Perga, czyli „chleb pszczeli” – kilka ziarenek zapobiega chorobom, co to jest i jak stosować tę zdrową przekąskę

Ważnym składnikiem pergi jest rutyna, czyli substancja, która oprócz działania zapobiegawczego ma także wpływ na apoptozę (fizjologiczną śmierć komórki/programowaną śmierć komórki), co zapobiega niekontrolowanemu namnażaniu się komórek, czyli pojawieniu się nowotworu., – mówi dr Zorica Plavšić, apiterapeutka i pulmonolog

Perga, czyli „chleb pszczeli”, stosowany jest jako dodatkowe narzędzie lecznicze w profilaktyce i leczeniu chorób układu oddechowego, wzmacnia odporność, a niektóre badania podkreślają, że ten produkt pszczeli jest przydatnym narzędziem w regulacji wysokiego poziomu cholesterolu, nadciśnienia, uważa się, że może zapewnić ochronę przed nowotworami. Uważany jest za jeden z najwyższej jakości produktów pszczelich.

Perga zawiera jedną niezbędną substancję

Pyłek w puszce nazywany jest „chlebem pszczelim”, tj. peeejego. Pszczoły przechowują go w plastrze miodu, zwykle w pobliżu czerwia. Perga w plastrze miodu jest sterylna mikrobiologicznie. W perg cukru dominuje fruktoza i sacharoza. Najliczniej występującymi minerałami są potas, fosfor, wapń i magnez. Na zawartość minerałów wpływa skład gleby i obecność nektaru. Perga zawiera witaminy z grupy B, K, E, D, C oraz karotenoidy, które występują także w pyłku pszczelim.

– W pyłku pszczelim znajduje się znacznie mniejsza ilość białka niż w pyłku pszczelim, ale stężenie aminokwasów jest wyższe. Perga to produkt dostarczający wszystkich niezbędnych aminokwasów w odpowiedniej proporcji i będący dobrym źródłem niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych, niezbędnych w żywieniu człowieka. Ważnym składnikiem pergi jest rutyna, substancja, która oprócz działania zapobiegawczego ma także wpływ na apoptozę (fizjologiczną śmierć komórki/programowaną śmierć komórki), co zapobiega niekontrolowanemu namnażaniu się komórek, czyli pojawieniu się nowotworu – – mówi portalowi eKlinika pulmonolog Doktorat Miód Zorica Plavšić z Pierwszego Międzynarodowego Stowarzyszenia Pracowników Służby Zdrowia Apiterapeutów – ApiMed Serbia.

Zapobiega zmianom na poziomie komórkowym

Ze względu na swój skład, który implikuje wysokie stężenie składników bioaktywnych, perga jest potężnym narzędziem profilaktycznym, a dr Plavišić dodaje, że przyjmowana razem z terapią zaleconą przez lekarza specjalistę występuje efekt synergistyczny.

– Wykazano, że wyjątkowo pozytywnie wpływa na okres rekonwalescencji po ciężkich infekcjach typu covid 19, w okresie zaostrzeń chorób przewlekłych, po zabiegach chirurgicznych. Biologicznie aktywne składniki pergi redukują, czemu ma to służyć zapobieganie powstawaniu zmian zwyrodnieniowych, nieodwracalnych na poziomie komórkowym, co jest warunkiem wstępnym zapobiegania występowaniu chorób nowotworowych – podkreśliła dr Zorica Plavšić.

Stabilizuje odporność

Stosowanie pergi w diecie wykazuje szereg korzystnych efektów, m.in.: działa antybakteryjnie i przeciwgrzybiczo, jest silnym antyoksydantem, działa hepatoprotekcyjnie (chroni komórki wątroby). Uważa się, że działa przeciwnowotworowo, zapobiega procesom zapalnym, perga jest także immunomodulatorem, zapobiega powstawaniu zmian złośliwych w układzie moczowym (moczowym). Uważa się, że może zapobiegać osteoporozie, anemii, niektórym alergiom, zalecany jest sportowcom, kobietom w okresie menopauzy jako środek wzmacniający pamięć.

– Jest to jeden z naturalnych preparatów stabilizujących odporność, gdyż jest najlepszym pożywieniem dla dobrych bakterii w jelicie cienkim i grubym – podkreśla dr Plavšić.

Kto musi zachować ostrożność podczas korzystania z pergi?

Doktor Plavšić twierdzi, że nie ma prawie żadnych przeciwwskazań do stosowania pergi, z wyjątkiem osób, które mają silną alergię na niektóre pyłki kwiatowe.

– Osoby z alergią powinny zachować ostrożność stosując pergę, zaczynając od mniejszych ilości, około 2 gramów dziennie, co drugi dzień. Muszą monitorować, czy nie pojawiły się jakieś niepożądane objawy, takie jak pieczenie w gardle i języku, dyskomfort w okolicy brzucha. oczywiście z umiarem, do 5 gramów dziennie, bo stężenie cukru jest niskie i dominuje fruktoza – precyzuje dr Plavšić.

Od czego zależą dawki? zaPanmi?

Rozmówca portalu eKlinika stwierdza, że ​​dane dotyczące dawki i sposobu stosowania pergi są bardzo zróżnicowane w literaturze.

– Stosowanie, czyli dawkowanie, zależy od choroby, obrazu klinicznego, wieku pacjenta i wielu innych czynników, które należy wziąć pod uwagę – podkreśla dr Plavšić.

Pergę najczęściej wykorzystuje się jako zdrową przekąskę

Pergę można spotkać na rynku w postaci małych bułeczek, o nieco twardszej konsystencji, dzięki czemu nadaje się do stosowania jako zdrowa „przekąska”. W ten sposób jest najczęściej spożywany.

– Można go dodawać do kaszek, które jemy na śniadanie, do sałatek owocowych lub warzywnych, do gulaszy, ale nie należy go gotować, ale dodawać przed podaniem. Zawsze należy stosować mieszankę produktów pszczelich lub kilka pojedynczych produktów. Produkty pszczele zawierają podobne składniki bioaktywne, zwiększając tym samym ich stężenie. Mają precyzyjnie zbilansowany skład cukru, białka, witamin, minerałów… Przygotowując własne mieszanki, warto zasięgnąć porady ekspertów – mówi dr Plavšić.

Stosowanie u dzieci, kobiet w ciąży, utrata masy mięśniowej

Dr Plavšić wyjaśnia, że ​​dzieciom poniżej drugiego roku życia należy podawać ostrożnie piątekRPanW żeby się nie zakrztusiła. Po drugim roku życia wymieszać z posiłkiem, którego używa dziecko w ilości do 5 gramów.

– W przypadku kobiet w ciąży nie znalazłem danych w literaturze. Osobiście uważam, że po trzecim miesiącu ciąży, jeśli przebiega ona bezproblemowo i przyszła mama nie jest uczulona na pyłki kwiatowe, ciężarna może stosować 5-10 gramów pergi dziennie. Dorośli, szczególnie osoby starsze, które straciły masę mięśniową, powinny spożywać 5-10 gramów pergi dziennie.

Warunek użycia zaPanmi

Stosowanie produktów pszczelich zawsze ma pozytywny wpływ na zdrowie, jednak aby efekt ten mógł być w pełni zrealizowany konieczne jest spełnienie pewnych warunków.

– Przez odJiwak pszczół, oczekuje się, że opieka nad rodzinami pszczół będzie na wysokim poziomie profesjonalnym. Dziś coraz częściej mówi się o pszczelarstwie medycznym, aby produkty z ula były akceptowalne z medycznego punktu widzenia – zauważa dr Zorica Plavšić.

Co wpływa na jakość zaPanmi?

Zdaniem ekspertów na jakość pergi wpływa lokalizacja, miejsce usytuowania pasieki, czas wyjmowania pergi z ula – musi zakończyć się okres fermentacji, sposób przechowywania, pochodzenie pyłku, skład chemiczny, poprawność bakteriologiczna, zapach – powinien pachnieć owocami

– Perga (chleb pszczeli) jest źródłem białek (białek), tłuszczów (lipidów), minerałów i witamin niezbędnych w żywieniu pszczół, a także do produkcji mleczka pszczelego. Perga swoim składem chemicznym przypomina pyłek pszczeli, gdyż pochodzi z tego samego źródła – pyłku kwiatowego. Różnice w składzie chemicznym poszczególnych próbek pergi wynikają z odmiennego pochodzenia botanicznego i geograficznego pyłku, warunków klimatycznych, rodzaju gleby – mówi dr Zorica Plavšić.

DOktorka dodaje, że perga to pokarm dla larw pszczół, dla młodych pszczoły robotnice, które właśnie się wykluły i żerujące, dla których białka z pergi są niezbędne do rozwoju gruczołów sutkowych i produkcji mleka.

Perga jest dosłownie wciskana w komórkę plastra miodu i dlatego jej skurcz lub z wyjątkiemmijej wykonywane za pomocą specjalnego urządzenia. Doświadczeni pszczelarze wiedzą, że usuwanie plastrów należy przeprowadzać w okresie intensywnego kwitnienia, aby pszczoły miały wystarczającą ilość pyłku do samodzielnego odżywiania się – zauważa dr Plavšić.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *