Naleśniki Z Kalafiorem
4 porcje
5 g węglowodanów
500 g startego kalafiora
3 jajka
1/2 startej cebuli
szczypta soli
2 szczypty czarnego pieprzu
110 g masła
Jajka ubić i polać kalafiora. Dodać cebulę i wymieszać. Doprawić solą i czarnym pieprzem. Rozgrzej olej, smaż naleśniki z każdej strony po 5 minut, uważając, aby ich nie spalić. Podawać z serem i warzywami.
Naleśnik z boczkiem w piekarniku
4 porcje
5 g węglowodanów
100 g boczku drobno posiekanego
1/2 cebuli drobno posiekanej
2 łyżki stołowe. masło
4 jajka
1 łyżeczka bita śmietana
1/2 łyżeczki twarożek
1/2 łyżeczki mąka migdałowa
1 łyżka. Łuska
1 łyżeczka proszek do pieczenia
szczypta soli
1 łyżka. drobno posiekana natka pietruszki
1 Rozgrzej piekarnik do 175°C. Rozgrzewamy oliwę i dodajemy cebulę i boczek. Smażyć, aż cebula będzie miękka, a boczek chrupiący.
2 Jajka ubić, twarożek i śmietanę. Dodać mąkę, łuskę, proszek do pieczenia i sól. Odstawić na kilka minut. Ciasto wlać do natłuszczonej formy i posypać boczkiem i cebulą. Piec przez 20-25 minut lub do momentu upieczenia.
Naleśniki kokosowe
4 porcje
3 g węglowodanów
6 żółtek
6 białek
1/2 łyżeczki mąka kokosowa
3/4 łyżeczki mleko kokosowe
2 łyżki stołowe. olej kokosowy
szczypta soli
1 łyżeczka proszek do pieczenia
1 Białka ubić z solą. W osobnej misce wymieszaj żółtka z mlekiem kokosowym i masłem. Dodać mąkę i proszek do pieczenia. Mieszaj, aż będzie gładka.
2 Ostrożnie dodaj białka do mieszanki. Odstawić na 5 minut, na średnim ogniu rozgrzać olej kokosowy lub krowi i smażyć naleśniki. Podawać z roztopionym masłem i świeżymi jagodami.
Francuskie naleśniki
4 porcje
4 g węglowodanów
8 jaj
2 łyżeczki bita śmietana
1/2 łyżeczki wody
szczypta soli
2 łyżki stołowe. Łuska
85 g mąki
1 Jajka dobrze ubić ze śmietaną, wodą i solą. Ostrożnie dodawaj łuskę, ciągle mieszając, aż do uzyskania gładkiego ciasta. Odstawić na 10 min.
2 Rozgrzać olej na średnim ogniu i smażyć naleśniki.
Naleśniki Maryi
1 naleśnik
2 g węglowodanów
15 g boczku
2 jajka
2 łyżki stołowe. mleko orzechowe
1 łyżeczka syrop klonowy
1 łyżeczka cynamon
2 łyżki stołowe. olej kokosowy
Boczek zmiksować, dodać resztę składników i zmiksować na gładką masę.
Rozgrzej patelnię na średnim ogniu i dodaj olej kokosowy. Wlać 1/4 łyżeczki. ciasta w okrągły kształt. Smaż około 2 minut i przewróć na drugą stronę. Powtórzyć z pozostałą ilością produktów.
Naleśniki Z Borówkami
4 porcje
7 g węglowodanów
6 jaj
110 g serka śmietankowego
85 g roztopionego masła
2/3 łyżeczki mąka migdałowa
2/3 łyżeczki otręby owsiane
2 łyżeczki proszek do pieczenia
skórka z połowy cytryny
szczypta soli
85 g świeżych jagód
1 Ubić jajka, serek śmietankowy i roztopione masło. Resztę składników wymieszać bez jagód i dodać do masy jajecznej. Odstawić na kilka minut.
2 Na średnim ogniu rozgrzej olej i nałóż część ciasta. Na 2 minuty przed zdjęciem naleśnika z ognia posypujemy jagodami, nie wciskając ich zbyt mocno w ciasto. Odwróć naleśnik i smaż, aż będzie gotowy. Podawać z bitą śmietaną.
Naleśniki z serkiem śmietankowym
4 porcje
7 g węglowodanów
226 g serka śmietankowego
2 łyżki stołowe. pesto z bazylii
2 łyżki stołowe. Oliwa z oliwek
1/2 czerwonej cebuli pokrojonej w cienkie plasterki
5 jaj
250 g twarogu
szczypta soli
1 łyżka. Łuska
2 łyżki stołowe. masło
1 Wymieszać serek śmietankowy, 1 łyżka. oliwa z oliwek i pesto. W drugiej misce ubij jajka, twarożek, sól i łuskę. Odstaw masę naleśnikową na 10 minut.
2 Rozgrzej olej na średnim ogniu i smaż naleśniki jeden po drugim. Podawać z dużą ilością mieszanki serka śmietankowego, posypać cebulą i pozostałą oliwą z oliwek.
Więcej praktycznych informacji, pyszne oferty, spotkania z blogerami kulinarnymi i ekspertami zdrowego odżywiania znajdziesz na naszej stronie na Facebooku