Nowa przyprawa łączy w sobie smak i aromat goździków, cynamonu, czarnego pieprzu i gałki muszkatołowej. Powszechnie wykorzystujemy go w kuchni i pieczeniu, w medycynie ludowej stosowany jest jako lek na kaszel, wzdęcia, bóle stawów i mięśni.
zwany także pieprzem jamajskim, ziele angielskie lub przyprawą angielską, to suszony owoc. Tropikalne, wiecznie zielone drzewo dorastające do 15 metrów wysokości, o owalnych, błyszczących liściach, uprawiane głównie na terenach Ameryki Środkowej, szczególnie na Jamajce. Owoce zielone dojrzewają w kolorze fioletowym, jednak zbiera się je przed osiągnięciem pełnej dojrzałości (w czasie dojrzewania tracą cenne olejki eteryczne) i suszy na słońcu.
Suszone jagody ziela angielskiego są nieco większe od pieprzu, mają brązową barwę, lekko pomarszczoną powierzchnię z małym okrągłym wgłębieniem.
Nowa przyprawa ma palący, ale przyjemnie korzenny i lekko słodki smak, który łączy w sobie połączenie czarnego pieprzu, cynamonu i . Już swoim aromatem przypomina tę mieszankę egzotycznych przypraw.
Dlaczego nową przyprawę nazywa się nową?
Ta aromatyczna przyprawa dotarła do Europy Środkowej stosunkowo późno, bo dopiero w XVII wieku. W porównaniu do znanych wcześniej rodzajów egzotycznych przypraw, była to nowość i pochodziła z Nowego Świata, dlatego w naszym kraju zaczęto ją nazywać nowymi przyprawami. Ze względu na dużą popularność w Anglii nazywana jest także przyprawą angielską lub, w zależności od kraju pochodzenia, pieprzem jamajskim lub zielem angielskim, od nazwy drzewa, na którym rośnie.
Nowe działanie lecznicze przypraw
Nowa przyprawa zawiera m.in. witaminy A, B (tiamina, niacyna, ryboflawina, kwas foliowy) i C, minerały (żelazo, wapń, potas, cynk, magnez itp.), olejki eteryczne i garbniki, zwłaszcza eugenol, kwercetyna i garbniki.
„Nowa przyprawa ma znaczące działanie przeciwbakteryjne, przeciwwirusowe, przeciwgrzybicze i łagodne działanie przeciwbólowe. Nowe przyprawy w naturalny sposób wzmacniają odporność, herbatkę polecam jako wsparcie w leczeniu przeziębień, szczególnie kaszlu i przeziębienia. Zwiększa także apetyt, wspomaga trawienie, łagodzi wzdęcia i wzdęcia. Uspokaja nerwy, pomaga przy stresie i nerwowości, poprawia nastrój i jakość snu. Odwar z nowych przypraw stosuje się zewnętrznie do płukania trudno gojących się ran, grzybów skórnych i wysypek, w formie natłuszczenia w celu łagodzenia bólów stawów i mięśni (reumatyzm, dna moczanowa),„ zielarz Martin Kolár podsumowuje lecznicze działanie nowych przypraw.
Herbata na przeziębienie, kaszel i przeziębienie
Składniki
Procedura
Drobno zmiel lub zmiel ziele angielskie i goździki, dodaj cynamon i zalej wrzącą wodą. Przykryj i pozostaw do zaparzenia na 10 minut. Odpływ.
Używać
Na przeziębienie, zwłaszcza mokry kaszel i przeziębienie, napar należy pić łykami dwa razy dziennie, nie dłużej niż przez tydzień.
Herbata przeciw wzdęciom
Składniki
Procedura
Ziele angielskie, kminek i koper włoski wymieszać i drobno zmielić w moździerzu lub zmielić. Zalać je wrzącą wodą i pozostawić do zaparzenia na 10–15 minut. Następnie odcedź.
Używać
W przypadku problemów trawiennych letnią herbatę pijemy powoli, małymi łykami.
Nalewka z nowych przypraw na bolące stawy
Składniki
-
1 czubata łyżka zmielonego ziela angielskiego
-
300 ml wódki
Procedura
Kulki zalej alkoholem, dobrze zamknij i odstaw w ciepłe miejsce na dwa do trzech tygodni. Codziennie dokładnie wstrząsaj. Przefiltruj przez papierowy filtr do kawy.
Używać
Nalewką z nowych przypraw nacieramy dwa razy dziennie bolące stawy (reumatyzm, dna moczanowa) lub napięte mięśnie.
Nowe przyprawy w kuchni
Nowe przyprawy stosuje się w kuchni czeskiej, morawskiej i śląskiej w całości, kruszone i mielone.
-
Całe kulki ziela angielskiego najczęściej dodawane są do bulionów mięsnych, sosów (a) oraz do marynowania warzyw (ogórków, buraków) i grzybów, do kompotów z jabłek i gruszek, czasem do grzanego wina, grogu i herbat . Jest niezastąpiony przy przyrządzaniu mięs, dziczyzny, ryb, marynat i pasztetów.
-
Lekko rozdrobnione kulki dodajemy do marynat do kurczaka i wieprzowiny lub do gulaszy.
-
Nowe mielone przyprawy dodaje się do ciast korzennych lub świątecznych ciasteczek, które zazwyczaj są częścią . Stosowany jest do aromatyzowania strudla, ciast, deserów i past serowych.