Niewiele osób lubi myć górę brudnych naczyń i patelni, zwłaszcza po uczcie dla wielu osób. Zainstalowanie zmywarki w kuchni znacznie uprości ten proces, przyspieszy go i ułatwi pracę gospodyń domowych.
Powodem rezygnacji z tego pomysłu może być obawa przed wysokimi kosztami wody i prądu. Czy naprawdę taniej jest myć naczynia ręcznie?
Badania przeprowadzone na Uniwersytecie w Bonn w Niemczech jednoznacznie wykazały, że używanie zmywarki jest znacznie bardziej ekonomiczne niż mycie ręczne. Jeśli po obiedzie umyjesz ręcznie wszystkie naczynia dla 12 osób, wydasz około 130 litrów wody, a zmywarka przy pełnym załadowaniu zużyje tylko 10 litrów na 16 kompletów naczyń.
Ta sama sytuacja dotyczy energii elektrycznej. Pamiętaj tylko, że im nowszy samochód, tym mniej pali. Jeśli teraz wybierasz maszynę, pamiętaj, że co roku wypuszczają modele ze specjalnymi programami oszczędzającymi wodę i prąd. Programy te posiadają możliwość doboru parametrów zmywania na podstawie analizy stopnia zabrudzenia naczyń.
Dodatkowo mycie w zmywarce usuwa brud i zabija bakterie dzięki wysokiej temperaturze.
Wskazówki dla właścicieli zmywarek:
- Lepiej nie używać trybu prania wstępnego;
- załaduj maszynę do pełna;
- używaj specjalnych detergentów do zmywarek i soli, aby zmiękczyć wodę;
- Regularnie czyść filtry i wymieniaj je, jeśli to konieczne;
- Okresowo czyść maszynę bez naczyń, używając specjalnych produktów.
Zmywarka to konieczność, a nie fanaberia bogatych. Ponadto lepiej czyści naczynia, zużywa mniej wody i prądu, jest praktycznie cichy i nie wymaga szczególnej pielęgnacji. Oprócz naczyń należy zapoznać się z instrukcją obsługi przed załadowaniem urządzenia.