Dzięki temu trikowi nie musisz starać się zjeść całej sałatki w ciągu jednego dnia.
Część możesz zostawić na okres posylwestrowy i nie bać się, że Olivier zniknie.
Doświadczeni szefowie kuchni udzielali praktycznych rad, jak przedłużyć żywotność klasycznej potrawy sylwestrowej.
Olivier to niezniszczalny radziecki klasyk, który wielu kojarzy się z Nowym Rokiem. Wiele osób przygotowuje to szczególne danie na świąteczny stół.
Wszystko zaczyna się od wyboru dań. Aby naczynie dłużej zachowało świeżość, lepiej używać naczyń porcelanowych lub szklanych niż metalowych.
Kolejna sztuczka związana jest z tankowaniem. Możesz użyć mieszanki majonezu i kwaśnej śmietany. Zapobiegnie to wysychaniu sałatki i sprawi, że będzie soczysta i świeża przez 3-4 dni.
Doświadczeni szefowie kuchni zalecają dodanie sosu możliwie najpóźniej. Główne składniki można wymieszać wcześniej, ale nie spiesz się z dressingiem. Na przykład można go dodać później wieczorem.
Naczynia i sposób ubierania pozwolą Ci cieszyć się Olivierem zarówno trzeciego, jak i czwartego. Nie musisz próbować zjeść całej sałatki w ciągu jednego dnia.