Porada eksperta: Jak rozpoznać ser wysokiej jakości

Większość z nas lubi jeść ser. Produkt jest tradycyjny dla naszego kraju. Jednak w ostatnich latach jakość gwałtownie się pogorszyła, co nieustannie alarmują różne organizacje konsumenckie. Ton sera spożywamy średnio 60 000 ton rocznie, co jest świetne, bo ser to także zdrowy produkt.

Jak jednak odróżnić ser wysokiej jakości od produktów imitujących, które zawierają mniej przydatne składniki? Eksperci twierdzą, że możemy to zrobić w kilku momentach.

Cena jest ważna
Większość z nas uważa, że ​​im droższy produkt, tym lepszy. Oczywiście ma to pewien sens. Nie ma mowy, żeby ser za 6-7 za kilogram był wysokiej jakości. Tak, zdarzają się przypadki, gdy cena nie gwarantuje jakości, ale są one znacznie rzadsze.

Nazwa producenta jest gwarancją
Na rynku są sprawdzeni producenci, którzy nie ryzykowaliby swoją reputacją, oferując produkt niskiej jakości. Najlepszym rozwiązaniem jest jednak znalezienie swojego producenta, który może nie jest duży, ale jest sprawdzony i niezawodny. Możliwe, że ma zwierzęta w wiosce niedaleko miasta i produkuje ich w małych ilościach.

Dojrzałość sera
Ser musi być dobrze dojrzały. Ser solankowy jest dojrzały, a pasteryzacja mleka odbywa się w temperaturze 70 stopni, natomiast jeśli to samo zrobi się w temperaturze 80-85 stopni, ser może trafić na rynek natychmiast, zamiast potrzebować około 45 do 60 dni na dojrzewanie. Skrócenie procesu pozwala producentom zaoszczędzić czas i pieniądze, obniżając w ten sposób cenę sera, ale jednocześnie pogarszając jego jakość. T

Im bardziej wodniste, tym biedniejsze
Im bardziej wodnisty jest ser, tym jest on gorszej jakości. W przypadku sera szybko dojrzewającego istnieje możliwość, że będzie on bardziej wodnisty, co oznacza, że ​​tak naprawdę płacimy za wodę, a nie za ser, co wyjaśnia jego niższą cenę. Kolor też jest ważny. Jeśli zmieni kolor na niebieski, oznacza to, że dodał substancje, nie kupuj go. Eksperci radzą szukać sera o kremowym kolorze, ponieważ jest to odcień prawdziwego i wysokiej jakości sera.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *