Kapusta kiszona to magazyn przydatnych substancji, do którego sięgamy zimą. Przecież to czas, kiedy trzeba wyjąć konfitury z piwnicy i podać je na stół. Wiele osób lubi tego typu przetwory warzywne, jednak nie każdy wie, że warto pić solankę z kiszonej kapusty. W żadnym wypadku nie należy go wyrzucać.
Jest to świetny napój na odchudzanie, gdyż jest całkowicie bezkaloryczny, a jednocześnie pożywny. Solanka z kiszonej kapusty pomaga usprawnić pracę przewodu pokarmowego, co pozytywnie wpływa na utratę wagi. A to tylko niewielka część tego, jak pomaga organizmowi.
Kto powinien pić kapuśniak?
Jaki jest z tego pożytek
Kapusta kiszona to bardzo cenny produkt, który lekarze zalecają regularne spożywanie. Za szczególnie przydatną uważa się jego solankę, która ma pozytywny wpływ na organizm. Ma wiele przydatnych właściwości:
- Zawarty w solance kwas mlekowy pomaga przywrócić mikroflorę. Ponadto kapusta kiszona zawiera błonnik. Żywi się pożytecznymi bakteriami z mikroflory. Dzięki temu lepiej rosną i rozmnażają się.
- Solanka z kiszonej kapusty zawiera pierwiastki śladowe i witaminy. Przyczyniają się do normalizacji kwasowości soku żołądkowego, pomagając zapobiegać występowaniu choroby, takiej jak wrzód żołądka.
- W składzie solanki znajduje się witamina K. Jej niedostateczna ilość może niekorzystnie wpływać na pracę wielu narządów, gdyż odpowiada za regenerację tkanek. Witamina K bierze także udział w tworzeniu komórek wątroby i pomaga zwalczać obrzęki. Jest to szczególnie potrzebne osobom cierpiącym na problemy z nerkami. Przecież ta witamina poprawia metabolizm wody i minerałów.
- Panuje błędne przekonanie, że zimą głównym źródłem witaminy C są owoce cytrusowe. To nie do końca prawda. Rzeczywiście, ze względu na wysoką zawartość witaminy C, kapusta kiszona jest produktem numer 1 w okresie zimnym.
Przeciwwskazania do stosowania
Nadmiar kapuśniaku może niekorzystnie wpłynąć na organizm. Na przykład jedna mała szklanka dziennie wystarczy, aby normalizować pracę jelit. Ponadto pomimo dużej liczby dobroczynnych właściwości solanki, nie każdemu zaleca się jej częste stosowanie.
Jeśli jesteś wrażliwy na histaminę, która występuje we wszystkich sfermentowanych produktach spożywczych, powinieneś zachować ostrożność w jedzeniu kiszonej kapusty.
Nie powinny wprowadzać do swojej diety dużych ilości kapuśniaku osoby cierpiące na choroby takie jak zapalenie błony śluzowej żołądka, zapalenie pęcherzyka żółciowego czy zapalenie jelita grubego.
Jeśli nie masz przeciwwskazań do stosowania kiszonej kapusty i solanki, staraj się stosować je regularnie. Gwarancja lepszego samopoczucia!
A czy wiedziałeś, że kapuśniak jest tak przydatny dla organizmu, czy też go wylałeś?