Pachnąca i szybka frittata z szynką

Niezbędne produkty:

6 jaj

30 g parmezanu

1/2 łyżeczki pieprz

szczypta soli

1 łyżeczka masło

1/2 łyżeczki duże pieczone pory

1/2 łyżeczki drobno posiekana szynka

1 łyżka. pietruszka

Sposób przygotowania:

1. Ubij jajka, parmezan, czarny pieprz i sól widelcem. Rozpuść masło na patelni teflonowej. Dodaj por i szynkę i smaż przez 3 minuty.

2. Wlać masę jajeczną i wymieszać. Gotuj przez 5 minut, posyp natką pietruszki.

3. Rozgrzej grill i włóż frittatę na 4 minuty, aby się upiekła. W razie potrzeby posyp pomidorami.

Jajka są świetne dla oczu. Jedna porcja dziennie może uchronić nas przed zwyrodnieniem plamki żółtej i zmniejszyć ryzyko rozwoju zaćmy ze względu na obecność luteiny i zeaksantyny. W jajku znajduje się 6 g wysokiej jakości białka i 9 niezbędnych aminokwasów.

Więcej pysznych propozycji, praktycznych porad i wywiadów z ekspertami zdrowego odżywiania znajdziesz na naszej stronie na Facebooku

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *