Poznaj prosty sposób przetwarzania ziół

Nasze ogrody pachną ziołami, na które czekamy co roku z utęsknieniem. Jeśli masz ich więcej, niż możesz wykorzystać, zapoznaj się z naszymi rozwiązaniami, jak postępować z ziołami, aby móc je wykorzystywać przez cały rok, nie tylko w kuchni, ale także w toalecie czy salonie.

Kiedy i jak zacząć zbierać zioła?

Zbieraj liście ziół tuż przed rozpoczęciem kwitnienia. Kwiaty ziół (na przykład lawendy) zbieraj dopiero po ich całkowitym otwarciu. To właśnie wtedy są najsilniejsze i najintensywniej pachną. Zbieranie najlepiej rozpocząć rano, zanim wyschnie rosa.

Suszenie ziół:

  • Wiszące w wiązkach w suchym, wietrznym i chłodnym miejscu, z dala od światła słonecznego. W tym przypadku idealne są zioła o długich łodygach.
  • Na otwartej powierzchni, np. na tacy wyłożonej papierem, na której zioła są całkowicie swobodnie rozłożone
  • NAlekko wysuszyć w suszarce bębnowej lub w piekarniku na najniższym poziomie. Do suszarki należy włożyć wkładkę, aby zioła nie spadały na niższe poziomy, ale to zależy od posiadanego modelu.
Zdjęcie: Pixabay

Przechowuj zioła w szklanym, dobrze zamkniętym pojemniku, w ciemnym miejscu. Sięgaj po nie zawsze, gdy chcesz zaparzyć smaczną herbatę lub wykorzystać je do gotowania.

Pachnąca sól ziołowa

Doskonale pachnąca sól ziołowa może być stosowana zarówno w kuchni do eksperymentów kulinarnych, więc w łazience na chwile relaksu. To zależy tylko od Ciebie. Będziesz także mógł wybrać tylko jeden rodzaj zioła, aby przygotować sól lub miksturę. Można również użyć suszonych ziół, ale w przypadku świeżych ziół zawsze uzyskasz znacznie bardziej pachnący produkt.

  • Oddziel zioła od łodyżek i drobno je posiekaj. Można użyć klasycznego noża (ale ostrego), moździerza lub miksera.
  • Do ziół dodać sól himalajską i całość wymieszać. Wymieszaj lub zmiksuj całkowicie – tak, aby sól zachowała swoją szorstkość.
  • Rozłóż sól i zioła na płaskiej powierzchni i pozostaw mieszaninę do wyschnięcia w temperaturze pokojowej.
  • Gdy zioła wyschną, umieść je w szklanym, zamykanym pojemniku, w którym zioła przetrwają kilka miesięcy.

Domowe maceraty

Maceraty można wykorzystać np. do wykonania domowego makijażu, do masażu, pielęgnacji i odżywiania skóry po prysznicu czy kąpieli. Magia maceratów polega na domieszce ziół w oleju, które nadają im aromat i właściwości lecznicze. Do maceracji można używać zarówno suszonych, jak i świeżych ziół!

  • Dokładnie umyj pojemnik za każdym razem, gdy chcesz go użyć. Postępuj zgodnie z tą samą procedurą dla narzędzi, których będziesz używać podczas przygotowań
  • Zioła wsypać do dzbanka i zalać dobrej jakości olejem – wymieszać zioła z olejem tak, aby oba składniki się połączyły.
  • Przechowywać mieszaninę w pojemniku w temperaturze pokojowej i z dala od światła dziennego. Niektóre maceraty wymagają jednak światła dziennego – zależy to więc od tego, jakich ziół użyjesz.
  • Pozostawiasz mieszaninę w spokoju na około 3 do 4 tygodni, podczas gdy trzeba codziennie wstrząsać mieszanką, aby zioła i olej naprawdę się wymieszały.
  • Odcedź macerat, a następnie przelej oliwę do zamykanej szklanej butelki.
Macerat ziołowy
Zdjęcie: Pixabay

Domowe świece ziołowe

Latem świece cytronelowe sprawdzają się najlepiej, odstraszają niepożądane szkodniki, natomiast jesienią i zimą z pewnością docenisz świece, które przeganiają chłód i tworzą pozytywną atmosferę. A poza tym suszone zioła są idealnym dodatkiem do domu jako dekoracja.

Jeśli chcesz zrobić własną świecę, dodaj olejek eteryczny do wosku sojowego i trochę ziół do dekoracji. Lekko rozłóż kawałki ziół na wosku, tak aby nie znajdowały się blisko knota. W końcu trzeba zwracać uwagę na bezpieczeństwo!

Źródła informacji: ireceptar.cz, herbarka.cz

Zdjęcie poglądowe: Pixabay

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *