Koszty energii rosną i każdy zaoszczędzony grosz jest tego wart. Nawet zwykłe urządzenia gospodarstwa domowego zużywają dużo prądu, dlatego warto ograniczać niepotrzebne marnotrawstwo. Przykładowo, jeśli zgasisz ogień w pomieszczeniu, w którym aktualnie Cię nie ma, lub wypierzesz ubrania w temperaturze 30°C, zaoszczędzisz setki koron rocznie. Sprawdź nasze praktyczne porady.
Jeżeli któryś z Twoich sprzętów AGD dobiegł końca lub swój okres świetności ma już za sobą, czas wymienić go na bardziej energooszczędny. Kupując nowe, bardziej ekonomiczne urządzenia, kieruj się etykietami, które w sposób jasny i czytelny informują o efektywności energetycznej poprzez skalę kolorów i litery alfabetu. Produkty oznaczone literą A są najbardziej ekonomiczne, natomiast te oznaczone literą D lub nawet G są najmniej ekonomiczne. Etykiety energetyczne pomogą Ci zatem przy zakupie nowego sprzętu AGD i mogą wpłynąć na roczne rachunki nawet o tysiące koron. Ale możesz także zaoszczędzić pieniądze dzięki sprzętom, które masz w domu.
Nie pozostawiaj telewizora w trybie gotowości
Wyłącz urządzenia elektroniczne, których aktualnie nie używasz, takie jak telewizor, modem, konsola do gier i inne. Elektronika będąca w trybie czuwania stale pobiera energię elektryczną z sieci. Nie jest to dużo, ale z pewnością masz więcej takich sprzętów w swoim domu, a to już się sumuje. Całkowite ich wyłączenie pozwala naprawdę zaoszczędzić około setek koron rocznie.
Zgaś i wymień konwencjonalne żarówki
-
Możesz zmniejszyć swoje rachunki za oświetlenie nawet o setki koron rocznie, jeśli wyłączysz światło w pomieszczeniach, w których aktualnie Cię nie ma.
-
Dodatkowe korony sumują się przy wymianie konwencjonalnych żarówek na żarówki LED lub świetlówki kompaktowe, co pozwala zmniejszyć zużycie energii potrzebnej do oświetlenia nawet o 50%. Na przykład żarówki konwencjonalne należą do klasy energetycznej G, żarówki LED do klas A do C.
Ustaw odpowiednią temperaturę w lodówce
Lodówka to jedno z urządzeń gospodarstwa domowego, którego po prostu nie da się wyłączyć. Niemniej jednak możesz zadbać o to, aby ich zużycie było jak najniższe.
-
Lodówka powinna być używana co najmniej w 70 proc. Jest optymalny, jeśli liczysz na objętość od 50 do 70 litrów na każdego członka gospodarstwa domowego. Ponadto każde 10 litrów zwiększa zużycie energii elektrycznej o 15 do 20 kWh.
-
Ustaw odpowiednią temperaturę w lodówce. W części chłodzącej wystarczająca jest temperatura 6–7°C, w zamrażarce –18°C. Schłodzenie do niższej temperatury niepotrzebnie zwiększa zużycie. Umieść lodówkę jak najdalej od grzejników i źródeł ciepła, takich jak kuchenki i zmywarki. Każdy stopień powyżej 20°C zwiększa zużycie o około 6%.
-
Regularnie rozmrażaj lodówkę, jeśli nie ma ona trybu samorozmrażania. Mróz zmniejsza wydajność chłodzenia nawet o 70 procent.
-
Utrzymuje porządek w lodówce, dzięki czemu wiesz, gdzie wszystko jest i nie musisz zostawiać jej otwartej na zbyt długo.
-
Nigdy nie wkładaj ciepłego jedzenia do lodówki. Powoduje to wzrost temperatury wewnętrznej i związaną z tym potrzebę dodatkowego chłodzenia.
Pierz ubrania w niższej temperaturze wody
-
Większość energii podczas prania jest wykorzystywana do podgrzewania wody. Jeśli pranie nie jest mocno zabrudzone, można je dobrze wyprać w temperaturze 30°C. Nowoczesne detergenty są bardzo skuteczne.
-
Albo użyj pełnej pojemności pralki (np. 5 kg), albo użyj trybu połowy załadunku, jeśli pralka nie jest w pełni załadowana.
-
Nie prać wstępnie, chyba że pranie jest bardzo mocno zabrudzone.
-
Z suszarki korzystaj tylko w najbardziej niezbędnych przypadkach, na przykład gdy się spieszysz. Suszenie w suszarce jest bardzo energochłonne.
Gotuj pod przykryciem i nie przegrzewaj niepotrzebnie piekarnika
-
Podczas gotowania zużywasz także energię elektryczną. Jeśli wymienisz starą kuchenkę na płytę indukcyjną, Twoja inwestycja może się zwrócić w postaci tysięcy koron rocznie.
-
Nie przegrzewaj piekarnika, chyba że przepis tego wymaga.
-
W czajniku podgrzewaj tylko tyle wody, ile naprawdę potrzebujesz. Regularne gotowanie wielokrotnie większej ilości wody jest częstą uciążliwością i doskonałym źródłem potencjalnych oszczędności.
-
Podczas gotowania przykrywaj naczynia pokrywkami i ustawiaj garnki zgodnie z ich wielkością na odpowiedniej płycie grzejnej, zapobiegając w ten sposób niepotrzebnemu marnowaniu energii elektrycznej.
-
Dobrym pomysłem jest także stosowanie garnków z grubym dnem typu „sandwich”, które samo w sobie lepiej zatrzymuje energię cieplną.
-
W miarę możliwości używaj szybkowarów, aby zminimalizować czas gotowania.