Papier do pieczenia nie tylko do pieczenia. Można go używać do prasowania, czyszczenia i pakowania prezentów

Papier do pieczenia zna niemal każdy, jest on nieocenionym pomocnikiem w kuchni. Jak sama nazwa wskazuje, służy głównie do pieczenia. Ale kuchnia nie jest jedynym miejscem, w którym można z niego korzystać. Można sobie z tym poradzić na wiele innych sposobów, o których niewiele osób wie. Przynosimy porady i wskazówki dotyczące wykorzystania papieru do pieczenia w całym domu.

Co to jest papier pergaminowy?

wykonany jest z celulozy, pełni funkcję jednorazowej powierzchni nieprzywierającej, jest stabilny i charakteryzuje się dużą odpornością na ciepło – można go bezpiecznie stosować do temperatury 250°C. Aby osiągnąć lepsze właściwości dodaje się do niego. Zwykle można kupić papier do pieczenia, najczęściej w rolce lub pocięty na arkusze.

Papier do pieczenia to nieoceniony pomocnik w kuchni, który może ułatwić domowe wypieki. Dzięki niemu nie musisz natłuszczać i mąką formy przed pieczeniem, a także nie musisz się martwić, że ciasto przylgnie do blachy. Dodatkowym atutem jest papier do pieczenia, który ułatwia późniejsze mycie, gdyż zużytą formę lub formę wystarczy przetrzeć po wyjęciu ciasta.

MOŻE BYĆ ZAINTERESOWANY:

Jak wykorzystać papier do pieczenia w domu

Pomaga w prasowaniu

Jeśli obawiasz się, że gorące żelazko pozostawi ślady na delikatnych tkaninach i nie chcesz ryzykować, prasuj na papierze pergaminowym. Pranie będzie idealnie gładkie i bez najmniejszych uszkodzeń. Gdy temperatura jest wysoka, sam papier zaczyna się palić, a Ty masz czas na uratowanie ubrań. Tylko uważaj, żeby papier też był gorący!

Czyści żelazko

Jak wyczyścić brudne lub stare żelazko? Pomoże Ci w tym również papier do pieczenia. Na desce do prasowania połóż kawałek papieru do pieczenia i posyp odrobiną soli. Następnie kilkakrotnie wyprasuj papier solą. Powierzchnia powierzchni do prasowania będzie jak nowa.

Poleruje chromowane przedmioty

Przedmioty chromowane (gałki, krany i baterie w zlewie, prysznicu, wannie lub zlewie itp.) są często zużyte i pozbawione połysku. Papier do pieczenia to łatwe rozwiązanie. Wystarczy go lekko zwilżyć, wycisnąć i oczyścić nim chromowaną część. Na koniec wypoleruj suchym papierem.

ZAINSPIROWAĆ SIĘ:

Usuwa brud z płyty kuchennej

Płyta kuchenna wykonuje dużo pracy podczas gotowania. Jeśli przykleił się do niej uporczywy brud, delikatnie zetrzyj go z płyty kuchennej lub innego wrażliwego materiału papierem do pieczenia. Z kawałka suchego papieru zrób kulkę i rozpocznij nią czyszczenie. Zobaczysz, że to się uda!

Uwalnia zacięty zamek błyskawiczny

Papier do pieczenia pomoże Ci, gdy zablokuje się zamek w bluzie, kurtce, spodniach czy spódnicy. Wystarczy kilka razy przeciągnąć zamek kawałkiem papieru do pieczenia, a zamek po chwili się rozluźni i będzie można go otwierać i zamykać.

Chroni odzież sezonową

Zanim schowasz ubrania sezonowe do szafy, starannie zawiń poszczególne sztuki w pergamin. Przedłużysz jego żywotność i ładny wygląd, zabezpieczysz kolory, aby nie wyblakły.

Zastąpi podkładki

Podczas posiłków w ogrodzie papier do pieczenia może zastąpić podkładki, obrusy czy tace do serwowania. Zaletą jest to, że można go następnie spalić. A ponieważ pali się dłużej niż zwykły papier, zużyty papier do pieczenia można wykorzystać jako podpałkę.

