Po co jeść pomarańcze i co można z nimi zrobić: Spróbuj świątecznego syropu i nagietków w czekoladzie

Chyba żaden inny egzotyczny owoc nie potrafi tak doskonale odzwierciedlić świątecznej atmosfery jak pomarańcze. Te popularne owoce cytrusowe, które uwielbiamy za soczysty, słodko-kwaśny smak i wspaniały świeży aromat, są również pełne witamin. I możemy z nich zrobić świąteczną lub zimową dekorację, która będzie pachnieć w całym mieszkaniu.

to owoc pochodzący prawdopodobnie z subtropikalnych rejonów Chin i Wietnamu. W XV wieku został sprowadzony do Europy przez portugalskich kupców, a wkrótce do Ameryki. Jest to najczęściej uprawiany owoc cytrusowy, rozpowszechniony we wszystkich regionach subtropikalnych. Uprawia się ponad 500 odmian, w naszym kraju sprzedaje się około dwudziestu. Chyba najbardziej znana jest odmiana Navel, o grubszej skórce i jasnym, soczystym miąższu.

Po co jeść pomarańcze

są źródłem witaminy C (100 g zawiera około 60 mg witaminy C), którą doceniamy szczególnie w miesiącach zimowych. Zawierają także witaminy A i B z grupy B, tiaminę (B1), ryboflawinę (B2) i kwas foliowy B9. Są także ważnym źródłem wapnia, magnezu, potasu, żelaza, pektyn, błonnika, węglowodanów i flawonoidów.

Pomarańcza pomaga organizmowi bronić się przed infekcjami wirusowymi i bakteryjnymi, zwiększa odporność organizmu i wspiera naturalną odporność, zwłaszcza podczas grypy i przeziębienia. Pomarańcze korzystnie wpływają na układ sercowo-naczyniowy, obniżając ciśnienie krwi i poziom cholesterolu we krwi. Wspomagają także prawidłowe funkcjonowanie układu trawiennego i sprawdzają się w dietach redukcyjnych, gdyż zawierają niewiele kalorii (100 g ok. 200 kJ).

Sok pomarańczowy

Świeże pomarańcze są najzdrowsze. Sok tłoczony lub mieszany działa orzeźwiająco, oczyszcza i odtruwa organizm, wspomaga trawienie, redukuje nadwagę, usuwa zmęczenie, dodaje organizmowi energii i witalności. Sok najlepiej wypić od razu po przygotowaniu, wystarczy wycisnąć i od razu wypić. Najbardziej skuteczne jest wypicie szklanki świeżego soku pomarańczowego rano po przebudzeniu i na pusty żołądek.

Jak kupić wysokiej jakości pomarańcze

  1. Wysokiej jakości owoce mają błyszczącą, czystą skórkę. Wiarygodnym testem jest ich zapach. Jeśli wydzielają silny pomarańczowy aromat, wszystko jest w porządku.

  2. Bierzemy pomarańczę w sklepie i dotykamy jej. Nigdy nie bierzemy pomarańczy, która jest wyraźnie miękka, bo w miąższu prawdopodobnie znajdziemy biały „piasek”.”, co oznacza, że ​​​​owoc jest zakażony grzybem. Pomarańcze pozostawiamy również zauważalnie jaśniejsze od pozostałych. Te owoce są suszone i niejadalne.

  3. Zwróćmy uwagę, czy w jednym pudełku znajduje się więcej odmian pomarańczy. W sklepie czasami nowe pomarańcze miesza się z resztą, które różnią się od nowych nie tylko pewnym stopniem zużycia, ale mogą też być zupełnie inną odmianą, która ma inne cechy i smak, podobnie jak w przypadku jabłek lub gruszki.

Co można zrobić z pomarańczy

Oprócz soku z pomarańczy możemy przygotować także kompot, syrop czy likier. Pomarańcze można stosować do wypieków, słodyczy i deserów, sałatek owocowo-warzywnych, lody pomarańczowe są doskonałe.

Dobrze komponuje się z mięsem (drobiem, wieprzowiną czy rybą), kto by nie wiedział

Podobnie jak inne owoce cytrusowe, pomarańcze są poszukiwanym dodatkiem do różnych napojów, gorących i zimnych, alkoholowych i bezalkoholowych, deserów, sałatek, dań słodkich i pikantnych.

Do wykonania możemy wykorzystać pomarańcze, gdyż pięknie odświeżają i pachnie całym mieszkaniem, zwłaszcza w połączeniu z , oraz

Pomarańczowe nagietki w czekoladzie

Składniki

  • 20 do 25 nagietków

  • 400 g wysokiej jakości gorzkiej czekolady

  • 1-2 łyżeczki

  • 50 g łuskanych, niesolonych pistacji

Przygotowanie

Pistacje drobno posiekaj i rozłóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy je w piekarniku nagrzanym do 180°C przez około 5 minut. Pozwól ostygnąć. W międzyczasie rozpuść czekoladę i masło w gorącej kąpieli wodnej. Zanurz połowę plasterków pomarańczy w roztopionej czekoladzie i posyp prażonymi pistacjami. Pozostawić do ostygnięcia na kuchennej kratce. Możemy użyć mandarynek i innych owoców.

Świąteczny syrop pomarańczowy

Składniki

  • 500 g pomarańczy obranych i pokrojonych na małe kawałki

  • 5

  • 1 całość

  • na czubku noża zmielony kardamon

  • 100 ml wody

  • 1 opakowanie cukru do syropu

Przygotowanie

Włóż pomarańcze do garnka. Dodać goździki, cynamon, kardamon i zalać wodą. Doprowadzić do wrzenia i gotować około 5 minut, ciągle mieszając. Wyjmij i ostudź. Następnie dodajemy cukier i przygotowujemy syrop i wstawiamy na noc do lodówki. Następnego dnia przecedzić przez sito i gotować syrop przez około 5 minut. Jeszcze gorący przelewamy do umytych, podgrzanych butelek (syrop będzie miał około 700 ml). Dokładnie zamknij butelki pokrywkami i odłóż je na około 20 minut.

Syrop pomarańczowy doskonale nadaje się do przygotowania domowych lemoniad i koktajli lub do herbaty.

Grog z pomarańczą

Składniki

  • 40 ml rumu

  • 200 ml gorącej wody

  • pomarańcza do dekoracji

Przygotowanie

Do zlewki lub kubka wlać 40 ml alkoholu i zalać gorącą wodą. Dekorację wykonamy z wykrojonego plasterka pomarańczy, naklejonego wykałaczką.

Może zainteresuje Cię:

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *