Przezroczystą folię spożywczą można wykorzystać nie tylko do pakowania żywności

Do pakowania żywności wykorzystuje się przede wszystkim przezroczystą folię spożywczą, ale są też inne możliwości wykorzystania tej praktycznej folii w domu. Może na przykład pomóc utrzymać lodówkę w czystości, pozbyć się nieznośnych miłośników owoców lub przedłużyć żywotność ciętych kwiatów.

Przezroczysta, klejąca, cienka i mocna folia spożywcza lub spożywcza jest powszechnie stosowana do pakowania i konserwowania żywności, może zapewnić jej dłuższą trwałość, smak i zapach oraz chronić ją przed wysychaniem i pikantnością. Oprócz pakowania żywności istnieją także inne możliwości wykorzystania tej praktycznej folii w domu. Mamy dla Ciebie siedem najciekawszych wskazówek, w jaki sposób folia do pakowania żywności może Ci pomóc.

Syfon do wyciskarek do owoców wykonany z folii

Jeśli chcesz pozbyć się irytujących i wszechobecnych w domu much, możesz zastosować tę prostą pułapkę: pokrój owoce na kawałki i włóż je do szklanki, którą następnie owiniesz folią spożywczą. Następnie zrób np. widelcem małe dziurki w folii i zostaw tę pułapkę gdzieś w kuchni. Ośmiornice przyciąga słodki zapach owoców, dlatego dziurki dostają się do słoika. To zatrzymuje te nieznośne muchy, ponieważ nie mogą tak łatwo wydostać się ze słoika.

Zwiększa skuteczność okładów leczniczych

Czy bolą Cię stawy i mięśnie i często je pocierasz lub pocierasz? W takim razie mamy dla Ciebie dobrą wskazówkę. Możesz zwiększyć ich zdolność gojenia, wykonując okład: przykryj lub owiń leczony obszar przezroczystą folią spożywczą (możesz przykleić taśmą klejącą), co rozgrzeje bolesne miejsce i wzmocni działanie maści. Najpierw jednak wypróbuj tę procedurę tylko na małym obszarze, aby mieć pewność, że Twoja skóra nie reaguje zbyt wrażliwie na ciepło.

  • Podobnie folię spożywczą można nałożyć na maseczkę na twarz (uważaj na otwory oddechowe) lub opaskę na włosy.

Pomoże w malowaniu i malowaniu

  • Malujesz lub malujesz i nie masz czasu na wykończenie wszystkiego w jeden dzień? Jeśli następnego dnia będziesz kontynuować malowanie, a nie chcesz myć pędzla, pędzla czy wałka, owiń je szczelnie folią spożywczą i nie musisz się martwić, że stwardnieją. Pozostaną elastyczne i gotowe do dalszego użytkowania. To samo zrób z pojemnikiem, w którym pozostała farba.

  • Aby pozostała farba, którą chcesz zachować do następnego malowania lub malowania, nie wyschła i starczyła na dłużej, przykryj otwartą puszkę folią i dopiero wtedy zamknij ją pokrywką.

NIE PRZEGAP:

Przedłuża świeżość kwiatów ciętych

Kwiaty cięte to jeden z najpiękniejszych i najbardziej wszechstronnych prezentów, jakie można dać każdemu. Ale nie ma nic gorszego niż podarowanie zwiędłego bukietu. Najlepszym sposobem na zachowanie świeżości kwiatów podczas transportu jest przykrycie dolnej części łodyg wilgotnym ręcznikiem papierowym lub szmatką, a następnie owinięcie ich przezroczystą folią spożywczą. Ta metoda jest skuteczna, ponieważ zapobiega ucieczce wilgoci, co pomaga zapobiec przedwczesnemu więdnięciu kwiatów, zanim dotrą do wazonu z wodą.

Ułatwia czyszczenie lodówki

Regularne czyszczenie lodówki jest higienicznie konieczne i zajmuje dużo czasu. Następnym razem, gdy będziesz czyścić lodówkę, nadaj wszystkim ładny połysk, a następnie ostrożnie przykryj górę każdej półki folią. Przy następnym czyszczeniu po prostu go zdejmiesz, wyrzucisz i założysz nowy. Czas czyszczenia lodówki zostaje natychmiast skrócony o połowę. Folię spożywczą możesz wykorzystać w ten sposób wszędzie tam, gdzie przechowywana jest żywność, czyli na półkach w spiżarni, blacie kuchennym czy szafce na żywność.

ZAINSPIROWAĆ SIĘ:

Folia ratuje lody

Kiedy przechowujemy lody już przygotowane w zamrażarce, zdarza się, że na powierzchni zamrożonej śmietanki tworzą się ostre kryształki lodu, które następnie psują wygląd, ale przede wszystkim smak lodów. Można temu zapobiec, przykrywając odsłonięty pojemnik folią i dociskając jego wystające elementy do ścianek. Następnie zamknij pudełko po lodach pokrywką i włóż je do zamrażarki. Zapobiegnie to dostępowi wilgoci atmosferycznej do lodów i dlatego nie powinno nastąpić tworzenie się kryształków lodu.

7. Zatrzymaj powłokę

Lubisz ciepłe mleko, kakao czy budyń, ale absolutnie nie lubisz tworzącej się na nich skórki? Spróbuj więc przykryć miskę budyniem lub kubek ciepłym mlekiem lub kakao folią spożywczą, gdy jest jeszcze ciepły. Nie będzie żadnej paskudnej skorupki, która zepsułaby Ci smak i możesz się nim cieszyć.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *