zimowe sarmi z liśćmi kiszonej kapusty tradycyjnie pojawiają się na wigilijnym stole, gdy są przyrządzane na chudo. Ale w inne święta mogą być z mięsem. Czasami sarmi przyrządza się ze specjalnie solonych i gotowanych na parze liści świeżej kapusty.

Inne tradycyjne bułgarskie sarmy to winorośl. Dla nich delikatne, młode liście zbiera się z winorośli wiosną, przed opryskiem winnicy. Można je także przechować na zimę. Można tu również zawinąć chude lub mięsne sarmi z różnymi przyprawami.

W niektórych specyficznych przepisach sarmi łączy się także z innymi odpowiednimi zielonymi, delikatnymi liśćmi, na przykład lipą, lapadem, szpinakiem, burakami, chrzanem, czarną kapustą, rabarbarem, koprem włoskim, porem, cebulą itp. W tym celu ponownie wybiera się młode, kruche i mocne liście, które często trzeba parzyć, aby zmiękły i dobrze owinęły farsz.

Biorąc pod uwagę, że to danie jest przypuszczalnie nadzieniem zawiniętym w liście, przepisy na gołe sarmi są interesujące. Niektóre z nich to farsz uformowany w kulki przypominające małe klopsiki i maczane w sosie. Ale są też sarmi „smarowane”, w których wszystkie produkty są ugniatane i przygotowywane jako całość, a liście można w nim siekać, aby uzyskać znajomy smak. Choć stworzone z myślą o oszczędności czasu, warianty te nadal mają nieco inny smak i konsystencję niż klasyczne sarmi ze względu na inną technologię ich przygotowania.

Sarmi z sosem

Sos Sarmi jest opcjonalny w przypadku każdego przepisu, ale można go dodać, aby danie było bardziej soczyste. Zwykle winogronową lub inną zieloną sarmę podaje się z sosem mlecznym. Każde sarmi można podawać z białym sosem (beszamelem) przygotowanym z bulionu, w którym gotowano sarmi. Ale różnorodność sosów obejmuje również sos czosnkowy, sos z czerwonej papryki, czerwony sos pomidorowy itp.

Według sposobu przygotowania

Najczęściej sarmi gotuje się w garnku z dużą ilością wody. Ale istnieją również technologie ich przygotowania, w których można je ugotować w zapiekance lub upiec na patelni. Niektóre rodzaje liści są zbyt delikatne i rozpadają się po ugotowaniu, inne są zbyt twarde i pozostają nieprzyjemnie twarde po upieczeniu, należy więc wziąć to pod uwagę przy wyborze sposobu przyrządzania potrawy.

Różne sarmy – różne tajemnice

Każda gospodyni domowa ma swój mały sekret na zrobienie idealnego sarmickiego. Tutaj opowiemy o niektórych z nich.

Kapusta kiszona do sarmi nie powinna być ani za twarda, ani za miękka. Podczas gotowania gołąbków wyłóż dno garnka perforowanymi pokrywkami słoików, siatką do gotowania na parze lub paskami boczku/bekonu, a na wierzch ułóż warstwę liści, aby zapobiec przypaleniu bułek znajdujących się na samym dole. Ułóż je ciasno i umieść na nich duży odwrócony talerz, aby przytrzymać je w całości, podczas gdy woda się zagotuje. Dla intensywniejszego smaku zalać wodą z zalewy z kapusty. Jeśli gotujesz je w garnku, zostaw je w piekarniku na co najmniej półtorej godziny.

Możesz użyć tych samych sekretów z liśćmi winorośli (z wyjątkiem długiego gotowania). Aby uzyskać bardziej intensywny smak, dodaj do nich odrobinę przecieru pomidorowego.

Sarmy ze świeżymi zielonymi liśćmi są najlepsze, jeśli najpierw ugotujesz ryż z przyprawami na parze i ugotujesz go do połowy. W ten sposób liście nie zagotują się, a sardynki będą szczelne. Następnie możesz piec lub gotować z niewielką ilością wody, aż do całkowitego ugotowania.

Jeśli robisz sarmi z lapadu, buraków, szpinaku, dobrze jest wcześniej poparzyć liście, aż zmiękną. Za pomocą lapada możesz ostrożnie oddzielić grubą żyłkę na środku liścia. Te sarmy najlepiej piecze się.

Wielki sekret doskonałych skórek

Jednak największy sekret dobrego sarmi kryje się… w ryżu, który jest podstawą tych wspaniałych przepisów. Ryż Sarmi musi wchłonąć dużo wody, aby wchłonąć smaki i aromaty z innych produktów i przypraw. Powinno być również lekko lepkie, aby utrzymać nadzienie w całości i zamienić je w gładki, smaczny kęs.

Gdzie taki znaleźć? Polecamy zupełnie nowy produkt – wyjątkowy dla bułgarskiej marki „Panino”. Te opakowania zawierają różnorodne ryże, starannie wyselekcjonowane przez specjalistów od zbóż i ekspertów kulinarnych. Ziarna są przezroczyste, okrągłe, łatwe do ugotowania, dobrze wchłaniają płyny i są na tyle lepkie, aby stworzyć klasyczną konsystencję ulubionych potraw, takich jak sarmi, faszerowana papryka, pilaw, ryż z mięsem i nie tylko. Skorzystaj z niego i zdobądź aplauz swojej rodziny i gości.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *