Niezbędne produkty:
6 jaj
30 g parmezanu
1/2 łyżeczki pieprz
szczypta soli
1 łyżeczka masło
1/2 łyżeczki duże pieczone pory
1/2 łyżeczki drobno posiekana szynka
1 łyżka. pietruszka
Sposób przygotowania:
1. Ubij jajka, parmezan, czarny pieprz i sól widelcem. Rozpuść masło na patelni teflonowej. Dodaj por i szynkę i smaż przez 3 minuty.
2. Wlać masę jajeczną i wymieszać. Gotuj przez 5 minut, posyp natką pietruszki.
3. Rozgrzej grill i włóż frittatę na 4 minuty, aby się upiekła. W razie potrzeby posyp pomidorami.
Jajka są świetne dla oczu. Jedna porcja dziennie może uchronić nas przed zwyrodnieniem plamki żółtej i zmniejszyć ryzyko rozwoju zaćmy ze względu na obecność luteiny i zeaksantyny. W jajku znajduje się 6 g wysokiej jakości białka i 9 niezbędnych aminokwasów.
Więcej pysznych propozycji, praktycznych porad i wywiadów z ekspertami zdrowego odżywiania znajdziesz na naszej stronie na Facebooku