Zepsuty olej można natychmiast rozpoznać po kilku objawach, takich jak zapach, zmiana koloru, zwiększona gęstość lub oznaki tworzenia się pleśni. W takiej sytuacji olej nie jest już zalecany do spożycia i należy go wyrzucić do specjalistycznego pojemnika na olej. Aby olej nie zepsuł się szybko, ważne jest, aby móc go odpowiednio przechowywać. Jakie warunki są dla niego niezbędne?
Źródło: YouTube
Temperatura zbyt wysoka
W żadnym wypadku nie należy umieszczać oleju w pobliżu pieca lub w szafce nad grzejnikiem. Idealna temperatura przechowywania wynosi 5–20°C. Można jednak przechowywać olej także w lodówce, na wyższych piętrach. Niektóre oleje mogą zacząć twardnieć w lodówce, dlatego przed użyciem należy je odczekać, aż zmiękną.
Bezpośrednie światło
Czy z powodu częstego używania na blacie kuchennym zalega olej? To też nie jest najlepszy pomysł, bo nie korzysta z bezpośredniego światła, które przyspiesza proces jełczenia. Dlatego zaleca się przechowywanie oliwy w ciemnym pojemniku i w ciemnym miejscu, np. w spiżarni. Jeśli zamierzasz nalać oleju, upewnij się, że pojemnik jest całkowicie sterylny.
Zła uszczelka
Na koniec ważne jest również to, aby pojemnik, w którym przechowujemy olej, był odpowiednio zamknięty. Wprowadzenie powietrza powoduje, że olej traci swoje właściwości, co negatywnie wpływa zarówno na smak, jak i na jego trwałość. Idealnie jest przechowywać olej w hermetycznym pojemniku, którego nie należy zostawiać otwartego, chyba że masz do czynienia z olejem.
Odpowiedni czas spożycia
Nawet jeśli na opakowaniu oleju podana jest minimalna data przydatności do spożycia, nie oznacza to, jak długo olej wytrzyma po otwarciu. Gdy już zaczniesz buteleczkę z olejkiem, całość powinnaś zużyć w ciągu 2-3 miesięcy. Jeśli Twoje zużycie oleju nie jest aż tak duże, kupuj mniejsze butelki, które wykorzystasz z czasem.
Oliwa z oliwek z pierwszego tłoczenia
W porównaniu do innych rodzajów oliwy, oliwa z oliwek jest najtrudniejsza do przechowywania. Idealna temperatura przechowywania wynosi około 18°C i należy ją zużyć w ciągu 60 dni od otwarcia. Nie należy również wlewać oliwy do innego pojemnika, gdyż jest ona znacznie bardziej podatna na utlenianie przez tlen. Z tego powodu zawsze dokładnie zamykaj pojemnik, aby zapobiec jego szybszemu zepsuciu.
Źródła: kupi.cz, bohemiaolej.cz, aazdravi.cz