Arbuz i serek – znane i supersmaczne połączenie na letnie upały. Arbuz w formie zup, deserów, napojów – ten owoc jest naprawdę wyjątkowy.
Dobrze dojrzały arbuz ma głęboki, ciemnozielony kolor, który wskazuje, że dojrzał na słońcu i rzeczywiście jest gotowy do spożycia. A dzisiaj świętujemy, bo Światowy Dzień Arbuza – naszego ulubionego letniego owocu! Oto jak rozpoznać najsłodszego:
Jaśniejsze paski powinny być kontrastowo blade i niezbyt wyblakłe. Można go również wyczuć. Tak jak to robimy z melonami. I spójrzmy na ogon. Bardziej suchy ogon wskazuje, że arbuz jest dojrzały. Jeśli ogon jest zielony, prawdopodobnie oznacza to, że został zerwany zbyt wcześnie i nie będzie dojrzały.
Dojrzały arbuz ma gładką i matową skórkę. Nie kupuj arbuza, którego skórka jest pęknięta.
Gdy stukamy kostkami w korę, dźwięk powinien być nieco stłumiony.
Pomiędzy jasnymi paskami powinna znajdować się przerwa na dwa palce. Ta rada nie pochodzi od nikogo, ale od Ree Drummon, popularnej ze swoich programów kulinarnych, pisze webcafe.
Mierzy, czy między jasnymi paskami arbuza jest przerwa na dwa palce i uważa, że to doskonały wskaźnik dojrzałości pysznego owocu. Jeśli odległość jest mniejsza, to owoc jest niedojrzały, a jeśli jest znacznie większy – jest przejrzały.
Można też uważać na wagę. Jeśli arbuz jest duży, ale stosunkowo lekki, to jest przejrzały i niezbyt słodki.