O zaletach kiszonej kapusty pisaliśmy już nie raz przy różnych okazjach. Te cechy są bezdyskusyjne.
Być może z tego też powodu tak wiele doświadczonych gospodyń domowych drży nad puszką i zastanawia się, czy w tym roku kapusta urosła. Choć wydaje się to łatwym zadaniem, istnieje też sporo subtelności. I jeden z najpewniejszych znaków, że coś jest nie tak – śluz!
Jeśli w kiszonej kapuście pojawi się śluz, najprawdopodobniej została naruszona technologia jej przygotowania. W tym przypadku mówimy o podstawowych zasadach, których przestrzeganie pomoże zapobiec pojawieniu się śluzu.
1. Użyto niewłaściwej odmiany kapusty
Aby kapusta kiszona była chrupiąca, należy wybierać odmiany średnio i późno dojrzewające, gdyż te wczesne nie nadają się do fermentacji – w takim wypadku podczas jej przygotowania powstanie śluz.
2. Dodałeś sól jodowaną
Do marynat i kiszonej kapusty używa się wyłącznie soli kuchennej. Jod zakłóca proces fermentacji.
3. Zły wybór pojemnika
Kapusta często psuje się z powodu nieodpowiednich pojemników. Idealną opcją do fermentacji jest drewniana beczka. Możesz także użyć szkła i naczyń emaliowanych. Nie zaleca się fermentowania kapusty w plastikowych wiadrach.