Prawie tradycyjne dania wigilijne

Tradycje to cudowna rzecz, ale czasami sami musimy je urozmaicić. Oto kilka przepisów na wigilijny stół, które nieco różnią się od standardowej fasoli, ryżowego sarmi i oshavu.

Różne Sarmy

Niezbędne produkty:

liście 1 kiszonej kapusty

1 łyżeczka ciecierzyca konserwowa

1 łyżeczka kukurydza

1 łyżeczka Komosa ryżowa

1 drobno posiekana cebula

3 detaliczne ząbki czosnku

1 pokrojony w kostkę pomidor

garść rodzynek

sól i pieprz

1 łyżeczka kminek

olej

5 łyżek czerwone wino

Sposób przygotowania:

1. Komosę ryżową namoczyć we wrzącej wodzie do spęcznienia. Po 5 minutach odcedzić, jeśli została jeszcze woda.

2. Podsmaż cebulę i czosnek, dodaj wino i pozostaw pod przykryciem aż płyn odparuje. Dodać pomidory, doprawić solą i pieprzem i zdjąć z ognia.

3. W misce wymieszaj opłukaną i odsączoną ciecierzycę, kukurydzę, komosę ryżową i rodzynki. Dodaj do nich mieszankę cebuli, czosnku i pomidorów oraz kminek i dobrze wymieszaj.

4. Liście kapusty napełnić farszem, dobrze zawinąć i gotować w garnku około 35-40 minut.

Sarmi możesz podawać z białym sosem beszamelowym z curry i imbirem.

Sarmi ze śliwkami i kaszą bulgur

Niezbędne produkty:

liście 1 kiszonej kapusty

200 g śliwek

250 g bulguru

1 gałązka pora, drobno posiekana

olej

cząber

papryka

sól pieprz

Sposób przygotowania:

1. Bulgur namoczyć w zimnej wodzie przez 1 godzinę, a śliwki we wrzącej wodzie na ten sam czas.

2. Podsmaż por i wymieszaj z kaszą bulgur i śliwkami. Dopraw przyprawami i zdejmij z ognia.

3. Sarmi zawiń przygotowanym nadzieniem i gotuj w osolonej wodzie lub soku z kapusty około 35-40 minut.

Można je podawać ze smażoną czerwoną papryką.

Baklawa z chałwą tahini

Niezbędne produkty:

1 opakowanie ciasteczek

300 g chałwy tahini

2 łyżeczki posiekane orzechy włoskie

garść małych rodzynek

1 opakowanie roztopionego masła

na syrop:

2 łyżeczki cukier

2 łyżeczki woda

otarta skórka z jednej cytryny

1 wanilia

Sposób przygotowania:

1. Chałwę tahini drobno połamać i wymieszać z orzechami włoskimi i rodzynkami. Rozłóż nadzienie pomiędzy ciasta, smarując każdy kawałek masłem.

2. Wstawić do piekarnika i podczas pieczenia na różowo przygotować syrop, poczekać aż wszystkie produkty się zagotują.

3. Syropem polej upieczony spód i odstaw w chłodne miejsce na 24 godziny.

Ashura

Niezbędne produkty:

Produkty:

500 g gotowanej pszenicy

200 g cukru

150 g mieszanki orzechów

50 g suszonych moreli

50 g suszonych plasterków ananasa

50 g suszonej żurawiny

1 łyżka cynamonu

1 wanilia

Sposób przygotowania:

1. Zagotuj pszenicę, zostawiając ją wcześniej do namoczenia na noc.

2. Wszystkie produkty wymieszaj i odstaw na 1 dzień, aby aromaty dobrze się wchłonęły.

Torebki dyniowe z porami

Niezbędne produkty:

Na ciasto:

2 łyżeczki mąki

1 1/2 łyżki octu

12 g soli

woda

cienkie pióra pora

na farsz:

1kg dyni

1 łyżeczka cukru

250 g prażonych orzechów włoskich

2 łyżeczki cynamonu

1 łyżeczka oleju

Sposób przygotowania:

1. Obierz i zetrzyj dynię. Podsmaż na odrobinie oleju, dodaj cukier, orzechy włoskie i cynamon. Dobrze wymieszać.

2. Z podanych produktów (bez porów) zagnieść ciasto, podzielić je na kulki wielkości talerza i każdą rozwałkować na oprószonym mąką blacie.

3. Na środek każdej kulki nałóż odrobinę mieszanki, tak aby równomiernie ją rozprowadzić. Zagnieść ciasto, ściskając brzegi i zawiązując piórkami pora.

4. Piec torebki na natłuszczonej patelni w temperaturze 180 stopni. Po wyjęciu z piekarnika posyp je cukrem pudrem i odrobiną cynamonu.

Grzane wino

Niezbędne produkty:

2 litry czerwonego wina

1 pomarańcza

2 mandarynki

2 jabłka

1 gruszka

1 ananas (z puszki)

laska cynamonu

kilka ziaren czarnego pieprzu

2 łyżki miodu

Sposób przygotowania:

1. Wino wlać do głębokiego garnka i pozostawić na małym ogniu na kuchence, w trakcie obierania i krojenia owoców.

2. Owoce wraz z laską cynamonu wrzucić do wina i dusić razem około 5 minut. Dodaj czarny pieprz i wyłącz ogień.

3. Gdy wino lekko ostygnie, dosłodź je miodem.

4. Podawać na ciepło z kilkoma kawałkami owoców.

Miej dobrobyt i zdrowie!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *