Do końca 2023 roku zostało już tylko kilka godzin.
Najbardziej ukochane i długo oczekiwane zimowe wakacje już pukają do drzwi! Wszyscy krewni i przyjaciele ponownie zgromadzą się wokół stołu, będą podziwiać piękną choinkę, dawać sobie prezenty, śmiać się, marzyć i oczywiście cieszyć się świątecznym stołem.
To o niej porozmawiamy dzisiaj bardziej szczegółowo.
Wiele gospodyń domowych już na początku grudnia zaczyna zastanawiać się, jakie dania przygotować na sylwestra.
Przypominamy, że przyszłorocznym patronem będzie mądry Smok, co oznacza, że do świątecznego menu należy podchodzić bardzo ostrożnie i odpowiedzialnie.
Ważne, aby potrawy odzwierciedlały temperament gospodarza – mocny i pewny siebie ognisty charakter. Oczywiście nie oznacza to wcale, że musisz udekorować każde danie ostrą papryką, ale spróbuj wybrać coś, co spodoba się nie tylko firmie, ale także Smokowi.
Co powinno znaleźć się na świątecznym stole, a na co nie ma na nim miejsca
Smok, symbol nadchodzącego roku, to postać szczególna. Uwielbia jasne kolory i efektowne połączenia smakowe.
Oto, co możesz zrobić, aby go przekonać, a czego nie powinieneś kupować w sklepie, aby go nie wkurzyć?
Zaczynamy od produktów, które będą szczególnie istotne 31 grudnia. Jesteśmy przekonani, że dzięki nim przygotujecie prawdziwe kulinarne arcydzieła, które zachwycą nie tylko symbol nowego roku, ale także wszystkich, którzy przyszli do Waszego domu na święta.
Oto, czego potrzebujesz:
Mięso – świeże i wysokiej jakości. Smok kocha luksus, więc nie oszczędzaj, ale podawaj to, czym od dawna chciałeś się rozpieszczać – cielęcinę, jagnięcinę, wieprzowinę. Można też zabrać drób, ale tylko kaczkę lub indyka.
Orzechy – tjkojarzą się z bogactwem, zdrowiem i długowiecznością. Orzechy włoskie, orzeszki piniowe, migdały, orzechy nerkowca, makadamia, pekan… Jesteśmy pewni, że wśród takiej różnorodności znajdziesz te, które lubisz.
Szukaj tego owoce o czerwonym odcieniu, ponieważ symbolizują także bogactwo i szczęście. Niezwykle odpowiednie są jabłka, granaty i czerwone mandarynki. Do przygotowania deserów lub napojów można wykorzystać także truskawki lub maliny mrożone z lata.
Ryba to kolejna ważna kwestia! Aby mieć pewność, że kolejne 12 miesięcy przyniesie Ci sukces i dostatek, nie zapomnij podać także ryby. Może to być pieczony karp, pyszne kotlety z łososia lub kanapki z kawiorem.
Ryż musi być również obecny na świątecznym stole. To świetny pomysł na przystawkę! Możesz zrobić pilaw lub sałatkę z dodatkiem ryżu.
Świeże przyprawy. Są nie tylko piękne, ale i pyszne! Symbolizują także wzrost i rozwój, więc nie wstydź się i częstuj swoich gości koprem włoskim, pietruszką i kolendrą.
A teraz porozmawiajmy o tym, z czego powinieneś zrezygnować przygotowując się do świątecznego wieczoru, aby nie rozgniewać Smoka.
Nie powinno ich być na stole mięso królicze. Królik jest znakiem przeciwnym do Smoka, więc taka bliskość na pewno im nie będzie odpowiadać. Poza tym to właśnie królik był patronem kończącego się roku i nie wolno go w ten sposób obrażać.
Dobrze jest o tym zapomnieć cebula. Co ciekawe, nie tylko wywołuje łzy, ale także symbolizuje separację i zerwanie relacji. Jasne, do niektórych potraw możesz dodać trochę cebuli, ale zdecydowanie nie warto się na tym skupiać!
Grzyby reprezentują problemy i zmartwienia, czyli innymi słowy rzeczy, których nikt nie będzie potrzebował w nadchodzącym roku. Dlatego też nie ma na nie miejsca na świątecznym stole. Jeśli tak bardzo je kochasz, uważaj, żeby nie przesadzić!
Unikaj i biały pieprz! Patron ziejący ogniem uwielbia przyprawy, ale nie biały pieprz, który symbolizuje kłótnie i spory.
Wspomnieliśmy już, że Smok kocha bogactwo i luksus. Właśnie z tego powodu kurczak też nie ma miejsca przy stole! Uważany jest za uosobienie ubóstwa i nie zaleca się spożywania go w świąteczny wieczór. Jeśli oczywiście nie chcesz problemów z finansami!
Co przygotować na stół noworoczny
Z pewnością już aktywnie myślisz o tym, jakie kulinarne arcydzieła stworzysz na 31 grudnia. Aby ci trochę pomóc, od przygotowaliśmy kilka ciekawych ofert. Mamy nadzieję, że zainspirują Cię i uchronią od długich przemyśleń nad wyborem dań.
Opcja NIE1
Przystawka: kanapki z kawiorem, twarogiem i krewetkami
Danie główne: kaczka z jabłkami
Dekoracja: rustykalne ziemniaki, grillowane warzywa
Deser: placek jabłkowo-cynamonowy, lody karmelowo-orzechowe lub sorbet truskawkowo-malinowy
Napoje: sok żurawinowy lub jagodowy, grzane wino z pomarańczą i cynamonem
Opcja 2
Przystawka: bruschetta pomidorowo-bazyliowa, bułki serowe, tarty z łososiem
Danie główne: wieprzowina w glinianym garnku
Udekoruj: kulki ryżowe z aromatycznymi ziołami i kilkoma grzybami
Deser: sałatka owocowa, sernik udekorowany truskawkami
Napoje: sok z czarnej porzeczki lub wiśni, gorąca czekolada z piankami marshmallow
Opcja nr 3
Przystawka: sałatka caprese z pomidorami, mozzarellą, bazylią i octem balsamicznym, słone krakersy z łososiem i serkiem śmietankowym
Danie główne: francuska pieczeń mięsna z ziemniakami i serową skórką
Udekoruj: grillowane warzywa z przyprawami
Deser: bułka z białek jaj i mascarpone, udekorowana malinami lub truskawkami
Napoje: koktajle na bazie soku pomarańczowego, herbaty ziołowe lub owocowe
A teraz zwracamy uwagę na kilka ciekawych przepisów na stół noworoczny. Ich przygotowanie nie zajmie Ci dużo czasu, a efekt miło Cię zaskoczy!
Makrela z sosem sojowym
Niezbędne produkty:
świeża makrela – 2 sztuki
cebula – 2 głowy
cytryna – 1 szt.
przyprawy do ryb
sos sojowy – 150 ml.
Sposób przygotowania:
Odetnij głowy i ogony rybom i wypatrosz je. Następnie wykonaj nacięcia, aby makrela mogła dobrze smakować.
Posyp rybę ulubionymi przyprawami, następnie skrop odrobiną soku z cytryny, polej sosem sojowym i odstaw na chwilę. Nie trzeba dodawać soli. Sos sojowy jest wystarczająco słony!
Przygotuj odpowiednią blachę do pieczenia. Na dnie połóż cebulę pokrojoną w półksiężyce, na wierzch makrelę, a na wierzchu ułóż przekrojone na pół plasterki cytryny. Następnie ponownie polej sosem sojowym, przykryj patelnię folią i włóż do piekarnika. Piec około 20 minut w temperaturze 180 stopni.
Po upływie tego czasu zdejmij folię i polej makrelę powstałym na dnie patelni sosem. Piec kolejne 20 minut, aż uzyskamy piękną złotą skórkę.
Cielęcina po francusku
Lista produktów:
mięso – 800 g.
szalotka – 3-4 szt.
pomidory – 2-3 szt.
suszone śliwki – 8 szt.
zielone oliwki bez pestek – 8-10 szt.
bulion z kurczaka – 500 ml.
wino czerwone (najlepiej półwytrawne) – 200 ml.
przyprawy: oregano, tymianek, papryka słodka, pieprz czarny, liść laurowy – 2-3 szt.
mąka pszenna
ciemny chleb żytni – 4 grube kromki
Sposób przygotowania:
Weź cebulę i pokrój ją w piórka. Na patelni rozgrzej oliwę, dodaj liść laurowy i tymianek, dodaj cebulę i smaż, aż nabierze karmelowego koloru.
Z mięsa usuń nadmiar tłuszczu, pokrój je w duże kawałki, obtocz w mące, lekko podsmaż na patelni i ułóż na blasze do pieczenia. Dodaj do tego pomidory, suszone śliwki pokrojone w paski i zielone oliwki przekrojone na pół.
Potem przychodzi kolej na sól i przyprawy. Do odpowiedniego rondla wlać większość wcześniej przygotowanego bulionu z kurczaka i wina, następnie przykryć mięso kromkami chleba. Należy uzyskać coś w rodzaju gęstego „czapki”.
Mięso dusić na małym ogniu przez około godzinę. Od czasu do czasu można dolać do niego bulionu – zalać nim brzegi, aby nie uszkodzić integralności „pokrywki”. Udekoruj gotowe kulinarne arcydzieło drobno posiekanymi świeżymi ziołami.
Kanapka z łososiem
Lista produktów:
lekko solony łosoś
ser twardy – 30 g (niezbyt słony)
kawior – 15 g.
masło – około 20 g.
chleb pszenny
koper włoski – 2 gałązki
Sposób przygotowania:
Weź gruby kawałek łososia i pokrój go na sześć równych kawałków o szerokości około dwóch centymetrów. W rezultacie otrzymasz małe kostki.
Kontynuujemy pracę z chlebem. Usuń skórę, a środek pokrój w kostkę tej samej grubości co ryba. Wysuszyć na patelni lub w piekarniku i pozostawić do ostygnięcia.
Ser pokroić na sześć prostokątów, odłożyć kawałki na bok i polać olejem z kopru włoskiego.
Aby go przygotować, należy oderwać same gałązki kopru włoskiego i drobno je posiekać, a następnie dodać do zmiękczonego masła. Wymieszaj i dodaj trochę soli. Gotową masę wkładamy na krótki czas do lodówki.
Czas złożyć kanapki! Powstałą mieszanką kopru posmaruj chleb, połóż na nim rybę, a następnie ser. Udekoruj mini kanapkę kawiorem i gałązkami koperku. Voila, gotowe!
Jak udekorować świąteczny stół?
Teraz czas na część twórczą! Przypominamy, że Smok bardzo lubi szkarłatne i złote kolory, symbolizujące bogactwo i szczęście, więc możesz bezpiecznie z nich korzystać. Inne jasne odcienie – zielony, żółty, pomarańczowy również będą dla Ciebie bardzo przydatne.
Wybierz najpiękniejsze i najbardziej eleganckie talerze! Połóż na stole wszystkie najbardziej luksusowe rzeczy – Smok będzie zadowolony z tak ciepłego powitania.
Nie szczędź wysiłku i czasu na dekorację! Świece w eleganckich świecznikach, wazony z bujnymi gałązkami jodły, świeże kwiaty, które swoją drogą są odzwierciedleniem sukcesu i dobrobytu… Jesteśmy pewni, że stworzysz niesamowite piękno!
Myśl, fantazjuj, inspiruj się, rozpieszczaj i zaskocz wszystkich gości i, oczywiście, symbol roku. A wtedy z pewnością odwzajemni Twoje uczucia! /
Lubię to gdzie znajdziesz wiele innych przydatnych i interesujących lektur dla każdego!