Nowa metoda obierania ziemniaków to hit w Internecie. Robi się to w kilka minut

Obieranie ziemniaków nie jest zbyt popularną czynnością, a jeśli spieszysz się z obiadem lub lunchem, bardzo się to opóźnia. Możesz gotować ziemniaki w skórkach, jeśli nie lubisz takich ziemniaków, pokażemy Ci świetny sposób na ich obieranie. Mamy też trik dla tych, którzy skrobią ziemniaki na surowo.

Pożywna i popularna przystawka

W Czechach ziemniaki to jeden z najpopularniejszych dodatków, znamy niezliczoną ilość przepisów na ziemniaki i modyfikujemy je na różne sposoby. Mniej popularną czynnością jest ich przygotowanie przed gotowaniem. Obieranie dużych ilości ziemniaków jest czasochłonne, poznaj wskazówki i triki, które przyspieszą przygotowanie ziemniaków. Pamiętaj, że prawidłowym sposobem gotowania ziemniaków jest włożenie ich do wrzącej wody, aby zachować jak najwięcej witamin i minerałów. Najzdrowszą metodą przygotowania są ziemniaki pieczone bez tłuszczu lub ziemniaki w skórce gotowane na parze.

Obieranie ziemniaków

Stosunkowo łatwo jest usunąć skórkę z gotowanego ziemniaka, jeśli przed gotowaniem przekroimy ziemniaka na pół i pozwolimy mu się ugotować. Po ugotowaniu skórka szybko schodzi z obu stron, podobnie jak zdejmuje się czapkę. Nie rób nacięcia głęboko i staraj się, aby nacięcie na początku i na końcu zbiegło się w jedną całość.

Zdjęcie: Shutterstock

Skrobanie surowych ziemniaków widelcem

Zwyczajowo używa się obieraczki ze stałym ostrzem, ale jeśli kupisz taką, która ma ruchome ostrze, przekonasz się, że przy odrobinie praktyki możesz szybciej obierać ziemniaki. Aby ziemniak nie kręcił się w dłoni, wbij w jego koniec widelec. Odłóż ziemniaka, zeskrob, a następnie oczyść wierzch ziemniaka w miejscu, w którym znajdował się widelec.

Używane skórki ziemniaków

Nie wyrzucaj zużytych skórek ziemniaków, posłużą jako doskonały nawóz. Woda z gotowanych ziemniaków jest również nawozem. Jeśli gotujemy już obrane ziemniaki, bulion można wykorzystać jako bazę do zup lub sosów. Podczas gotowania obieranych ziemniaków do wody przedostaje się duża ilość cennych substancji, a użycie bulionu to sposób, aby ich nie stracić.

Zdjęcie: Shutterstock

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *