Ocet z czarnego bzu to dowód na to, że w prostocie tkwi siła. Po prostu wymieszaj ocet i kwiaty czarnego bzu, odczekaj chwilę, a otrzymasz pachnący ocet. Jego zastosowanie jest niemal uniwersalne. Ogromną zaletą jest to, że ocet z czarnego bzu może przetrwać kilka lat, jeśli jest prawidłowo przechowywany. Czas na jego produkcję przypada na przełom wiosny i lata, kiedy kwitną czarne pszczoły. To bardzo tani przepis, który zdecydowanie warto wypróbować!
Ocet do produkcji
Do przygotowania octu z czarnego bzu możesz użyć w zasadzie dowolnego lekkiego octu dobrej jakości. Najlepsze opcje to białe wino lub ocet jabłkowy. Ale są też tacy, którzy marynują w occie ryżowym. Klasyczny ocet kuchenny jest zbyt ostry w smaku dla tego przepisu, dlatego lepiej go nie używać w tym przepisie.
Zdjęcie: Pixabay
Kolekcja kwiatów bzu czarnego
Kwiaty czarnego bzu zbieraj w słoneczny dzień, kiedy nie ma już na nich rosy. Może to spowodować pleśń kwiatów (nawet jeśli namoczysz je w occie). Wymieszanie kwiatów czarnego bzu z octem zajmuje kilka minut, ale należy pamiętać, że mieszaninę należy odstawić na co najmniej dwa tygodnie, aby smak odpowiednio się rozwinął. Będziesz musiał zebrać wystarczającą ilość kwiatów, aby wypełnić słoik. To nie sprawi, że prawie nie będziesz miał pracy.
Przepis na ocet z czarnego bzu
Kwiaty czarnego bzu włóż do szklanki i zalej octem. Staraj się, aby wszystkie kwiaty były zanurzone. Przykryj słoik konserwowy torbą i zabezpiecz szyjkę gumką recepturką. Połóż na parapecie, gdzie będzie leżał przez 14 dni. Codziennie wstrząsaj, aby zminimalizować ryzyko pojawienia się pleśni. Po 14 dniach przecedź przez cienką gazę i rozlej do kilku małych butelek. Ze względu na przyjemny smak dodaje się go do sosów sałatkowych, ale można go również stosować jako lek na gorączkę lub napięte mięśnie. W przypadku gorączki wykonuje się okłady na dłonie i stopy (uwaga, tylko jeśli kończyny są również gorące, w innym przypadku okładów nie stosuje się).
Stosowanie octu czarnego bzu
Możesz użyć octu z czarnego bzu jako klasycznego przepisu bez smaku, w tych przepisach, w których nie przeszkadza Ci kwiatowy aromat. Zwykle nadaje się szczególnie do sałatek warzywnych. Świetnie sprawdzi się np. do przygotowania prostego sosu winegret (w szklance wymieszać 50 ml octu i 150 ml oliwy z oliwek, 1 łyżeczkę soli i 1 łyżeczkę miodu), który nadaje się również do sałatek owocowych. Świetnie komponuje się na przykład z truskawkami czy arbuzem. Zmieszaj 50 ml octu z 2 łyżeczkami miodu i polej powstałą mieszanką świeże truskawki.
Źródła informacji:
https://tastebotanical.com/elderflower-vinegar/
https://www.ireceptar.cz/vareni-a-recepty/ocet-bezinkove-kvety-20300526.html
Zdjęcie: Pixabay