Pieczony indyk z tymiankiem

niezbędne produkty:

6 kg indyka

3 łyżki drobno posiekane listki tymianku

1 łyżeczka sól

1/2 łyżeczki zmielone ziele angielskie

1/2 łyżeczki pieprz

2 łyżki stołowe. olej

2 łyżki stołowe. masło

2 łyżki stołowe. syrop wiśniowy

świeże gałązki tymianku

2 pokrojone morele

Sposób przygotowania:

1. Wymieszaj tymianek, sól, ziele angielskie, czarny pieprz i olej. Mieszanką posmaruj indyka. Zawiąż nogi indyka i włóż je na płytką patelnię piersią do góry, do piekarnika nagrzanego do 160°C.

2. Piec bez przykrycia przez 1 godzinę. Następnie przykryj folią aluminiową i wstaw do piekarnika na kolejne 2 godziny i 30 minut.

3. Rozpuść masło i wymieszaj z syropem wiśniowym.

4. Wyjmij indyka i zdejmij sznurek z jego nóg, posmaruj go mieszanką maślano-syropową i włóż do piekarnika bez przykrycia na 30 minut.W połowie pieczenia posmaruj go jeszcze raz syropową polewą.

5. Po wyjęciu indyka z piekarnika dekorujemy plasterkami moreli.

Wiśnie są największym naturalnym źródłem melatoniny. Jest to hormon wytwarzany w przysadce mózgowej i odpowiedzialny za regulację snu. Filiżanka wiśni czyni cuda, jeśli chodzi o różnicę czasu.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *