To bardzo nieprzyjemne – założyć rękaw, ale zdać sobie sprawę, że lekko przesadziłeś z solą. Fakt, bez soli nie będzie smakować dobrze. Ale z solą jest okropnie. I bardzo szkodliwe. Według niektórych teorii, jeśli do dania dodasz ziemniaka, sytuacja zostanie naprawiona. Tak ale nie.
W swojej książce Co Einstein powiedział swojemu kucharzowi: Wyjaśnienie wiedzy o kuchni autor Robert Walkey opisuje swoje eksperymenty naukowe z tym mitem i wyjaśnia, dlaczego tak naprawdę nie działa. Według Wolkeya, chociaż ziemniaki wchłaniają część płynu, a co za tym idzie, część soli, w rezultacie w rzeczywistości nie usuwają nadmiaru soli.
Istnieją jednak sposoby, aby naprawić sytuację i nie zatruwać bliskich.
Ryż może pomóc
Do płóciennego woreczka włóż garść dobrze umytego ryżu i poczekaj chwilę, aż zagotuje się w naczyniu. Zanim ryż będzie już ugotowany, wchłonie część nadmiaru soli.
Dobrym rozwiązaniem jest awokado
Jeśli przesoliliście gulasz, śmiało możecie dodać trochę awokado lub śmietanki.
W żadnym wypadku nie dodawać wody
To tylko zepsuje smak i nie będziesz w stanie tego naprawić.
Jeśli przesoliłeś sałatkę, dodaj więcej warzyw.
Jeśli przesoliłeś danie rybne lub mięsne, dodaj coś kwaśnego. Ale bądź ostrożny. Wkładaj po trochu i próbuj.
Słodka marchewka pomoże przesolonej zupie lub sosowi. Dodaj trochę – startego lub drobno posiekanego.
Jeśli przesoliłeś mięso mielone, możesz uratować sytuację, dodając gotowany ryż lub kromkę chleba.