Nigdy nie jest za późno, aby zacząć zdrowo się odżywiać. Jeśli planujesz zmianę, warto wiedzieć, że zalecenia żywieniowe nadal muszą być dostosowane do Twojego wieku. Inaczej będzie odżywiał się sportowiec po trzydziestce, a inaczej kobieta w okresie menopauzy.
Menopauza i zmiana diety
Poziom hormonów w organizmie ulega wahaniom, a przyrost masy ciała często przypisuje się wpływowi hormonów. Mówimy o przybieraniu na wadze w związku ze stosowaniem antykoncepcji, w czasie ciąży, po porodzie czy po czterdziestym roku życia. Kobiety zauważają wzmożony apetyt na jedzenie i słodycze w okresie przed miesiączką lub w momencie owulacji. Po menopauzie najbardziej zauważalny jest początek przyrostu masy ciała i dochodzą inne problemy zdrowotne.
Odpowiednie menu po pięćdziesiątce
Podstawą diety po pięćdziesiątym roku życia powinna być żywność wysokiej jakości z minimalną zawartością cukrów. Należy ograniczyć produkty zawierające białą mąkę, półprodukty i wędliny. Do diety należy dodać więcej białka i produktów mlecznych, aby uzupełnić wapń, wysokiej jakości tłuszcze i przeciwutleniacze.
Dodaj do tego rośliny strączkowe, danie z roślin strączkowych powinno znaleźć się w menu przynajmniej trzy razy w tygodniu. Można je dodawać do zup lub sałatek. Można zwiększyć podaż białka na śniadanie, przyzwyczaić się do jedzenia jajek na różne sposoby czy napojów białkowych.
Otwórz palce i tak duża porcja powinna znajdować się na talerzu warzyw do każdego przygotowywanego posiłku.
Czego nie wolno spożywać po pięćdziesiątce
Po pięćdziesiątym roku życia szczególnie kobiety powinny wyeliminować wszelkie fast foody, potrawy smażone i potrawy zawierające dużą ilość cukru. Największym problemem są napoje słodkie. Należy je zastąpić czystą wodą. Jeśli chcesz pić soki, zawsze odpowiednio je rozcieńczaj. Należy zwracać uwagę na wyżej wymienione kiełbasy, spożywać wyłącznie szynkę wysokiej jakości. Spośród produktów mlecznych wybieraj te, które nie są słodzone i które nie są oznaczone jako lekkie. Minimalizuj spożycie czerwonego mięsa i włączaj ryby, owoce morza i różne rodzaje drobiu.
Zdjęcie: Shutterstock