Jednym z najbardziej wyczekiwanych momentów jest nadejście pieczony, zwłaszcza w listopadzie, który wyróżnia się sezonem tego cenionego owocu. Podobnie jak inne orzechy są bogate w zdrowe tłuszcze, takie jak kwasy Omega 3 i 6. Mają też wysoką zawartość węglowodanów, dzięki czemu dostarczają dużo energii i zaspokajają głód.
Kupując świeże kasztany najlepiej jest to zrobić wybierz te, które są większe, ponieważ prawdopodobnie będą lepszej jakości. Ponadto lepiej jest wybierać te, które mają jednolity brązowy kolor, bez plam i nacięć. Kasztany wyższej jakości mają zwykle błyszczącą, błyszczącą skórkę. Wskazane jest również pominięcie kasztanów bardziej płaskich, ponieważ zazwyczaj trudno je obrać i zawierają mniej jadalnego miąższu.
Najlepszy sposób na obieranie kasztanów
Pomimo Obieranie kasztanów może być nieco kłopotliwe, istnieje mały trik, który ułatwia ten proces, czyniąc go szybszym i łatwiejszym. Jedyne, czego potrzebujemy, to miska, mały nóż, woda i kuchenka mikrofalowa.
- Najpierw myjemy kasztany dużą ilością wody. Idealnym rozwiązaniem jest użycie ciepłej wody, ponieważ zimna woda może nie usunąć całkowicie brudu.
- Suszymy je, aby wyeliminować wszelkie ślady wilgoci.
- Następnie za pomocą noża robimy małe nacięcie w kasztanach. Musimy wykonać nacięcie w kształcie krzyża lub długą linię, która przecina kasztany od góry do dołu, aby łatwiej było je później obrać.
- Wrzucamy je do miski i zalewamy wodą.
- Kasztany wkładamy do kuchenki mikrofalowej na 15 minut o mocy 800W.
- Po upływie tego czasu wyjmujemy pojemnik i pozwalamy kasztanom ostygnąć.
- Gdy woda osiągnie temperaturę pokojową, wyjmujemy kasztany i możemy zacząć je obierać. Zauważymy, że skórka zejdzie praktycznie sama.
Jak je zachować?
Po zakupie kasztanów wskazane jest wyjęcie ich z plastikowej torby i umieść je na płaskiej powierzchni lub w dużym koszu, aby zapobiec możliwym problemom z pleśnią. Ta metoda przechowywania pomaga zachować jakość kasztanów i przedłużyć ich świeżość.
Dla zachować kasztany w optymalnych warunkachNajlepiej przechowywać je w chłodnym i suchym miejscu. Należy koniecznie chronić je przed bezpośrednim kontaktem ze światłem słonecznym i ciepłem wytwarzanym przez urządzenia.