Prawie żadna gospodyni domowa z Czech nie potrafi zrobić naprawdę świetnych ciasteczek Linz. Profesjonalista zalecił, aby był jak najbardziej miękki

Świąteczne wypieki znów ruszyły pełną parą. Niektórzy zaczynają piec już na początku grudnia, inni potrzebują czasu. Jeśli pieczesz zbyt wcześnie, istnieje ryzyko, że ciasteczka nie dożyją Świąt. Chętna rodzina potajemnie go zjada.

Jednym z najpopularniejszych jest Linz. Z pewnością masz swoje sprawdzone przepisy, które często przekazujesz z matki na córkę. Ale możesz przyjąć kilka rad, które mogą ci pomóc.

Zasada 3 – 2 – 1

Ciasta podstawowe nie są skomplikowane, ciasto liniowe nie jest wyjątkiem. Można sobie poradzić z mąką, masłem i cukrem. Warto pamiętać o narzędziu 3 – 2 – 1. Jest to stosunek surowców. Jeśli dodasz 300 g mąki zwykłej, powinieneś dodać 200 g masła i 100 g cukru. I 1 żółtko do zagęszczenia ciasta. Oczywiście dla smaku można dodać także skórkę waniliową lub cytrynową. Ale trzymaj się masła. Choć w reklamie jest napisane, że Hera piecze, margaryny zawierają więcej wody.

Zmiksuj wszystkie składniki razem, ale uważaj, aby tego nie zrobić masło pozostało zimne. Nie powinien się rozpuszczać, gdyż wtedy negatywnie wpłynie to na jakość ciasta. Jeśli nie masz robota, zagniataj ciasto ostrożnie, tylko opuszkami palców. Żółtko dodać dopiero na samym końcu.

Jeśli ciasto wydaje się zbyt kruche, dodaj więcej łyżeczka zimnej wody lub soku z cytryny. Z tego ciasta możesz od razu zacząć pieczenie. Ale jeśli zostawisz go owiniętego w folię na noc w lodówce, tylko na tym skorzystasz. Następnie można rozwałkować, wyciąć i upiec.

Mniej mąki, więcej migdałów

Jeśli chcesz spróbować Linecka trochę inaczej, dodaj do ciasta zmielone migdały. Tak wyglądało piekło już w XVII wieku, tyle że z biegiem czasu o nim zapomniano. Można nimi zastąpić aż 1/3 mąki. Przed zmieleniem upiec je na sucho. Wtedy nie będzie można im się oprzeć. A ponieważ migdały są tłuste, można użyć mniej masła.

Mąkę zwykłą można zastąpić mąką orkiszową, jeśli chcesz mieć słodycze trochę zdrowsze. Do ciasta można dodać szczyptę cynamonu lub goździków.

Zdjęcie: Shutterstock

Cukier przed sklejeniem

Po upieczeniu kółek posyp je cukrem przed sklejeniem. Będą smaczniejsze, jeśli cukier nie zakryje dżemu. Chociaż częściowo by się w to wchłonął, ale marmolada stwardniałaby wtedy szybciej.

Rozsmaruj marmoladę na tej stronie ciasteczka, która leżała na blasze. Obie części lepiej się ze sobą łączą. Najbardziej lubi porzeczki. Jest nie tylko pikantny, ale ma ładny przezroczysty efekt.

Gotowe ciasteczka odstawiamy w chłodne miejsce. Ale długotrwałe leżenie może to powodować środek cukierka nie jest już tak delikatny. Może to być spowodowane tym, że marmolada wyschła, ponieważ płyn wchłonął ciasto. Można tego uniknąć, klejąc tak późno, jak to możliwe.

Nie masz balkonu? Użyj folii

Jeśli nie masz balkonu lub zimnej spiżarni, przechowuj ciasteczka w blaszanych pudełkach. Kiedy nie masz żadnego wyłożyć folią. Linecké pięknie się w nich leży i nie wysycha.

Wiele gospodyń domowych dodaje w tym celu „do”. pudełka pokrojonych jabłek. Sprawdzi się szczególnie w mieszkaniach z centralnym ogrzewaniem, gdzie powietrze jest suche.

Zdjęcie: Shutterstock

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *