Nie ma wątpliwości co do dobroczynnego i leczniczego działania różnych ziół i przypraw. Wiedziały o tym już nasze babcie, czy znacznie dalejsi przodkowie. A w domowej szafce z przyprawami każdy z nas ma wiele skarbów, które wykorzystuje do gotowania i pieczenia, choć czasami nie mamy pojęcia o ich uzdrawiającej mocy.
Dlaczego jakość przypraw jest ważna dla naszego zdrowia?
Dlatego też ważne jest, aby dobrze wybrać źródło, gdzie nie tylko to przyprawa robimy zakupy. Bo może zazwyczaj możemy kupić taniej, ale to nie znaczy, że kupimy także przyprawy wysokiej jakości. Nawet kupując klasyczne przyprawy powinniśmy o nich pomyśleć pochodzenie i jakość, a co za tym idzie także na Twoje zdrowie. Ponieważ właśnie ta pospolita przyprawa może mieć znaczący wpływ na inne rzeczy dotyczące naszego organizmu.
Na przykład to, co każdy z nas ma w domu, to pieprz. Niektórzy używają go oszczędnie, inni używają pieprzu w dużych ilościach. Ale to, czego możesz nie wiedzieć, to to pieprz cayenne to nie jest tak naprawdę pieprz, to chili. A chili zawiera kapsaicynę, która jest aktywna uśmierzacz bólu. Docenisz działanie przeciwbólowe głównie przy problemach miejscowych, takich jak ból gardła, zębów czy ból głowy. Ponadto lecznicze działanie kapsaicyny wykorzystuje się również w plastrach, maściach i nalewkach z kapsaicyną w celu pobudzenia krążenia krwi. Oznacza to między innymi, że jedząc chili, w naturalny sposób rozgrzejesz się i uruchomisz procesy w organizmie.
Inną bardzo popularną przyprawą, której wszyscy używamy, jest kminek. Gotujemy z nim ziemniaki, bo tak nas nauczono, dodajemy go do mielonych mięs itp. Ale kminek nie tylko dodaje smaku. Od tysiącleci kminek znany jest ze swoich właściwości pozytywny wpływ na trawienie. Zawiera karwon, który jest substancją hamującą wtórne czynności żołądka. Zapobiega wzdęciom, wzdęciom i skurczom, które zwykle odczuwamy, gdy zjemy coś, co nie do końca nam odpowiada. Ponadto nie trzeba dodawać kminku wyłącznie do potraw, zaleca się picie herbaty kminkowej. Oprócz wspomnianego wyżej trawienia jest to idealny suplement na przeziębienie czy zapalenie oskrzeli. Wspomaga pozytywne odkrztuszanie, a dodatkowo pomaga także w odbudowie mikroflory jelitowej po zastosowaniu antybiotyków.
Czosnek jest również doskonały na trawienie, co pomaga również w utrzymaniu zdrowego funkcjonowania żołądka, wspomaga pracę wątroby, nerek i prostaty. Zawiera także adenozynę, która zapobiega tworzeniu się skrzepów krwi, a także zawiera aminokwasy obniżające poziom cholesterolu. I nawet jeśli nasi bliscy zazwyczaj nie przepadają za jego spożyciem, spożywając go wzmocnisz swoją odporność, zdrową pracę serca, a regularne spożywanie czosnku zmniejsza ryzyko wielu rodzajów nowotworów. Ponadto jest niezwykle skuteczny w przypadku grypy i zapalenia oskrzeli. Więc następnym razem nie bój się zaoszczędzić na czosnku, przygotowując pastę czosnkową na wieczór. Robisz to dla swojego zdrowia.
Zdjęcie: Unsplash
Zaskakujące działanie lecznicze popularnych przypraw
Rozmarynu używamy w kuchni dość regularnie. Nadaje się do marynowania mięsa na grilla w miesiącach letnich lub do duszenia mięsa w miesiącach zimowych. Jednocześnie ma wiele zalet medycznych, takich jak działanie przeciwzapalne, ponieważ może pomóc w walce z przewlekłym stanem zapalnym i pokrewnymi chorobami, takimi jak zapalenie stawów. Jest także dobrym środkiem antyseptycznym, bardzo korzystnie pomaga na nieżyty płuc, alergie na pyłki i pozytywnie wpływa na kondycję naszej skóry. Rozmaryn stosuje się również w leczeniu problemów trawiennych, takich jak wzdęcia i skurcze. Jest również dobry dla naszego serca, ponieważ pomaga regulować ciśnienie krwi i cholesterol. Na koniec rozmaryn zawiera silne przeciwutleniacze, takie jak kwas rozmarynowy, mogą zwalczać stres oksydacyjny i promować ogólny stan zdrowia. A jeśli użyjesz tego zioła poza kuchnią, zyskasz spokój ducha od owadów i komarów, ponieważ jego aromat nie jest dla nich atrakcyjny.
Kolejną przyprawą, po którą sięgamy coraz częściej, zwłaszcza jesienią i zimą, jest cynamon. Nie tylko doskonale uzupełnia smak jabłek, ale także wspomaga krążenie krwi, obniża ciśnienie krwi, łagodzi krwawienia z nosa i obfite miesiączki. Ponadto poprawia trawienie, ponieważ rozkłada tłuszcze, poprawia metabolizm tłuszczów i pozytywnie wpływa na poziom cukru u osób chorych na cukrzycę czy pomaga w obniżeniu poziomu cholesterolu. Dodawana jest do herbatek zimowych, ponieważ rozgrzewa, a także pobudza pracę przewodu pokarmowego, łagodząc kolkę, biegunkę, nudności i wzdęcia. Jako bonus wzmaga apetyt i ma znaczne działanie dezynfekujące i antybiotyczne. Warto zatem dodawać go nie tylko do strudla, ale także do płatków owsianych, jogurtu czy wspomnianej już herbaty.
Chrzan: Tradycyjne danie noworoczne o właściwościach leczniczych
Wielu z nas nie toleruje chrzanu, który zazwyczaj podaje się do pieczonego mięsa. Na przełomie roku chrzan zajmuje pierwsze miejsce obok pieczonego kolana, którym wielu z nas delektuje się jako tradycyjne danie sylwestrowe. Chrzan ma działanie wzmacniające naszą odporność. Zawiera ważne składniki odżywcze i ma doskonałe działanie antybiotykowe. Ale może też wydalić z naszego organizmu różne infekcje, dlatego jest odpowiedni na przeziębienie, dusznicę bolesną i grypę. Potrafi zniszczyć czynnik wywołujący chorobę znajdujący się już w naszym przewodzie pokarmowym. Dobrze jest włączyć go do diety także po zażyciu antybiotyków, gdyż reguluje mikroflorę jelitową. Zewnętrznie możemy go stosować jako okłady na rwę kulszową czy problemy reumatyczne.
Mniej używany w naszym regionie ale imbir również zasługuje na swoje miejsce. Wszyscy już wiemy, że ma dobroczynne działanie, robi się z niego herbatę, jest składnikiem wielu leków. Jednak wielu z nas nie ma pojęcia, co tak naprawdę wpływa na nasze zdrowie. Imbir zawiera substancje, które mają działa przeciwzapalnie i m.in. wspomaga trawieniepomaga na przykład przy wzdęciach czy nudnościach. Dlatego często stosuje się go u kobiet w czasie ciąży lub być może po chemioterapii. On też łagodne działanie przeciwbólowe, dzięki czemu może pomóc złagodzić bólna przykład podczas bólów menstruacyjnych lub migreny. I to, co prawdopodobnie wszyscy już słyszeliśmy, imbir wzmacnia układ odpornościowy dzięki swoim właściwościom antybakteryjnym jest również bogaty w przeciwutleniacze, które pomagają neutralizować wolne rodniki w organizmie. Wolne rodniki mogą uszkadzać komórki i osłabiać układ odpornościowy, dlatego ich neutralizacja jest ważna dla utrzymania dobrego zdrowia.
Ostatnią z dzisiejszej listy przypraw leczniczych są goździki. Niektórzy często korzystają z jej aromatu przygotowując ryż czy jabłka np. inni nie znoszą tego typowego zapachu, a jeszcze innym kojarzy się on nierozerwalnie z danym pokarmem… Jednak ta przyprawa oprócz walorów smakowych, ma bardzo korzystny wpływ na nasze zdrowie. Ponieważ jest bogaty w przeciwutleniacze, ma też stosunkowo silne działanie znieczulające, dlatego jest szeroko stosowany w płynach do płukania ust, ponieważ pomaga przy bólach zębów. Zawiera także eugenol, który ma działanie przeciwzapalne.
Źródła informacji: Autor, , naturway.cz
Zdjęcie poglądowe: Pixabay