Wraz z nadejściem jesieni powracają persymony, typowy owoc tej pory roku, który wielu lubi: właściwy sposób ich przechowywania.
Sezon jesienny jest już w pełni. The letni upałw rzeczywistości pozostawił miejsce dla deszcze I niższe temperatury typowe dla tego okresu. Nadejście jesieni przyniosło ze sobą to, co typowe owoce I warzywa w sezonie jako kasztany, dynie, migdały, granaty I persymony. Te ostatnie należą do najbardziej wyczekiwanych w sezonie dzięki swoim niepowtarzalny smak.
Persymony należy jednak jeść wtedy, gdy są dojrzałe we właściwym miejscudlatego nie mogą być zbyt twarde ani zbyt dojrzałe. W pierwszym przypadku pozostawiają w ustach „smaczny” i czasami ostry posmak, w drugim natomiast są zbyt mdłe. Jest jednak sposób, aby temu zaradzić: wszystko jest w jak najlepszym porządku trzymać owoce po zakupie. Zobaczmy, jak prawidłowo je przechowywać.
Persymony, które są zbyt twarde, jak prawidłowo je przechowywać w domu
Wielu mogło zjeść persimmonę, która nie osiągnęła jeszcze odpowiedniego punktu dojrzałości. Okoliczność, która może pozostawić posmak w ustach kwaśnyale jak to mówią „urzekający”, a nie ten charakterystyczny i przyjemny, typowy dla tych jesiennych owoców.
Okoliczność ta jest spowodowana obecnością garbniki, naturalne związki chemiczne z rodziny polifenoli występujące w wielu roślinach i owocach. Nie osiągnęwszy jeszcze odpowiedniego dojrzałości, stężenie tych związków to dużo wysoki i dlatego powoduje bardzo mocny i nieprzyjemny smak.
Aby zapobiec ich uszkodzeniu, persymony zbiera się zwykle, gdy są jeszcze niedojrzałe, a dojrzewanie trwa później. Dlatego też po zakupie należy zadbać o ich prawidłowe przechowywanie. Jak? Zaleca się umieszczenie ich obok niektórych jabłka z proporcją jeden do trzech: na każde trzy persymony jedno jabłko. Ten ostatni, dzięki obecnościetylenpozwala przyspieszyć dojrzewanie owoców znajdujących się w pobliżu, na przykład również umieszczając je w pobliżu banany.
Działając w ten sposób, w ciągu zaledwie kilku dni, najwyżej dwóch, trzech, zakupione przez nas persymony dojrzeją i nabiorą charakterystycznego smaku Słodki I przyjemny co bardzo przypomina morelę i ich tradycyjną galaretowata konsystencja. Z tego powodu doskonale nadaje się do tworzenia słodycze, zacina się Lub zacina się. .
Persymony, właściwości jesiennych owoców
Oprócz tego, że jest szeroko stosowany w kuchni ze względu na swój smak, persimmon ma kilka korzystne właściwości dla naszego organizmu i jest wysoce zalecane. Owoce te, pochodzące z Chin, ale obecnie szeroko rozpowszechnione na całym świecie, są bogate w piłka nożna, fosfor, beta karoten I potasale także z witaminy C I I. Mają właściwości hepatoprotekcyjneczyli chronią wątrobę, ale także antybiotyki i jest w stanie przywrócić jelitowa flora bakteryjna i dostosuj I soki trawienne. Persymony działają również oczyszczająco i moczopędnie oraz mają właściwości przeciwutleniające, które chronią komórki przed starzeniem.
Co więcej, są uważane za dobre Źródło energii dzięki ilości zawartego w nich cukru i składników odżywczych.
Jak w przypadku wszystkich owoców, nie należy jednak przesadzać w spożyciu, lecz się do tego ograniczyć zalecane dawki aby uniknąć przykrych niedogodności.