Pigwa jest bogata w witaminę C, błonnik i przeciwutleniacze, a także zawiera niewielką ilość kilku innych mikroelementów, w tym miedzi, potasu i żelaza, które przyczyniają się do ograniczenia rozwoju bakterii, poprawy zdrowia serca i przyspieszenia gojenia się ran. ..
Pigwa była stosowana w medycynie tradycyjnej od wieków, już od czasów biblijnych i była uważana za ważny element diety starożytnych Greków i Rzymian. Cydonia podłużna lub pigwa to drzewo o twardych żółtych owocach, które jest używane w żywności, ale także jako lek, taki sam jak liście pigwy leczniczej. Jednym z największych wyzwań w przypadku tego aromatycznego owocu jest jego przygotowanie. Owoce pigwy ze względu na nietypowy kształt i jędrny miąższ są dość trudne w krojeniu. Nawet w pełni dojrzałe owoce są całkowicie niejadalne na surowo, dlatego należy je gotować, aby zmiękły, co nada im słodszy smak.
Na jakie problemy zdrowotne można stosować pigwę?
W ostatnich latach wiele badań potwierdziło korzystne działanie tego potężnego owocu, a badania wykazały, że może on oferować szereg korzyści, od poprawy trawienia po lepsze zdrowie serca. Niektóre związki chemiczne zawarte w pigwie mogą zmienić sposób, w jaki układ odpornościowy reaguje na substancje wywołujące reakcje alergiczne. Pigwę stosuje się na uporczywą zgagę u dzieci, ale także na poranne mdłości, katar sienny, wrzody żołądka i wiele innych schorzeń.
1. Pigwa jest bogata w przeciwutleniacze
Owoce pigwy są doskonałym źródłem przeciwutleniaczy, które są silnymi związkami, które pomagają neutralizować chorobotwórcze wolne rodniki i chronią przed chorobami przewlekłymi. Owoc jest nie tylko bogaty w witaminę C, rozpuszczalną w wodzie witaminę o właściwościach przeciwutleniających, ale jest także dobrym źródłem innych przeciwutleniaczy, w tym kwasu kawoilochinowego i rutyny.
2. Może pomóc złagodzić zaparcia
W medycynie tradycyjnej nasiona pigwy były często stosowane w leczeniu takich schorzeń, jak zaparcia i biegunka. Ostatnie badania potwierdziły właściwości lecznicze owoców i nasion, zauważając, że pigwy mogą pomóc złagodzić zaparcia i regularne wypróżnienia. Badania na zwierzętach wykazały, że ekstrakt z nasion pigwy pomógł zwiększyć motorykę przewodu pokarmowego, a także poprawił rozluźnienie mięśni. Ekstrakt z nasion pigwy może pomóc aktywować niektóre receptory w jelitach, stymulując skurcze, co może zapobiegać zaparciom. Oprócz nasion owoc pigwy jest również bogaty w błonnik co oznacza, że owoc ten poprawia trawienie, wypróżnienia i opróżnianie.
3. Zwalcza bakterie
Kilka badań wykazało, że ten potężny owoc może pomóc w zablokowaniu rozwoju szkodliwych bakterii w organizmie. Wykazało to na przykład jedno badanie in vitro sok z pigwy pomaga zapobiegać rozprzestrzenianiu się – szczep bakterii, który może powodować rozwój wrzodów i wrzodów na wyściółce żołądka.
Podobnie inne badanie in vitro wykazało, że ekstrakty z owoców i nasion mogą pomóc w ochronie przed kilkoma innymi szczepami bakterii, takimi jak Escherichia coli, Klebsiella pneumonia, S. aureus I Enterobacter aerogenesz których wszystkie są chorobotwórczymi typami bakterii, które mogą powodować infekcję i rozwój wielu chorób u ludzi.
4. Promuje zdrowie serca
Badania wykazały, że pigwa może utrzymać dobre zdrowie serca. Eksperyment na zwierzętach przeprowadzony w Iranie wykazał, że podawanie szczurom z cukrzycą ekstraktu z owoców pomogło obniżyć poziom cholesterolu całkowitego i trójglicerydów, które są głównymi czynnikami ryzyka chorób serca. Inne badanie na zwierzętach wykazało, że ekstrakty z liści i owoców skutecznie obniżały ciśnienie krwi u szczurów, co jest kolejnym problemem, który może przyczyniać się do chorób serca.
5. Pigwa wspomaga gojenie się ran
Historycznie rzecz biorąc, Nasiona i liście pigwy były używane do leczenia ran i stymulują regenerację tkanek. Liczne badania potwierdziły, że owoc ten może mieć silne właściwości lecznicze. Jedno z badań in vitro wykazało, że nasiona mogą działać jako środki gojące rany, stymulując wzrost nowej tkanki po urazie. Inne badanie na zwierzętach wykazało również, że miejscowe stosowanie maści z ekstraktem z nasion było skuteczne w leczeniu ran oparzeniowych drugiego stopnia u myszy. Jednak pomimo tych obiecujących wyników potrzebne są dalsze badania, aby ustalić, czy jedzenie owoców w ramach zbilansowanej diety zapewnia te same korzyści.
6. Zapobiega chorobie refluksowej przełyku – GERD
Choroba refluksowa przełyku (GERD) to stan, który występuje, gdy kwas żołądkowy cofa się do przełyku, powodując objawy takie jak zgaga, nudności i odbijanie. Badania na to wskazują Owoce pigwy mogą pomóc w leczeniu i zapobieganiu refluksowi refluksowemu. Na przykład badanie z 2018 roku opublikowane w czasopiśmie Journal of Położnictwa i Ginekologii wykazali, że przyjmowanie pigwy po posiłku jest tak samo skuteczne, jak lek na receptę stosowany w leczeniu GERD u kobiet w ciąży. Inne badanie wykazało podobne wyniki i wykazało, że syrop pigwowy był tak samo skuteczny jak zwykły lek w łagodzeniu objawów u dzieci i niemowląt.