Tradycje to cudowna rzecz, ale czasami sami musimy je urozmaicić. Oto kilka przepisów na wigilijny stół, które nieco różnią się od standardowej fasoli, ryżowego sarmi i oshavu.
Różne Sarmy
Niezbędne produkty:
liście 1 kiszonej kapusty
1 łyżeczka ciecierzyca konserwowa
1 łyżeczka kukurydza
1 łyżeczka Komosa ryżowa
1 drobno posiekana cebula
3 detaliczne ząbki czosnku
1 pokrojony w kostkę pomidor
garść rodzynek
sól i pieprz
1 łyżeczka kminek
olej
5 łyżek czerwone wino
Sposób przygotowania:
1. Komosę ryżową namoczyć we wrzącej wodzie do spęcznienia. Po 5 minutach odcedzić, jeśli została jeszcze woda.
2. Podsmaż cebulę i czosnek, dodaj wino i pozostaw pod przykryciem aż płyn odparuje. Dodać pomidory, doprawić solą i pieprzem i zdjąć z ognia.
3. W misce wymieszaj opłukaną i odsączoną ciecierzycę, kukurydzę, komosę ryżową i rodzynki. Dodaj do nich mieszankę cebuli, czosnku i pomidorów oraz kminek i dobrze wymieszaj.
4. Liście kapusty napełnić farszem, dobrze zawinąć i gotować w garnku około 35-40 minut.
Sarmi możesz podawać z białym sosem beszamelowym z curry i imbirem.
Sarmi ze śliwkami i kaszą bulgur
Niezbędne produkty:
liście 1 kiszonej kapusty
200 g śliwek
250 g bulguru
1 gałązka pora, drobno posiekana
olej
cząber
papryka
sól pieprz
Sposób przygotowania:
1. Bulgur namoczyć w zimnej wodzie przez 1 godzinę, a śliwki we wrzącej wodzie na ten sam czas.
2. Podsmaż por i wymieszaj z kaszą bulgur i śliwkami. Dopraw przyprawami i zdejmij z ognia.
3. Sarmi zawiń przygotowanym nadzieniem i gotuj w osolonej wodzie lub soku z kapusty około 35-40 minut.
Można je podawać ze smażoną czerwoną papryką.
Baklawa z chałwą tahini
Niezbędne produkty:
1 opakowanie ciasteczek
300 g chałwy tahini
2 łyżeczki posiekane orzechy włoskie
garść małych rodzynek
1 opakowanie roztopionego masła
na syrop:
2 łyżeczki cukier
2 łyżeczki woda
otarta skórka z jednej cytryny
1 wanilia
Sposób przygotowania:
1. Chałwę tahini drobno połamać i wymieszać z orzechami włoskimi i rodzynkami. Rozłóż nadzienie pomiędzy ciasta, smarując każdy kawałek masłem.
2. Wstawić do piekarnika i podczas pieczenia na różowo przygotować syrop, poczekać aż wszystkie produkty się zagotują.
3. Syropem polej upieczony spód i odstaw w chłodne miejsce na 24 godziny.
Ashura
Niezbędne produkty:
Produkty:
500 g gotowanej pszenicy
200 g cukru
150 g mieszanki orzechów
50 g suszonych moreli
50 g suszonych plasterków ananasa
50 g suszonej żurawiny
1 łyżka cynamonu
1 wanilia
Sposób przygotowania:
1. Zagotuj pszenicę, zostawiając ją wcześniej do namoczenia na noc.
2. Wszystkie produkty wymieszaj i odstaw na 1 dzień, aby aromaty dobrze się wchłonęły.
Torebki dyniowe z porami
Niezbędne produkty:
Na ciasto:
2 łyżeczki mąki
1 1/2 łyżki octu
12 g soli
woda
cienkie pióra pora
na farsz:
1kg dyni
1 łyżeczka cukru
250 g prażonych orzechów włoskich
2 łyżeczki cynamonu
1 łyżeczka oleju
Sposób przygotowania:
1. Obierz i zetrzyj dynię. Podsmaż na odrobinie oleju, dodaj cukier, orzechy włoskie i cynamon. Dobrze wymieszać.
2. Z podanych produktów (bez porów) zagnieść ciasto, podzielić je na kulki wielkości talerza i każdą rozwałkować na oprószonym mąką blacie.
3. Na środek każdej kulki nałóż odrobinę mieszanki, tak aby równomiernie ją rozprowadzić. Zagnieść ciasto, ściskając brzegi i zawiązując piórkami pora.
4. Piec torebki na natłuszczonej patelni w temperaturze 180 stopni. Po wyjęciu z piekarnika posyp je cukrem pudrem i odrobiną cynamonu.
Grzane wino
Niezbędne produkty:
2 litry czerwonego wina
1 pomarańcza
2 mandarynki
2 jabłka
1 gruszka
1 ananas (z puszki)
laska cynamonu
kilka ziaren czarnego pieprzu
2 łyżki miodu
Sposób przygotowania:
1. Wino wlać do głębokiego garnka i pozostawić na małym ogniu na kuchence, w trakcie obierania i krojenia owoców.
2. Owoce wraz z laską cynamonu wrzucić do wina i dusić razem około 5 minut. Dodaj czarny pieprz i wyłącz ogień.
3. Gdy wino lekko ostygnie, dosłodź je miodem.
4. Podawać na ciepło z kilkoma kawałkami owoców.
Miej dobrobyt i zdrowie!