Olivier nie pójdzie na marne: jak zachować świeżość sałatki przez kilka dni

Dzięki temu trikowi nie musisz starać się zjeść całej sałatki w ciągu jednego dnia.

Część możesz zostawić na okres posylwestrowy i nie bać się, że Olivier zniknie.

Doświadczeni szefowie kuchni udzielali praktycznych rad, jak przedłużyć żywotność klasycznej potrawy sylwestrowej.

Olivier to niezniszczalny radziecki klasyk, który wielu kojarzy się z Nowym Rokiem. Wiele osób przygotowuje to szczególne danie na świąteczny stół.

Sałatka
Zdjęcie: © Belnovosti

Wszystko zaczyna się od wyboru dań. Aby naczynie dłużej zachowało świeżość, lepiej używać naczyń porcelanowych lub szklanych niż metalowych.

Kolejna sztuczka związana jest z tankowaniem. Możesz użyć mieszanki majonezu i kwaśnej śmietany. Zapobiegnie to wysychaniu sałatki i sprawi, że będzie soczysta i świeża przez 3-4 dni.

Doświadczeni szefowie kuchni zalecają dodanie sosu możliwie najpóźniej. Główne składniki można wymieszać wcześniej, ale nie spiesz się z dressingiem. Na przykład można go dodać później wieczorem.

Naczynia i sposób ubierania pozwolą Ci cieszyć się Olivierem zarówno trzeciego, jak i czwartego. Nie musisz próbować zjeść całej sałatki w ciągu jednego dnia.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *