Przyprawy prowansalskie zadomowiły się w wielu kuchniach różnych krajów świata. Nawet w Twoim możesz wymieszać chyba najsłynniejsze przyprawy w taki sposób, że świetnie sprawdzi się podczas letniego grillowania i przygotowywania przeróżnych specjałów. Mieszance na pewno nie może zabraknąć ostrego aromatu, a ziół z francuskiej Prowansji nie może zabraknąć oczywiście w największej ilości. Ale nie trzeba jechać na koniec świata, żeby zdobyć te zioła. Jeśli chcesz przygotować domowe przyprawy prowansalskie w zaciszu własnego domu, nie zaszkodzi. Jest doskonałą przyprawą do aromatyzowania grillowanych mięs, ryb i makaronów.
Nadaje się do smarowideł i omletów
Przyprawy prowansalskie to połączenie kilku ziół na raz. Wszystkie są nie tylko pachnące, ale także lecznicze. Istnieje kilka wskazówek, jak dobrze mieszać przyprawy prowansalskie. Można eksperymentować z różnymi rodzajami przypraw. Zioła można zmielić w blenderze lub bezpośrednio w moździerzu. Wreszcie trzeba umieć go dobrze przechowywać. Pomogą Ci w tym ciemne pomieszczenie i dobrze zamykane słoiki.
Zdjęcie: Pixabay
Wyraźny smak majeranku i tymianku
Jeśli chcesz mieć przyprawy pachnące tymiankiem, nie wahaj się dodać do mieszanki prostych 3 łyżek. W tym przepisie nie zabraknie dwóch łyżek bazylii i rozmarynu. Dodaj majeranek, szałwię i na koniec czubatą łyżkę lekko pachnącego oregano, łyżka po łyżce. Wszystko dokładnie wymieszać, a na koniec wmieszać w zaprawę za pomocą kruszarki.
Przewaga lawendy i domieszka estragonu
Tutaj mieszanka również będzie skomponowana z typowych dla Prowansji kwiatów lawendy. Wystarczy wysuszyć około jednej łyżeczki. Zmiel w blenderze równe ilości nasion kopru włoskiego i liści szałwii. Ci, którzy go mają, mogą również dodać gładkie zielone liście, aby poprawić smak. Wisienką na torcie będzie tymianek, oregano, majeranek i rozmaryn w takich samych proporcjach jak w poprzednim przypadku.
Nie może zabraknąć kopru włoskiego
Opcją, aby nieco bardziej ożywić smak tej prowansalskiej mieszanki, jest dodanie łyżeczki nasion kopru włoskiego. W tej samej proporcji należy dodać bazylię. Następnie wymieszaj razem dwie łyżki oregano i trzy łyżki szałwii, rozmarynu i na koniec palący się mocny tymianek. Wszystko należy drobno zmielić i przechowywać w suchym miejscu, najlepiej w wytrzymałym szkle.
Źródła informacji:
Zdjęcie poglądowe: Pixabay
Stylowe życie jest świetne. Wiem o nim dużo i chcę się tym podzielić.