Już niedługo zbliża się Wigilia, która jest jedną z najważniejszych tradycji witania świąt Bożego Narodzenia.
W Wigilię Bożego Narodzenia warto, aby stół był jak najbardziej wystawny i różnorodny, aby nadchodzący rok był urodzajny i bogaty. Jednak wszystkie dania muszą być chude i mieć nieparzystą liczbę – 7, 9 lub 11 sztuk – mówi
To, że świąteczny stół powinien być chudy, nie oznacza, że nie będzie wystawny i pożywny. Istnieje wiele chudych i pysznych posiłków, które możemy przygotować.
Oto kilka pomysłów, które sprawią, że w te wakacje będziemy lizać palce:
Jednym z obowiązkowych elementów stołu jest fasola. Można przygotować sałatkę fasolową, gulasz z fasoli lub suszoną paprykę nadziewaną fasolą. Inną opcją jest przygotowanie sarmi z kapusty z fasolą lub fasoli z kiszoną kapustą w garnku.
Oprócz fasoli, papryki i sarmy (kapusty lub winorośli) można nadziewać także ryżem lub kaszą bulgur. jest wiele opcji. Jeśli lubisz ryż, możesz także ugotować ryż pieczony w piekarniku z grzybami.
Dynia to także danie, które warto mieć na wigilijnym stole. Może mieć formę dyni lub po prostu zapiekany w piekarniku z miodem i orzechami włoskimi.
Chleb jest również obowiązkowym składnikiem świątecznego stołu. Powinno też być chude, a najlepiej, jeśli jest domowej roboty – z udziałem gospodyni. Tradycyjnie chleb łamie najstarszy mężczyzna. Pierwsza część jest odłamywana i umieszczana przed ikoną Matki Boskiej, druga przeznaczona jest dla domu, a następnie rozdawana mieszkańcom domu.
Na stole można umieścić ogórki kiszone, miód, czosnek, cebulę, gotowaną pszenicę, orzechy włoskie lub inne rodzaje orzechów, a także świeże i suszone owoce.
Nie przegapmy dzbanka boskiego napoju czerwonego wina. Jeśli nie lubisz alkoholu, możesz podać również oszaw./
Lubię to , gdzie znajdziesz wiele innych przydatnych i interesujących lektur dla każdego!