Pomoże podczas pracy z pistoletem do topienia

Czy zamierzasz wykonać dekorację o określonym kształcie za pomocą pistoletu do topienia? Pomoże Ci w tym papier do pieczenia: narysuj na nim kształt, następnie odwróć go i przykryj roztopioną masą z pistoletu do topienia. Nawet po wyschnięciu substancja nie klei się, dzięki czemu można ją łatwo oderwać.

Zastępuje papier do pakowania

Gdy skończy Ci się papier dekoracyjny do pakowania prezentów, spróbuj zastąpić go papierem pergaminowym. Po prostu zapakuj prezent tak, jak zwykle. Papier do pieczenia można ozdobić lnianym sznurkiem lub jedwabną wstążką. W efekcie otrzymasz elegancko, oryginalnie i tanio opakowany prezent.

Wskazówki, jak nadal używać papieru do pieczenia w kuchni

  • Czyszczenie tostera lub grilla kontaktowego to uciążliwa praca, ponieważ przypieczony ser może powodować szkody. A jeśli nie wyczyścisz tostera od razu po użyciu, ser wyschnie, piecze się dalej, wydziela nieprzyjemny zapach i niszczy urządzenie. Następnym razem, gdy będziesz robić tost, spróbuj położyć kawałek papieru do pieczenia nad i pod tostem, a to się więcej nie powtórzy. Tost będzie się piecze nieco dłużej, ale będzie równie dobry i unikniesz nieprzyjemnego czyszczenia.

  • Papieru do pieczenia można też używać w kuchence mikrofalowej – albo w klasycznej bułce, albo zamiast pokrywki na misce z czymś, co po nagrzaniu mogłoby opryskać i zabrudzić całe wnętrze piekarnika. Po jednorazowym podgrzaniu nie trzeba szorować całej kuchenki mikrofalowej przez godzinę.

  • Skończyły Ci się filtry w Twoim ekspresie do kawy? Zanim kupisz nowy, możesz kapać przez prowizoryczny filtr wykonany z papieru pergaminowego.

  • Przed włożeniem plastrów mięsa lub ryby do zamrażarki należy oddzielić poszczególne porcje papierem do pieczenia. Jeśli chcesz pracować z mięsem, możesz je łatwo oddzielić od siebie podczas rozmrażania. Można także zamrozić ciasto na pizzę lub ciasto francuskie zawinięte w papier do pieczenia.

  • Przygotowując ciasto trzeba także odmierzyć składniki, których nie da się po prostu wylać czy ułożyć na wadze, przez co często kończy się to brudzeniem wielu naczyń. W jednej misce ważysz masło, w drugiej cukier… Jeśli położysz na wadze kawałek papieru do pieczenia, możesz ułożyć na nim składniki bez pojemnika. Oprócz płynów oczywiście.

  • Jeśli nie masz pod ręką rękawa cukierniczego, możesz użyć również papieru do pieczenia. Można go łatwo zwinąć w wąski rożek i odciąć róg. Dekorowanie świątecznych ciasteczek, wypieków czy deserów będzie bułką z masłem.

  • Czy zamierzasz piec z lepkiego ciasta? Papier do pieczenia również może Ci w tym pomóc. Używaj go jako maty podczas wyrabiania ciasta na blacie. Można go także włożyć pomiędzy wałek do ciasta, aby ułatwić rozwałkowanie. Do posypania nie będzie Ci nawet potrzebna mąka.

  • Czasami zdarza się, że pokrywka z załadowanego dżemu gdzieś błąka się. Nie zwieszaj głowy i użyj kawałka papieru do pieczenia, który owiń wokół gardła gumką lub sznurkiem. Marmolada nie wyschnie.

  • Jeśli potrzebujesz szybko schłodzić napój w butelce, zawiń go w zwilżony papier do pieczenia i włóż na chwilę do zamrażarki.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *