Przepisy z świątecznej kuchni babci

Świąteczne ciasto drożdżowe

1/2 łyżeczki oleju
1/2 łyżeczki cukier
szczypta soli
4 jajka
1/2 łyżeczki mleko
25 maja
3 1/2 łyżeczki mąka
sok z 1 cytryny
żółtko
olej do smarowania

1 Masło wymieszać z cukrem, dodać 1 całe jajko i 3 żółtka. Drożdże rozpuścić w letnim mleku. Dodaj do mieszanki maślanej wraz z 2 łyżkami. mąka i sól. Lekko ugniataj.
2 Dosypać pozostałą mąkę i sok z cytryny i zagnieść ciasto. Przykryć i odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na 2 godziny. Ponownie zagnieć ciasto, przełóż je do dużej okrągłej formy i odstaw do ponownego wyrośnięcia, aż podwoi swoją objętość.
3 Posmaruj ciasto 1 żółtkiem roztrzepanym z odrobiną świeżego mleka. Piec w piekarniku nagrzanym do 180°C przez 40 minut.

Warstwowe ciasto świąteczne

4 godziny mąka
1 kostka drożdży
2 łyżeczki sól
2 opakowania masła
250 g startego sera
4 jajka

1 Drożdże rozpuścić w niewielkiej ilości wody i pozostawić do wyrośnięcia. Z mąki, drożdży, soli i 1 łyżeczki. letnią wodą zagnieść średnio miękkie ciasto. Podziel go na 12 kulek. Posmaruj roztopionym masłem i odstaw na pół godziny.
2 Posmaruj obficie masłem i rozwałkuj. Połóż 6 zwiniętych kawałków ciasta jeden na drugim i zwiń je w spód wielkości wybranej patelni.
3 Ciasto wyłożyć na natłuszczoną patelnię i posmarować nadzieniem z pokruszonego sera i 3 ubitych jajek. Powtórz z pozostałymi skórkami. Przykryj nadzienie drugim ciastem. Posmarować ostatnim jajkiem i piec w średnio nagrzanym piekarniku.

Wiązany pikantny placek

1 jogurt
1/2 łyżeczki gorąca woda
1 łyżka. cukier
1 łyżka. sól
drożdże wielkości pudełka zapałek
1 łyżeczka waga
1 kg mąki

na farsz:
300 g sera
3 jajka

1 Zagnieść ciasto z mleka, wody, cukru, soli, drożdży i mąki i podzielić na 16 kulek. Każdą kulkę rozwałkuj na placek wielkości talerza i posmaruj roztopionym masłem.
2 Z sera wymieszanego z jajkami zrobić nadzienie. Zwiń i zawiąż oba końce w supeł. Ułożyć na natłuszczonej patelni z jednym węzłem na dole, drugim na górze. Pozostaw ciasto do wyrośnięcia na 1 godzinę. Posmaruj roztrzepanym jajkiem i piecz w nagrzanym piekarniku, aż będzie gotowe.

precelki

250 g mąki
3 łyżki jogurt
3 łyżki cukier
2 jajka
1 łyżeczka dwuwęglan sodu
szczypta soli
1 1/2 łyżeczki tłuszcz do smażenia

1 Jajka ubić z cukrem. Dodajemy jogurt z sodą, a następnie mąkę przesianą z solą, nie przerywając miksowania. Zagnieść miękkie ciasto.
2 Dzielimy na kulki, formujemy precle i smażymy na rozgrzanym oleju. Podawać ciepłe i posypać cukrem pudrem.

Tutmanik z jogurtem

3 godziny mąka
5 jaj
150 ml oleju
1 łyżeczka jogurt
1 łyżeczka dwuwęglan sodu
200 g sera

1 Wbij 4 jajka i dodaj tłuszcz, mleko, w którym rozpuściłeś sodę oraz pokruszony ser. Stopniowo i ciągle mieszając wsypywać mąkę. Powinieneś otrzymać ciasto przypominające ciasto.
2 Wylać na natłuszczoną i posypaną mąką patelnię i posmarować ostatnim ubitym jajkiem. Piec w średnio nagrzanym piekarniku.

Czarna babeczka
1 łyżeczka cukier
1 łyżeczka zmielone orzechy włoskie
3 godziny mąka
1 łyżeczka soda amoniakalna
1/2 łyżeczki cynamon
1 Wymieszaj cukier z orzechami włoskimi. Dodać mąkę wymieszaną z sodą. Wlać 2 łyżeczki. letnią wodą, ciągle mieszając. Dodać cynamon, ponownie dokładnie wymieszać i przelać do natłuszczonej i oprószonej mąką tortownicy. Piec w średnio nagrzanym piekarniku.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *