O ile październik cieszy nas słoneczną i bezchmurną pogodą, o tyle o poranku możemy już poczuć pierwsze jesienne przymrozki. Temperatury w okolicach 10 stopni i poniżej poważnie wpływają na dużą liczbę odmian, które dają ostateczne zbiory. Co zrobić w takiej sytuacji i jak im pomóc?
Zobacz więcej:
Maliny
Zamrożone owoce malin stają się wodniste, tracą smak i aromat. Dlatego maliny należy zbierać, gdy tylko stanie się jasne, że będą panować niskie temperatury. Mrożone czerwone jagody można jeść na świeżo, ale od razu lub można z nich zrobić dżem lub kompot. Inną opcją w tym przypadku jest głębokie zamrożenie ich w zamrażarce i w ten sposób ograniczenie strat.
Zobacz więcej:
Gruszki
Doświadczeni ogrodnicy zalecają zbiór przed spadkiem temperatury poniżej 8 stopni. W przeciwnym razie możesz pozostać bez świeżych i soczystych owoców. Mrożonych gruszek nie można przechowywać, lepiej je natychmiast przetworzyć.
Jabłka
Zamrożone jabłka są trudne w przechowywaniu i trochę bez sensu – ich miąższ staje się miękki i wodnisty, a zapach zanika. Najlepiej je szybko przetworzyć – kompot, marmoladę, a nawet sok.
Zobacz więcej:
Burak
Burak gromadzi najwięcej witamin jesienią. Dlatego wielu właścicieli woli poczekać do ostatniego momentu, aby go odebrać. Jeśli jednak wystąpią nagłe przymrozki i buraki nie zostaną wyjęte, pobiegnij do ogrodu, aby je uratować. Nawet niewielki spadek temperatury jest szkodliwy. Buraki dobrze jest zamarynować, po czym można je ponownie wykorzystać jako dodatek do sałatek i zup.