Płatki śniadaniowe: poza przyjaciółmi diety są ładunkiem wybuchowym

Ilu daje się zwieść opakowaniu płatków śniadaniowych, które obiecuje kształt, energię i witalność? Nie ma nic bardziej złego: spożywane rano, zwłaszcza z mlekiem, z cukrem lub bez, są zaprzysiężonymi wrogami sylwetki.

Nie ma nic bardziej błędnego niż wiara, że ​​mleko i płatki zbożowe to kompletne i przyjazne dla sylwetki śniadanie. Zrób jedno zdrowe i pożywne śniadanie jest to podstawowa zasada dobrego samopoczucia i właściwej formy fizycznej. To najważniejszy posiłek dnia: dodaje energii do codziennych zadań, dlatego musi być dobrze przemyślany. Prawidłowe spożycie składników odżywczych pozwala właściwie zarządzać resztą diety, unikając napadów głodu, spadków poziomu cukru i chęci na niezdrowe jedzenie.

Niestety połączenie mleka i płatków to jedno z najpopularniejszych śniadań w Bel Paese, szczególnie wśród rodzin dbających o sprawność fizyczną. Łatwo paść ofiarą atrakcyjnych opakowań płatków śniadaniowych i płatków kukurydzianych, które ukazują sprawne, energiczne, uśmiechnięte i wytrenowane ciała. Spożywane z mlekiem, z cukrem lub bez, płatki zbożowe nie są sprzymierzeńcami sprawności fizycznej. Tutaj, ponieważ.

Płatki na śniadanie, oczy szeroko otwarte: nie są sprzymierzeńcami sylwetki

Wynik nie zmienia się w przypadku zbóż bogatych w błonnik, czy też w wersji pełnoziarnistej, naturalnej, organicznej, wieloziarnistej. The reklamy wprowadzają w błąd: To jest o żywność o wysokim indeksie glikemicznym. Dodano cukry, proszki zbożowe i napady głodu spowodowane solą, zmuszając Cię do jedzenia więcej w ciągu dnia. Płatki kukurydziane, płatki kukurydziane i musli (często zawierające także suszone owoce, takie jak migdały, pestki słonecznika czy suszone owoce) przekazują skrobię do krwi w postaci glukozy dwukrotnie szybciej niż makaron, miód czy ciastka, herbata i czekolada. Nie ma znaczenia, ile zawierają glukozy.

Jest to nieuniknione: przyczyną jest proces przemysłowy, któremu podlegają podczas produkcji. Operacje, które doprowadziły do ​​ich powstania, czynią z nich prawdziwe urządzenia wybuchowe: znacząco podnoszą indeks glikemiczny. Są niebezpieczne, ponieważ w bardzo zdecydowany i mocny sposób wchodzą do metabolizmu i są bezpośrednim źródłem energii. Masz złudne wrażenie, że jesz coś pożywnego, co doda Ci sił na cały dzień: w rzeczywistości w ciągu kilku godzin indeks glikemiczny ponownie spada, a uczucie głodu znacznie wzrasta, co wiąże się z koniecznością spożycia innych cukrów i śmieci.

Jeśli naprawdę nie możesz obejść się bez zbóż, lepiej je wybrać ryż dmuchany, orkisz i jęczmień, mniej manipulowane przemysłowo. Również owsianka mogą być lepszą alternatywą: w przeciwieństwie do musli nie są gotowane, lecz rozgniatane.

Przed spożyciem należy je nawodnić płynem, takim jak mleko lub jogurt. , z ich właściwościami. Ale na idealne śniadanie aby zawsze być spożywane w inny sposób.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *